Μόλις 1 στις 4 εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας διαθέτει στρατηγική AI

Παρά την αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον επιχειρηματικό κόσμο, μόνο το 23% των οργανισμών εφοδιαστικής αλυσίδας έχει θέσει σε εφαρμογή μια επίσημη στρατηγική για την αξιοποίησή της. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, η πλειονότητα των επικεφαλής λειτουργιών εφοδιασμού (CSCOs) επικεντρώνεται σε αποσπασματικές υλοποιήσεις, που στοχεύουν σε άμεσα αποτελέσματα, αγνοώντας την ανάγκη για έναν μακροπρόθεσμο, δομημένο μετασχηματισμό.
Όπως επισημαίνει η Gartner, “οι CSCOs αντιμετωπίζουν πιέσεις να αποδείξουν γρήγορα την απόδοση των επενδύσεων σε AI, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της ικανότητας του οργανισμού να αναπτυχθεί μελλοντικά”. Χωρίς έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη, οι οργανισμοί κινδυνεύουν να κατασκευάσουν "franken-systems" ήτοι πολύπλοκες, αλληλοεπικαλυπτόμενες τεχνικές αρχιτεκτονικές που δεν μπορούν να υποστηρίξουν κλιμακωτή ανάπτυξη.
Έρευνα της Gartner προειδοποιεί ότι η έλλειψη στρατηγικής μπορεί να οδηγήσει σε τεχνικά αδιέξοδα και απώλεια μακροπρόθεσμης αξίας
Η έρευνα της Gartner, που διεξήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025 σε 120 ηγέτες εφοδιαστικής αλυσίδας, αναδεικνύει σημαντικές αντιφάσεις μεταξύ των προσδοκιών και της πραγματικής αξιοποίησης της AI. Η κυρίαρχη προσέγγιση "έργο-με-έργο", η οποία στοχεύει σε άμεσες αποδόσεις, εμποδίζει τη συγκρότηση μιας σαφούς επενδυτικής στρατηγικής και οδηγεί τελικά σε τεχνική πολυπλοκότητα και οργανωτική δυσλειτουργία.
Επιπλέον, οι περισσότεροι οργανισμοί αξιολογούν την επιτυχία των AI επενδύσεων με βάση χρηματοοικονομικά κριτήρια, όπως η αποδοτικότητα, η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και η μείωση του κόστους. Λιγότερη έμφαση δίνεται σε δείκτες, όπως η καινοτομία ή η αύξηση των εσόδων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η AI εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο λειτουργικής βελτιστοποίησης και όχι ως μοχλός επιχειρησιακού μετασχηματισμού.
Ο κίνδυνος να χαθεί η μεγάλη εικόνα
Η υπερβολική εστίαση στο βραχυπρόθεσμο ROI δεν είναι απλώς τεχνικό εμπόδιο, αλλά μπορεί - όπως λένε οι αναλυτές - να αποκόψει τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας από τη στρατηγική κατεύθυνση της επιχείρησης, ιδιαίτερα όταν οι CEOs βλέπουν την AI ως μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Η Gartner τονίζει ότι οι CSCOs οφείλουν να ξεπεράσουν τον “πειρασμό των γρήγορων νικών” και να υιοθετήσουν ένα ισορροπημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που θα περιλαμβάνει τόσο βραχυπρόθεσμες αποδόσεις όσο και έργα μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά υψηλότερης στρατηγικής αξίας.
Για να διασφαλιστεί η ισορροπία ανάμεσα στα άμεσα αποτελέσματα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των AI επενδύσεων, η Gartner προτείνει στους CSCOs να θεσπίσουν μια επίσημη στρατηγική AI για την εφοδιαστική αλυσίδα, που να περιλαμβάνει σαφείς στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.
Run-Grow-Transform
Η εταιρεία προκρίνει την υιοθέτηση ενός πλαισίου στη λογική “Run-Grow-Transform”: Run: Επενδύσεις για άμεση αύξηση της αποδοτικότητας (π.χ. αυτοματοποίηση, προληπτική συντήρηση)., Grow: Ενοποίηση AI σε κρίσιμες επιχειρησιακές διαδικασίες (π.χ. προγραμματισμός πωλήσεων & λειτουργιών) και Transform: Πρωτοβουλίες που επανακαθορίζουν τον ρόλο της εφοδιαστικής ως στρατηγικό εταίρο ανάπτυξης.
“Η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: μπορεί να παραμείνει παγιδευμένη σε έργα περιορισμένης εμβέλειας ή να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στην επιχείρηση μέσω μιας ώριμης, στρατηγικής προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης. Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να μετατραπεί η AI από εργαλείο εξοικονόμησης κόστους σε καταλύτη καινοτομίας, ανάπτυξης και διαφοροποίησης”, αναφέρει η Gartner.