Τεχνολογία - Πληροφορική

Υπό ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό τα νομικά τμήματα

justice-digital

Σε μια εποχή, όπου η ταχύτητα, η στρατηγική ευελιξία και η τεχνολογική ωριμότητα καθορίζουν τη θέση μιας επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά, τα νομικά τμήματα βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτοφανείς προκλήσεις. Η νέα μελέτη EY Law General Counsel Study 2025, που βασίζεται σε έρευνα 1.000 νομικών συμβούλων και Chief Legal Officers από επιχειρήσεις με έσοδα άνω του $1 δισ., δείχνει - μεταξύ άλλων - τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό των νομικών τμημάτων.

Η πλειονότητα των νομικών διευθύνσεων (75%) δηλώνει ότι αναπτύσσει ή αναθεωρεί τη στρατηγική της για την τεχνολογία και τα δεδομένα. Τα προβλήματα είναι γνωστά: αποσπασματική πληροφόρηση (52%), ασύνδετα συστήματα (44%) και έλλειψη πρόσβασης σε αξιόπιστα δεδομένα (41%). Ωστόσο, μόλις 25% των διευθύνσεων έχει εντάξει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) στις στρατηγικές προτεραιότητες.

Η πλειονότητα των νομικών διευθύνσεων (75%) αναπτύσσει ή αναθεωρεί τη στρατηγική της για την τεχνολογία και τα δεδομένα

Παρ’ ότι 83% των οργανισμών αναμένουν αύξηση στον προϋπολογισμό των νομικών διευθύνσεων, το 87% εξακολουθούν να θέτουν ως προτεραιότητα τη μείωση κόστους. Οι οικονομικοί περιορισμοί αναδεικνύονται ως το βασικό φρένο στην επένδυση σε τεχνολογία (65%) και στην ενίσχυση των στρατηγικών για προσέλκυση ταλέντου (61%).

Το τρίπτυχο των προκλήσεων είναι σαφές: γεωπολιτικές εντάσεις (76%), ρυθμιστική πίεση (75%) και ραγδαία τεχνολογική πρόοδος (74%). Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι νομικές διευθύνσεις καλούνται να δώσουν απαντήσεις γρήγορα και με ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι τα εσωτερικά τους συστήματα και μοντέλα λειτουργίας συχνά υστερούν σε προσαρμοστικότητα.

Νέες προκλήσεις

Παράλληλα, αναδεικνύονται σημαντικές δυσκολίες: η πολυπλοκότητα διαφορετικών δικαιοδοσιών (60%), τα ασαφή κανονιστικά πλαίσια (50%) και η απουσία αξιόπιστων δεδομένων για risk management (48%). Αν και το 81% προγραμματίζει αύξηση επενδύσεων στη διαχείριση κινδύνων, μόνο 49% διαθέτει λειτουργικό σύστημα risk management και λιγότερο από 30% έχουν ορίσει τα κρίσιμα σημεία ενός πλήρους πλαισίου.

Ένα άλλο κομβικό ζήτημα σχετίζεται με το ταλέντο και το ανθρώπινο κεφάλαιο: το 75% δηλώνει ότι επανεξετάζει τη στρατηγική του για την προσέλκυση ταλέντου. Ωστόσο, μόνο 21% έχει προβεί σε ουσιαστικές αναθεωρήσεις.

Το 45% δηλώνει αδυναμία κάλυψης αναγκών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ενώ το 55% αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω ρυθμιστικών περιορισμών.

Για να καλυφθούν τα κενά, οι οργανισμοί στρέφονται σε Big Four και εναλλακτικούς παρόχους (60%), καθώς και σε Business Services Centers και Centers of Excellence (53%). Παράλληλα, το 64% επενδύει σε upskilling και reskilling, αλλά λιγότερο από 30% παρέχει συστηματικά εργαλεία, όπως coaching, mentoring ή προγράμματα wellbeing.

Η υιοθέτηση τεχνολογίας, όπως η GenAI, δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Ο ουσιαστικός μετασχηματισμός απαιτεί στρατηγική προσέγγιση, κατανόηση των προκλήσεων και ενίσχυση της λειτουργικής συνοχής”, αναφέρει η μελέτη. “Οι νομικές διευθύνσεις”, καταλήγει, “χρειάζονται σαφή στρατηγική και ευθυγράμμιση με τις επιχειρησιακές ανάγκες για να παραμείνουν αξιόπιστοι σύμβουλοι στη νέα εποχή”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα