Αναδυόμενες Tεχνολογίες

4 στα 10 μέλη των Gen Z και Millennials στην Ελλάδα χρησιμοποιούν GenAI

people-vehicle

Η ραγδαία είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και ειδικότερα των εργαλείων Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) έχει αρχίσει να μεταμορφώνει το εργασιακό τοπίο - και - στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Σύμφωνα με τη 14η ετήσια έρευνα της Deloitte, το 42% των Gen Z και το 39% των Millennials στη χώρα μας χρησιμοποιούν, ήδη, εργαλεία GenAI στην καθημερινή τους εργασία. Ωστόσο, μόνο το 9% των Gen Z και το 6% των Millennials έχει ολοκληρώσει σχετική εκπαίδευση, γεγονός που αναδεικνύει ένα σημαντικό κενό δεξιοτήτων και προετοιμασίας για το μέλλον της εργασίας.

Συνολικά, πάντως, το ενδιαφέρον για το GenAI αυξάνεται διαρκώς, με το 74% των Gen Z και το 77% των Millennials να πιστεύουν ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο εργασίας τους μέσα στον επόμενο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, η εκπαίδευση σε αυτά τα εργαλεία υστερεί σημαντικά. Η πλειονότητα των νέων εργαζομένων αποκτά δεξιότητες, κυρίως, μέσα από την πρακτική εμπειρία και την αυτομόρφωση, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει λάβει δομημένη εκπαίδευση.

Μόνο, όμως, το 9% των Gen Z και το 6% των Millennials στη χώρα μας έχουν ήδη ολοκληρώσει εκπαίδευση στo GenAI

Εντούτοις, ένα σημαντικό τμήμα (31% των Gen Z και 38% των Millennials) σκοπεύει να επενδύσει στην εκπαίδευση GenAI εντός του επόμενου έτους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς.

GenAI ποιότητα εργασίας

Η ευρεία χρήση του GenAI βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τους ίδιους τους χρήστες. Παράλληλα, όμως, περισσότεροι από 6 στους 10 εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω της τεχνολογίας, γεγονός που τους ωθεί να αναζητήσουν ρόλους με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη soft skills, όπως η ενσυναίσθηση και η ηγεσία, θεωρείται πιο κρίσιμη από την περαιτέρω ενίσχυση των τεχνικών δεξιοτήτων.

Η είσοδος των GenAI εργαλείων δεν συνοδεύεται μόνο από ευκαιρίες, αλλά και από προκλήσεις. Το 42% των Gen Z και το 46% των Millennials δηλώνει ότι η εργασία αποτελεί βασική πηγή άγχους, ενώ λιγότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι οι εργοδότες λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την ψυχική ευημερία των εργαζομένων.

Η οικονομική ανασφάλεια είναι έντονη: σχεδόν οι μισοί (48% των Gen Z και 46% των Millennials) δεν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, οι νέες γενιές αναζητούν νόημα και σκοπό στην εργασία τους. Το 89% των Gen Z και το 91% των Millennials δηλώνει ότι το να βρίσκει νόημα στην εργασία είναι σημαντικό για την προσωπική και επαγγελματική τους ικανοποίηση. Μάλιστα, πάνω από τους μισούς έχουν εγκαταλείψει δουλειά, επειδή δεν ένιωθαν ότι υπήρχε σκοπός, σε ποσοστά υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Έμφαση στις δεξιότητες

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των Gen Z και Millennials είναι η αμφισβήτηση της αξίας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ένας στους τέσσερις Gen Z (28%) και δύο στους πέντε Millennials (40%) επέλεξαν να μην ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές, εστιάζοντας σε πρακτικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Πολλοί έχουν αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό, γεγονός που υποδηλώνει μια διαρκή αναζήτηση για τομέα με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις τεχνολογικές αλλαγές.

Η διαρκής μάθηση αποτελεί βασική προτεραιότητα: το 68% των Gen Z και το 49% των Millennials αναπτύσσουν δεξιότητες για την καριέρα τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει χάσμα μεταξύ των προσδοκιών τους για καθοδήγηση και υποστήριξη από τους εργοδότες και της πραγματικότητας που βιώνουν στην αγορά εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα