Τεχνολογία - Πληροφορική

Σχεδόν μια στις τρεις εταιρείες στην Ελλάδα κάνει ήδη χρήση ΑΙ

artif-laptop

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, που διαμορφώνουν το νέο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα για το 2025, όπως αναδεικνύει η ετήσια έρευνα HR Trends της Randstad. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον έντονων μετασχηματισμών, όπου η υιοθέτηση της AI και η προσέλκυση ταλέντων αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν μία στις τρεις εταιρείες στην Ελλάδα (το 27%) δηλώνει ότι ήδη αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω τη χρήση της. Στο μεταξύ, ένα επιπλέον 29% εμφανίζεται θετικό απέναντί της, αν και περιορίζει την εφαρμογή της σε συγκεκριμένους τομείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και προσέλκυση ταλέντων διαμορφώνουν το νέο εργασιακό τοπίο και στην Ελλάδα

Η στάση των επιχειρήσεων γίνεται σταδιακά πιο ώριμη, καθώς το ποσοστό όσων δεν έχουν διαμορφώσει σαφή άποψη μειώνεται από 38% το 2024 σε 33% το 2025. Μόλις το 10% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει AI στο μέλλον, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 4% του προηγούμενου έτους.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται, κυρίως, στον τομέα της τεχνολογίας (59%), ενισχύοντας την αυτοματοποίηση και αποδοτικότητα των συστημάτων, ενώ ακολουθούν το marketing (34%) και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (33%), με έμφαση στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού.

Παρά την αυξημένη υιοθέτηση, το 60% των εταιρειών δεν αναμένει σημαντική μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Αντίθετα, η AI εκτιμάται ότι θα επιταχύνει (58%) και θα αυτοματοποιήσει (52%) δραστηριότητες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων (41%).

Εύρεση προσωπικού

Βασικές προκλήσεις για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν, όπως δείχνει η έρευνα, η δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού (54%), η προστασία των δεδομένων (42%) και η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας (35%). Στο μεταξύ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα, με το 57% των επιχειρήσεων να σχεδιάζει αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο 2025.

Οι βασικοί λόγοι είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη (70%), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (48%), η ανάγκη για νέες δεξιότητες (24%) και η κάλυψη κενών από αποχωρήσεις (23%). Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι πωλήσεις (48%), η τεχνολογία (41%), η λογιστική (26%) και η εξυπηρέτηση πελατών (19%).

Οι επιχειρήσεις αναζητούν, κυρίως, πωλητές (34%), software developers/engineers (31%), data analysts/engineers/scientists (26%), διοικητικά στελέχη (26%) και μηχανικούς (20%). Παρά τις μισθολογικές αυξήσεις και παροχές, οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα, με βασικά εμπόδια τις μη ρεαλιστικές μισθολογικές απαιτήσεις (65%), την έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων (43%) και την απουσία σχετικής εμπειρίας (40%).

Στο νέο εργασιακό περιβάλλον, το 61% των επιχειρήσεων θεωρεί την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία ως τις πιο κρίσιμες δεξιότητες για το 2025. Ακολουθούν το ατομικό κίνητρο (40%), η ενσυναίσθηση (39%) και η ομαδική συνεργασία (38%).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα