Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Το Blockchain μπορεί να δημιουργήσει 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έως το 2030

blockchain-234

Σε “αφανή ήρωα” για την απασχόληση στον κλάδο των ΤΠΕ μπορεί να εξελιχθεί το Βlockchain. Ενώ η τρέχουσα αγορά εργασίας του Βlockchain υστερεί σε σύγκριση με την συνεχή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ο τομέας θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, ανταγωνιζόμενος την άνθηση προσλήψεων στον τομέα του AI. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η υιοθέτηση της τεχνολογίας να επιταχυνθεί σε κλάδους, όπως τα χρηματοοικονομικά, η υγειονομική περίθαλψη και τα logistics.

Στην παραπάνω εικόνα καταλήγει έρευνα της Bitget (σ.σ. εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και Web3), με τίτλο “Blockchain vs. AI: Untapped Potential in Talent Attraction and Growth”. Η έρευνα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι το Blockchain χρειάζεται πάνω από $100 δισ. ετήσιες επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) για να μπορεί να συγκριθεί με την ανάπτυξη του AI.

Το Βlockchain μπορεί να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αγορές εργασίας σε παρόμοια ή και ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα από την ΑΙ

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι η ενσωμάτωση σε επιχειρηματικό επίπεδο και τα σαφή κανονιστικά πλαίσια θα καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία αυτής της προοπτικής. Ειδικά η κανονιστική σαφήνεια (π.χ. το MiCA της ΕΕ) και η υιοθέτηση από μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι μισθοί για εξειδικευμένους ρόλους (π.χ. ελεγκτές έξυπνων συμβολαίων) ενδέχεται να ξεπεράσουν εκείνους αντίστοιχων ρόλων στο ΑΙ.  Η βόρεια Αμερική (40% των θέσεων) και η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (35%) ηγούνται στις προσλήψεις, με κινητήριο δύναμη τα κέντρα καινοτομίας και τις φιλικές, προς τα κρυπτονομίσματα, πολιτικές.

Η εικόνα σήμερα

Σήμερα, ο τομέας του Blockchain υποστηρίζει περίπου 15.000-20.000 ενεργές θέσεις εργασίας παγκοσμίως, με τη ζήτηση να συγκεντρώνεται, κυρίως, στην Βόρεια Αμερική (40%), την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (35%) και την Ευρώπη (20%). Η τεχνητή νοημοσύνη έχει συγκριτικά πάνω από 1 εκατομμύριο ανοιχτές θέσεις εργασίας, αποτέλεσμα δεκαετιών επενδύσεων και ρυθμιστικής υποστήριξης.

Η έκθεση προβλέπει ότι ο αριθμός των θέσεων στον τομέα του Blockchain μπορεί να φτάσει τις 500.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2028, αριθμός που υποδηλώνει σημαντική πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις ένα μικρό μέρος του πλήρους δυναμικού του κλάδου.

“Εάν το blockchain ακολουθήσει την πορεία του AI με ευρεία εταιρική υιοθέτηση και σαφή κανονιστικό πλαίσιο,  θα μπορούσε να γνωρίσει μια ανάλογη άνθηση προσλήψεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της εξέλιξης αποτελούν ο κανονισμός MiCA της ΕΕ και πιλοτικά προγράμματα εταιρειών, όπως οι επιχειρήσεις JPMorgan (Onyx)  και  VISA (ενσωμάτωση USDC)”, αναφέρει η μελέτη.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τη δυνατότητα κλιμάκωσης και την εκπαίδευση ως κρίσιμες προκλήσεις για την ανάπτυξη του Βlockchain. Όπως το ΑΙ εξαρτάται από την πρόοδο στη δύναμη των υπολογιστών, έτσι και το Blockchain χρειάζεται λύσεις επιπέδου -2 ,όπως το Arbitrum και οι αναβαθμίσεις του Ethereum, για να μειώσει τα κόστη και να βελτιώσει την αποδοτικότητα του. Παράλληλα, πανεπιστήμια, όπως το MIT και το Stanford, αρχίζουν να ενσωματώνουν το Blockchain στα προγράμματα σπουδών τους, μια εξέλιξη που θυμίζει τα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής ανάπτυξης του ΑΙ.

Περί μισθών

Στο μισθολογικό κομμάτι, η έρευνα υποδηλώνει ότι - εάν το Blockchain ακολουθήσει την πορεία του ΑΙ - οι μισθοί για εξειδικευμένους ρόλους, που ήδη κυμαίνονται κατά μέσο όρο από $115.000-$191.000, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα $250.000 δολάρια, ανταγωνιζόμενοι τους κορυφαίους μηχανικούς AI σε εταιρείες, όπως η OpenAI.

Αυτή η ανάπτυξη θα απαιτούσε μια ριζική αλλαγή στην εκπαίδευση νέων ταλέντων, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών και εντατικών boot camps, επικεντρωμένα στην τεχνολογία του Blockchain, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Χώρες με προοδευτικές πολιτικές, όπως η Σιγκαπούρη, θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως κέντρα προσλήψεων, όπως συνέβη με την Silicon Valley για το ΑΙ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα