Τεχνολογία - Πληροφορική

Εξασθένιση του Δείκτη Προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού

software-engineering

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 93,3 μονάδες, έναντι 108,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 107,3 μονάδων το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταδεικνύοντας μια έντονη επιδείνωση του κλίματος στον κλάδο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση, με το σχετικό ισοζύγιο να πέφτει από τις +25 στις +5 μονάδες, ενώ αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση περιορίστηκαν από +29 σε +5 μονάδες.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 93,3 μονάδες, έναντι 108,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα

Παράλληλα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο εξασθένησαν ήπια, διαμορφούμενες στις +29 μονάδες από +39 μονάδες, ενώ και οι θετικές εκτιμήσεις για την απασχόληση μειώθηκαν από +50 σε +33 μονάδες. Οι πληθωριστικές τάσεις στις τιμές, τέλος, υποχώρησαν σημαντικά, από +25 σε +10 μονάδες.

Παρά την επιδείνωση στον κλάδο της Πληροφορικής, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε οριακή υποχώρηση, από 107,7 σε 107,4 μονάδες τον Απρίλιο. Η μικρή αυτή πτώση οφείλεται, κυρίως, στις Κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ η Βιομηχανία, οι Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο κατέγραψαν μικρή ενίσχυση.

Η σταθερότητα του δείκτη από την αρχή του έτους υποδηλώνει μια σχετικά αμετάβλητη πορεία της εγχώριας οικονομίας, χωρίς σημαντικές μεταβολές στην παραγωγή και τις αγορές. Ωστόσο, η αβεβαιότητα, που προκαλεί η εκλογή νέου Προέδρου στις ΗΠΑ και οι νέες οικονομικές πολιτικές σε διεθνές επίπεδο, δημιουργούν ένα σκηνικό επιφυλακτικότητας, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.

“Η έναρξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς ο εισερχόμενος τουρισμός επηρεάζει πολλούς κλάδους και μπορεί να βελτιώσει τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”, αναφέρει η έκθεση.

Εξασθένιση σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξασθένισε τον Απρίλιο τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η επιδείνωση οφείλεται, κυρίως, στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και στις αρνητικές προσδοκίες στον τομέα του λιανικού εμπορίου και σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες.

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή αντισταθμίστηκαν από θετικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις παραγγελίες. Αντίθετα, οι υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο παρουσίασαν υποχώρηση των προσδοκιών τους, με το λιανικό εμπόριο να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-1,7 μονάδες).

Στις κατασκευές, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε αισθητά (-2,1 μονάδες), αντανακλώντας απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και τη γενική κατάσταση της χώρας.

Ανάμεικτες τάσεις

Αναφορικά με τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξασθένισε σημαντικά στην Ολλανδία (-2,5 μονάδες) και στην Ιταλία (-1,8 μονάδες). Αντίθετα, παρουσίασε ήπια βελτίωση στη Γερμανία (+0,5) και στην Ισπανία (+0,4), ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στη Γαλλία και την Πολωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα