Τεχνολογία - Πληροφορική

Νέα εποχή για την ψηφιακή διαχείριση της υγείας στην Ελλάδα

myhealth-bebaioseis

Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς πολίτες και γιατρούς, τέθηκε χθες σε καθολική λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα MyHealth για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ). Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που συγκεντρώνει, οργανώνει και καθιστά άμεσα προσβάσιμα όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών, διευκολύνοντας τόσο την προσωπική τους διαχείριση, όσο και την παροχή εξατομικευμένης φροντίδας από τους γιατρούς. Μέσω των πλατφορμών citizen.ehealthrecord.gov.gr για πολίτες και doctor.ehealthrecord.gov.gr για γιατρούς, εγκαινιάζεται ένα νέο διαλειτουργικό σύστημα, που βάζει τη δημόσια υγεία σε τροχιά ψηφιακής εποχής.

Για τους πολίτες, ο ΕΗΦΥ σηματοδοτεί την πλήρη πρόσβαση και έλεγχο του προσωπικού φακέλου υγείας τους: διαγνώσεις, συνταγές, εξετάσεις και νοσηλείες συγκεντρωμένα σε ένα ασφαλές, εύχρηστο περιβάλλον. Η εφαρμογή MyHealth επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση σε κάθε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος, ενδυναμώνοντας τους πολίτες στον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα της υγείας τους. Επιπλέον, η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω Ψηφιακών Βοηθών ανοίγει νέα πεδία υποστήριξης και καθοδήγησης.

Για τους επαγγελματίες υγείας, ο ΕΗΦΥ προσφέρει άμεση, ενοποιημένη πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς. Η δυνατότητα γρήγορης και αξιόπιστης ενημέρωσης για φαρμακευτικές αγωγές, προηγούμενες διαγνώσεις, επεμβάσεις ή νοσηλείες, ενισχύει την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια του ασθενούς.

Περί ΑΙ

Παράλληλα, η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης υποστηρίζει την καθημερινή κλινική πρακτική, ενώ διευκολύνεται και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ γιατρών για συντονισμένη φροντίδα.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε το έργο “ιστορική στιγμή για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας”, υπογραμμίζοντας ότι “ο πολίτης έχει πλέον πρόσβαση και έλεγχο στη φροντίδα που λαμβάνει, ενώ το κράτος αποκτά καθαρή εικόνα της υγειονομικής πραγματικότητας”. Τόνισε, επίσης, ότι το σύστημα σχεδιάστηκε με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, προσβασιμότητα και διαφάνεια. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι πρόκειται για “μια κομβική μεταρρύθμιση που μειώνει τη γραφειοκρατία και διευκολύνει τη ζωή των πολιτών και των γιατρών”, ενώ ανέδειξε τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παροχή προσωποποιημένων απαντήσεων και φροντίδας.

Η εφαρμογή του ΕΗΦΥ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΗΔΙΚΑ. Το νέο σύστημα σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια υγεία ψηφιακή, προσβάσιμη, διασυνδεδεμένη και αποτελεσματική για όλους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα