Τεχνολογία - Πληροφορική

Σχέδιο δράσης κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού ανακοινώνει η ΕΕ

people-internet-new

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ένα αποφασιστικό βήμα ενάντια στον αυξανόμενο κίνδυνο του διαδικτυακού εκφοβισμού, ανακοινώνοντας την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης και πρόσκλησης υποβολής σχετικών στοιχείων. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού Σχεδίου Δράσης της Ε.Ε. κατά του cyberbullying, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2026.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο που 1 στους 6 εφήβους αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, ενώ 1 στους 8 παραδέχεται ότι έχει υπάρξει θύτης. Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται πλέον στις αυλές των σχολείων, αλλά έχει εισχωρήσει βαθιά στην ψηφιακή καθημερινότητα των παιδιών και των νέων.

Η ΕΕ ξεκινά δημόσια διαβούλευση μέχρι τον Σεπτέμβριο για σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού

“Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή παρουσία είναι καθημερινή πραγματικότητα από μικρή ηλικία, η Ε.Ε. επιχειρεί να δώσει ένα ισχυρό σήμα υπεράσπισης της ασφάλειας, της ψυχικής υγείας και της αξιοπρέπειας των παιδιών και των νέων - εντός κι εκτός οθόνης”, είναι το σκεπτικό της Επιτροπής.

Το νέο σχέδιο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανηλίκων, αλλά και στην έμφυλη διάσταση του φαινομένου, καθώς και στις ιδιαίτερες ευαλωτότητες, που αντιμετωπίζουν ομάδες νέων έως 29 ετών. Παράλληλα, θα συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις της Επιτροπής, όπως είναι:

- Οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανηλίκων στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

- Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμογής του DSA.

- Το προτεινόμενο σύστημα επαλήθευσης ηλικίας, για την αποτροπή της πρόσβασης των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το cyberbullying και η ΕΕ

Όπως δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, Virkkunen, “ο εκφοβισμός δεν σταματά στο σχολείο ή στην παιδική χαρά. Παιδιά και νέοι εκτίθενται όλο και περισσότερο σε απειλές μέσω κινητών τηλεφώνων και κοινωνικών δικτύων, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τους πιο ευάλωτους πολίτες μας”.

Τη σημασία της κοινής δράσης υπογράμμισε και ο Επίτροπος για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη, τη Νεολαία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, Micallef: “Το Διαδίκτυο πρέπει να είναι χώρος μάθησης, σύνδεσης και ανάπτυξης. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοούμε τους κινδύνους. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, μας αφορά όλους και με το Σχέδιο Δράσης μας, ενώνουμε δυνάμεις για να κάνουμε το ψηφιακό περιβάλλον πιο ασφαλές για όλους. Το cyberbullying δεν έχει θέση στην Ένωση μας.

Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και διαβούλευση εστιασμένη στα ίδια τα παιδιά, μέσω της Πλατφόρμας Συμμετοχής των Παιδιών της Ε.Ε., με υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα