Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Πυξίδα την τεχνολογία έχει το 55% των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα

woman-tech

Σε ένα ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις - παγκοσμίως και στην Ελλάδα - επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες με οδηγό την τεχνολογία. Η φετινή έκδοση του "Global Female Leaders Outlook 2025" της KPMG, καταγράφει τις απόψεις 500 γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις διεθνώς και 90 στην Ελλάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα ηγετική ταυτότητα.

Το 55% των γυναικών δίνει προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Δεύτερη προτεραιότητα το ανθρώπινο δυναμικό

Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των Ελληνίδων managers προτάσσει τις επενδύσεις σε τεχνολογία, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να κατέχει κεντρικό ρόλο, αφήνοντας πίσω ζητήματα, όπως η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (45%) ή η επίτευξη στόχων ESG. Παγκοσμίως, το 56% των συμμετεχουσών εστιάζει στην τεχνολογική αναβάθμιση, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποδοτικότητας, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων τους.

Οι Ελληνίδες ηγέτιδες αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία αποτελεί βασικό πυλώνα για την επιβίωση και ανάπτυξη των εταιρειών τους. Το 84% των γυναικών παγκοσμίως και το 89% στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία επιτυχίας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θεωρείται απειλή για τις θέσεις εργασίας: το 90% των Ελληνίδων ηγετριών πιστεύει ότι δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα απαιτείται αναβάθμιση δεξιοτήτων. Ωστόσο, η εφαρμογή της συνοδεύεται από σοβαρές προκλήσεις: ασφάλεια και συμμόρφωση, έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων και η διαχείριση της παραπληροφόρησης είναι ανάμεσα στα κύρια ζητήματα.

Στρατηγικές αλλαγές

Η στρατηγική εστίαση στις γυναίκες μετατοπίζεται: Η σκληρή δουλειά (+407% αύξηση για την Ελλάδα από το 2023) και η προσωπική φιλοδοξία (+1600%) εκτοξεύονται ως βασικά χαρακτηριστικά επιτυχίας, ξεπερνώντας ακόμα και την επικοινωνία και τη στρατηγική σκέψη.

Παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία για την πορεία των επιχειρήσεων - 9 στις 10 γυναίκες αναμένουν αύξηση εσόδων και προσωπικού την επόμενη τριετία - η πίεση είναι έντονη. Το 64% των συμμετεχουσών δηλώνει ότι έχει βιώσει προκαταλήψεις ή διακρίσεις στο επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ το 44% στην Ελλάδα αναφέρει εμπειρίες ψηφιακής βίας.

Τα προσωπικά δίκτυα αναδεικνύονται καθοριστικά: 2 στις 3 γυναίκες θεωρούν τη δικτύωση κλειδί επαγγελματικής εξέλιξης. Το 86% των Ελληνίδων χρησιμοποιεί τα social media για επαγγελματικούς σκοπούς, υποδηλώνοντας την ψηφιακή εξοικείωση και τη σημασία της δημόσιας εικόνας στο leadership branding.

Παράλληλα, οι γυναίκες αναθεωρούν και την έννοια της καριέρας. Όλο και περισσότερες επιλέγουν την εσωτερική ανέλιξη αντί για εξωτερικές μετακινήσεις. Το 82% δηλώνει πως στο παρελθόν χρειάστηκε να αλλάξει εταιρεία για να εξελιχθεί - μια τάση που δείχνει σημάδια αντιστροφής.

Η ηγεσία του μέλλοντος, όπως τη διαμορφώνουν οι γυναίκες, δεν βασίζεται μόνο στην ισότητα φύλων, αλλά σε μια νέα αντίληψη: επιχειρηματική αξία μέσα από τη διαφορετικότητα, τεχνολογική καινοτομία ως μοχλό ανάπτυξης και ηγετικές ικανότητες, που ισορροπούν ανάμεσα στη στρατηγική διορατικότητα και την ψυχική ανθεκτικότητα. Όπως ειπώθηκε εύστοχα: “Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία, αλλά αν θέλουμε καλύτερη ηγεσία”. Και η απάντηση, πλέον, μοιάζει προφανής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα