Το online λιανεμπόριο τροφίμων “τρέχει” με 5πλάσιο ρυθμό από τις offline πωλήσεις

Σταθερά ανοδική βαίνει η δυναμική του online καναλιού στο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα. Αν και η συνεισφορά του στις συνολικές πωλήσεις (offline και online) παραμένει σχετικά χαμηλή, η ανάπτυξη του ξεπερνά κατά πολύ εκείνη των παραδοσιακών καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Online Index της NielsenIQ, το online κανάλι κατέγραψε για το 2024 τζίρο ύψους €278 εκατ., με ρυθμό ανάπτυξης 21%. Το ποσοστό αυτό είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με τις offline πωλήσεις, γεγονός που καταδεικνύει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από την αγορά, ακόμη κι αν το μερίδιό του διαμορφώνεται σήμερα στο 3,1%.
Ο τζίρος του online λιανεμπορίου τροφίμων το 2024 ανήλθε στα €278 εκατ., παρουσιάζοντας έναν ρυθμό ανάπτυξης στο 21%
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα ακολουθεί μεν πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο η τάση είναι κοινή: το online λιανεμπόριο τροφίμων αναπτύσσεται παντού ταχύτερα από το παραδοσιακό. Σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το online μερίδιο φτάνει το 18,9%, στη Γαλλία το 13% και στην Ολλανδία το 11,5%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της NielsenIQ.
Ενδεικτικό της δυναμικής είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων αναπτύσσεται με ρυθμό 18% έναντι μόλις 1,3% των offline πωλήσεων, δηλαδή 13 φορές ταχύτερα.
Προφίλ όσων αγοράζουν online
Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, το προφίλ του αγοραστή, που επιλέγει το online κανάλι, δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνο του παραδοσιακού καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, ο βασικός online αγοραστής είναι γυναίκα, ηλικίας 35-49 ετών, παντρεμένη με οικογένεια 2 έως 4 ατόμων.
Οι online αγορές γίνονται, κυρίως, για τον βασικό ανεφοδιασμό του νοικοκυριού ή για “στοκάρισμα” προϊόντων, συνήθως όταν υπάρχουν προσφορές. Σε μικρότερο βαθμό, πραγματοποιούνται αγορές μικρής αξίας για καθημερινές ανάγκες.
Όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων, οι online αγοραστές προτιμούν, κυρίως, τρόφιμα και ποτά, αλλά και προϊόντα για τη φροντίδα του νοικοκυριού. Αντίθετα, τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα έχουν μικρότερη συμμετοχή στο online καλάθι (14,4%) σε σχέση με το offline (25,4%), κάτι που σχετίζεται με την ευαισθησία των καταναλωτών στη φρεσκάδα και την ανάγκη να ελέγχουν το προϊόν πριν το αγοράσουν.
Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, το online κανάλι έχει μεγαλύτερη διείσδυση από τον μέσο όρο του 3,1%. Ενδεικτικά, το νερό φτάνει το 6,4%, τα χαρτικά το 6,1% και η άμμος για γάτες το 6,7%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή σε κατηγορίες βρεφικής φροντίδας, όπως τα καθαριστικά ρούχων για μωρά (8,4%), οι πάνες (6,8%) και το βρεφικό γάλα (6,8%).
Τα τρία βασικά κριτήρια επιλογής online αλυσίδων είναι οι χαμηλές τιμές, η διαθεσιμότητα έτοιμων γευμάτων υψηλής ποιότητας και η ύπαρξη μοναδικών ή αποκλειστικών προϊόντων. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι το online λιανεμπόριο τροφίμων έχει τη δική του δυναμική και χαρακτηριστικά, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο πεδίο παρακολούθησης και επένδυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.