Τεχνολογία - Πληροφορική

Ευρώπη και Ιαπωνία συσφίγγουν την ψηφιακή τους συνεργασία

europe-data

Τη μεταξύ τους τεχνολογική και ψηφιακή εταιρική σχέση ενισχύουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία. Οι δύο πλευρές, ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς και συμφωνούν να συνεργαστούν περαιτέρω σε βασικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G/6G, οι ημιαγωγοί, η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων και η κβαντική τεχνολογία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν χθες στο Τόκιο το τρίτο Συμβούλιο Ψηφιακής Εταιρικής Σχέσης για την ενίσχυση της τεχνολογικής και ψηφιακής συνεργασίας. Στο Συμβούλιο προέδρευσαν από κοινού η Henna Virkkunen, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, ο Masaaki Taira, Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο Masashi Adachi, Υφυπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών και ο Shinji Takeuchi, αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία στην ΑΙ, το 5G/6G, τους ημιαγωγούς και την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων

Με δεδομένες τις υφιστάμενες παγκόσμιες γεωπολιτικές  συνθήκες, ΕΕ και Ιαπωνία επιβεβαίωσαν εκ νέου την αυξανόμενη σημασία της εταιρικής τους σχέσης, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να προωθηθεί μια προσέγγιση της παγκόσμιας ψηφιακής διακυβέρνησης με γνώμονα τις αξίες.

Επιπλέον, αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομικής τους ασφάλειας, μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας σε κρίσιμες ψηφιακές τεχνολογίες. Με βάση την επιτυχή εφαρμογή της ψηφιακής εταιρικής σχέσης τους, επανεξέτασαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το δεύτερο Συμβούλιο Ψηφιακής Εταιρικής Σχέσης το 2024.

Τομείς συνεργασίας

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να συνεργαστούν περαιτέρω σε βασικές ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), το 5G/6G, οι ημιαγωγοί, η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων και η κβαντική τεχνολογία.

Θα ενισχύσουν, επίσης, τη συνεργασία τους όσον αφορά τη διακυβέρνηση δεδομένων και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τα υποβρύχια καλώδια, τη συνδεσιμότητα στην Αρκτική, τις ψηφιακές ταυτότητες, τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης και την κυβερνοασφάλεια.

Ειδικότερα, δεσμεύτηκαν για κοινή έρευνα στους ημιαγωγούς και την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα τους, ενώ συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία στην έρευνα πέραν του 5G/6G, με το έργο 6G MIRAI-HARMONY που στοχεύει σε δίκτυα με τεχνητή νοημοσύνη για επικοινωνίες εστιασμένες στον χρήστη.

Επιπλέον, ξεκίνησαν κοινή ερευνητική πρόσκληση για έργα κβαντικής πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική, τις επιστήμες υλικών και τη μοντελοποίηση κλίματος, ενώ ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους για ασφαλή και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας Hiroshima AI.

Η συνεργασία επεκτείνεται και στην αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων μέσω ψηφιακών ταυτοτήτων και υπηρεσιών εμπιστοσύνης, καθώς και στη δημιουργία ομάδας εργασίας για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα των data spaces. 

Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, μέσω του έκτου EU-Japan Cyber Dialogue, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για κανονιστικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στην προστασία κρίσιμων υποδομών και ασφάλεια προϊόντων.

Σημαντική ήταν και η ενίσχυση της συνεργασίας για τα υποθαλάσσια καλώδια και τη διασφάλιση ασφαλούς, ανθεκτικής και βιώσιμης παγκόσμιας συνδεσιμότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη της διαδρομής Arctic connectivity για αξιόπιστη ροή δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα