Τεχνολογία - Πληροφορική

Η Ευρώπη προωθεί τεχνολογικές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας

gdpr-europe

Ταχύτερες, πιο ευέλικτες και συντονισμένες επενδύσεις στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρώντας για τον σκοπό αυτό σε νέες στοχευμένες τροποποιήσεις των υφιστάμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της.

“Οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών να αναπτύσσουν, να επεκτείνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες, ενώ παράλληλα θα εξορθολογίσουν την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ για έργα που σχετίζονται με την άμυνα”, αναφέρει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Με νέες στοχευμένες τροποποιήσεις των υφιστάμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων η ΕΕ θα στηρίξει ευέλικτες επενδύσεις στην άμυνα

Η πρόταση διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), ώστε να καλύπτει τεχνολογίες και προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα, ιδίως εκείνα που προσδιορίζονται ως ικανότητες προτεραιότητας στην πρόσφατη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι το STEP στηρίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, που είναι απαραίτητες για την ετοιμότητα της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, αναθέτοντας επιλεγμένα έργα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” και του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” με σφραγίδα STEP.

Το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του STEP αναμένεται, επίσης, να ενισχύσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την άμυνα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο των ειδικών στόχων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ).

Ο ρόλος του ΕΣΚ

Επιπλέον, η εμβέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) επεκτείνεται, ώστε να περιλαμβάνει νεοφυείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε καινοτομίες διπλής χρήσης και στον τομέα της άμυνας. Στόχος είναι η προώθηση ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη τεχνολογιών διπλής χρήσης και αμυντικών τεχνολογιών αιχμής, όπως η ΤΝ και η κυβερνοασφάλεια.

Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” (DEP) θα πρέπει, επίσης, να επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβει εφαρμογές διπλής χρήσης. Αυτό θα προσφέρει ζωτικής σημασίας στήριξη στις αμυντικές τεχνολογίες, ιδίως στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των Gigafactories τεχνητής νοημοσύνης. Τα εργοστάσια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την κλιμάκωση της παραγωγής προηγμένων τεχνολογιών με δυνατότητες διπλής χρήσης, που αφορούν τόσο τον μη στρατιωτικό, όσο και τον αμυντικό τομέα. 

Με βάση την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης της πολιτικής συνοχής, ο κανονισμός εισάγει πρόσθετη ευελιξία στη χρήση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την ενίσχυση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη

Τέλος, η στήριξη της στρατιωτικής κινητικότητας και των ψηφιακών υποδομών διπλής χρήσης ενισχύεται μέσω αλλαγών στον μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” (ΜΣΕ). Πρώτον, θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν τα ταμεία συνοχής στη ΔΣΕ για έργα υποδομής μεταφορών διπλής χρήσης.

Δεύτερον, θα επεκτείνει το ψηφιακό πρόγραμμα της ΔΣΕ για την υποστήριξη ψηφιακών ικανοτήτων διπλής χρήσης, όπως το υπολογιστικό νέφος, η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα 5G, μεταξύ άλλων.

“Παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα και στηρίζοντας την καινοτομία στις αμυντικές τεχνολογίες, διασφαλίζουμε ότι η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης παραμένει ανταγωνιστική, ευέλικτη και έτοιμη να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας”, ανέφερε ο Άντριους Κουμπίλιους, Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα