Το 95% των CFOs θεωρεί την ενσωμάτωση της AI αναπόφευκτη

Όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και αναπόφευκτη, θεωρεί η συντριπτική πλειονότητα - και συγκεκριμένα το 95% των Ελλήνων οικονομικών διευθυντών (CFOs) - την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στις λειτουργίες των οικονομικών διευθύνσεων. Αυτό είναι ένα από τα πιο ηχηρά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας “Greek CFO Survey 2025” της Deloitte Ελλάδος, που αποτυπώνει με σαφήνεια την πρόθεση των οικονομικών διευθυντών να κινηθούν προς έναν περισσότερο ψηφιακό και τεχνολογικά προηγμένο τρόπο λειτουργίας.
Παρ’ ότι η αναγνώριση της αξίας της AI είναι σχεδόν καθολική, η έρευνα αναδεικνύει ταυτόχρονα τους πρακτικούς περιορισμούς, που φρενάρουν την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων: η δυσκολία διασύνδεσης των επιμέρους συστημάτων (49%) και το κόστος διαχείρισης (35%) αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια. Σημαντικό, επίσης, παραμένει το έλλειμμα άμεσης και δομημένης πληροφόρησης (34%), που δυσχεραίνει την υλοποίηση και την απόδοση των τεχνολογικών επενδύσεων.
Την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών περιορίζει η δυσκολία διασύνδεσης των συστημάτων και το κόστος διαχείρισής τους
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η γενικότερη εικόνα είναι αισιόδοξη. Οι Έλληνες CFOs εμφανίζονται πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στο οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους - με το 44% να διατηρεί θετικές προσδοκίες (έναντι 28% στην υπόλοιπη Ευρώπη). Τρεις είναι οι βασικοί κίνδυνοι που αναγνωρίζουν: οι γεωπολιτικές εξελίξεις (68%), η οικονομική αβεβαιότητα (60%) και η μείωση της ζήτησης (39%).
Περί ψηφιακού μετασχηματισμού
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι CFOs επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση σε τέσσερις βασικούς άξονες: μείωση του κόστους, οργανική ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό. Η μείωση κόστους θεωρείται από το 76% καθοριστικός παράγοντας ενίσχυσης της κερδοφορίας, ενώ το 75% επενδύει ξεκάθαρα στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών, δίνοντας προτεραιότητα σε υποδομές και εργαλεία, που ενισχύουν την απόδοση και την ευελιξία.
Στο επιχειρησιακό επίπεδο, το 64% των CFOs δηλώνει ότι προχωρά σε μετασχηματισμό των διαδικασιών της οικονομικής διεύθυνσης. Ωστόσο, το 50% των διαδικασιών παραμένει είτε υπό εξέλιξη είτε ακαθόριστο, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ενσωμάτωση λύσεων αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.
Παρά την ευρεία χρήση παραδοσιακών εργαλείων - όπως τα συστήματα ERP (92%) και τα Excel spreadsheets (75%) - οι τεχνολογίες AI και αυτοματοποίησης (με ποσοστά χρήσης 10% και 13% αντίστοιχα) βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια υιοθέτησης. Η στροφή αυτή, ωστόσο, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Η έρευνα της Deloitte σκιαγραφεί ένα επιχειρηματικό τοπίο, στο οποίο οι CFOs καλούνται να αναλάβουν πιο ηγετικό και στρατηγικό ρόλο, με την τεχνολογία να μην αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη - παρά τα εμπόδια - να βρίσκεται, ήδη, στον πυρήνα του νέου μοντέλου λειτουργίας, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης.