Gaming και ταξίδια οδηγούν τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα

Μια νέα εποχή στις καταναλωτικές συνήθειες διαμορφώνεται μέσα από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Bitget Wallet. Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως η πρόθεση για πληρωμές με ψηφιακά νομίσματα δεν περιορίζεται, πλέον, σε επενδυτικές κινήσεις ή σε αγορές εντός του οικοσυστήματος των crypto.
Αντιθέτως, η τρίτη κατά σειρά έκθεση με τίτλο “Onchain Report - Crypto Payment Use Cases”, που βασίστηκε σε απαντήσεις 4.599 χρηστών ψηφιακών πορτοφολιών από ολόκληρο τον κόσμο, το 36% των ερωτηθέντων θέλει να πληρώνει για παιχνίδια, το 35% για καθημερινές αγορές, ενώ το ίδιο ποσοστό επιλέγει τα ταξίδια ως βασική χρήση.
Η πρόθεση για πληρωμές με ψηφιακά νομίσματα δεν περιορίζεται σε επενδυτικές κινήσεις ή σε αγορές εντός του οικοσυστήματος των crypto
Οι επιλογές αυτές καταδεικνύουν ότι οι χρήστες βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως εργαλείο πρακτικής και άμεσης οικονομικής συναλλαγής και όχι απλώς ως αποθεματικό αξίας. Σύμφωνα με την έκθεση, που αποκαλύπτει πώς οι χρήστες επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα στην καθημερινότητά τους, η κατανομή των προτιμήσεων μεταβάλλεται ανάλογα με τη γενιά.
Η Γενιά Z (18-29 ετών) δείχνει σαφή προτίμηση σε διασκεδαστικές χρήσεις, όπως το gaming και τα δώρα, ενώ οι Millennials (30-44) στρέφονται σε υπηρεσίες ταξιδιών και ψηφιακών συνδρομών. Η Γενιά Χ (45+) εμφανίζει πιο παραδοσιακές προτιμήσεις, όπως αγορές ακινήτων και τουριστικά πακέτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια και αξία στις συναλλαγές τους.
Γεωγραφικές διαφορές
Παράλληλα, σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Στην Ανατολική Ασία, οι καθημερινές αγορές και οι δαπάνες για ψηφιακά προϊόντα φτάνουν το 41%, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, λόγω της ευρείας ενσωμάτωσης των πληρωμών μέσω QR και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η Αφρική ξεχωρίζει για το υψηλό ποσοστό σε πληρωμές, που σχετίζονται με την εκπαίδευση (38%), αποδεικνύοντας τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πέρα από τα σύνορα, ειδικά σε κοινότητες χωρίς επαρκή τραπεζική υποστήριξη.
Στη Λατινική Αμερική, η χρήση κρυπτονομισμάτων επικεντρώνεται στις αγορές ψηφιακών προϊόντων (38%) και στο ηλεκτρονικό εμπόριο (35%), αντανακλώντας τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων σε αγορές με υψηλό πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, στη Μέση Ανατολή καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορές πολυτελείας και lifestyle προϊόντων, με το 31% των χρηστών να δηλώνει πρόθεση αγοράς ειδών υψηλής ποιότητας και το 29% να εξετάζει την αγορά αυτοκινήτων μέσω κρυπτονομισμάτων.
“Οι πληρωμές με crypto δεν είναι, πλέον, περιθωριακές. Οι χρήστες ζητούν εμπειρίες πληρωμών, που συνδυάζουν ευκολία, ασφάλεια και απόλυτο έλεγχο”, αναφέρει η έρευνα του Bitget Wallet. Όπως προσθέτουν οι συντάκτες της έρευνας, η στροφή αυτή φανερώνει πως η καθημερινή χρήση των κρυπτονομισμάτων δεν είναι πια σενάριο του μέλλοντος, αλλά εξελίσσεται ραγδαία σε πραγματικότητα του παρόντος.