eGOVERNMENT CONFERENCE από τη Boussias Communications σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ
Εντός Ελλάδας

eGOVERNMENT CONFERENCE από τη Boussias Communications σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ
Έναρξη 08:30 - Λήξη 17:30Σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης διοργάνωσης με τον πρώην CTO της Αμερικάνικης κυβέρνησης, Aneesh Chopra, το περιοδικό netweek και η Boussias Communications διοργανώνουν τη δεύτερη εκδήλωση, που απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου Τομέα, που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής μεταρρύθμισης και ανάπτυξης της χώρας, σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ.
Με σημαντικούς διεθνείς και Έλληνες ομιλητές από την κυβέρνηση, τους θεσμικούς φορείς και την αγορά της τεχνολογίας, το Συνέδριο eGOVERNMENT CONFERENCE: Transforming the Public Sector, Focusing on Growth, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, στοχεύει να αποτελέσει μια “εκπαιδευτική πλατφόρμα”, ώστε αφενός να μεταλαμπαδεύσει μοναδικές γνώσεις, πρακτικές και case studies και αφετέρου να φέρει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο τους συντελεστές της στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) της χώρας μας με την αγορά των εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου και της αξίας των ΤΠΕ, σε δύο κεντρικούς άξονες:
α. Μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και μειώσεις δαπανών
Σε αυτόν τον άξονα θα αναλυθούν οι ενέργειες, πρακτικές, μεθοδολογίες και δράσεις του κράτους που εξαλείφουν τη γραφειοκρατία, μειώνουν τις δαπάνες, ενισχύουν τη διαφάνεια, βελτιώνουν την οργάνωση και δημιουργούν efficiencies, τόσο για τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και για τη σχέση Κράτους – Πολίτη. Το θεμέλιο για την επίτευξη των παραπάνω είναι, φυσικά, η κατάλληλη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ και της τεχνογνωσίας των εταιρειών του κλάδου.
β. Υποδομές που οδηγούν στην “πολυπόθητη” ανάπτυξη και την καινοτομία
Στο δεύτερο άξονα, η έμφαση θα δοθεί στις δράσεις σωστής αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που στοχεύουν αφενός στην ανάπτυξη έξυπνων υποδομών (π.χ. διέλευση ευρυζωνικών υποδομών, FTTH, κ.λπ.), που μπορούν να φιλοξενήσουν εποικοδομητικές επενδύσεις και αφετέρου στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της έξυπνης τεχνολογικής εξειδίκευσης, καινοτομίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.
Διεθνείς κεντρικοί ομιλητές μιλούν για τις προτεραιότητες των έργων ΤΠΕ σε χώρες της Ε.Ε. και για τις στρατηγικές που ακολουθούν κυβερνήσεις, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
O καθηγητής Mark Thompson του Πανεπιστημίου του Cambridge, είναι o πρωτεργάτης πίσω από τη νέα στρατηγική ΤΠΕ, που έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προμηθεύεται τεχνολογίες, βελτιώνει την αποτελεσματικότητά της και μειώνει δραστικά το κόστος της. Το σκεπτικό του εισάγει την έννοια της ανοιχτής αρχιτεκτονικής, όπου η κυβέρνηση δεν δημιουργεί απομονωμένα σιλό για κάθε λειτουργική της μονάδα, αλλά απολαμβάνει υπηρεσίες (ή συστατικά υπηρεσιών) από την αγορά ΤΠΕ, ανάλογα με τις ανάγκες της, τη χρήση και από τους καταλληλότερους προμηθευτές για κάθε υπηρεσία. Ως σύμβουλος του Υπουργού συμβάλλει στη διαμόρφωση του νέου “γίγνεσθαι”, συνεισφέροντας στη συγγραφή αναφορών της βουλής και εγγράφων πολιτικής, που αφορούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον κλάδο των εταιρειών ΤΠΕ, ενώ πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των πρακτικών αυτών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Πέραν των παραπάνω, o Mark εργάστηκε μαζί με 7 κυβερνητικούς οργανισμούς με στόχο να εφαρμόσει και να εξελίξει τις καινοτόμες ιδέες του. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί επεδίωκαν να ανασχεδιάσουν την παράδοση των δημοσίων υπηρεσιών τους με τη χρήση ανοιχτών προτύπων, και παράλληλα να εξοικονομήσουν κόστος.
Στην παρουσίασή του θα αναφερθεί στην εκρηκτική επιρροή της έννοιας “ο θάνατος της καθετοποίησης”. Πρόκειται για έναν “αργό θάνατο” του παραδοσιακού, ολοκληρωμένου μοντέλου σχεδιασμού υπηρεσιών, προμηθειών και παράδοσης υπηρεσιών. Αντίθετα, το καινοτόμο μοντέλο του, εγκαινιάζει μια νέα εποχή όπου η κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει τον ίδιο της το ρόλο και αποτελεί πλέον μια πλατφόρμα aggregator, ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν πιο flat χώρο, μέσω του οποίου πολλές εταιρείες του κλάδου των ΤΠΕ μπορούν να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση επωφελείται από τεράστιες εξοικονομήσεις πολλών εκατομμυρίων.
Η Megan Richards είναι Διευθύντρια Συντονισμού, στη διεύθυνση DG Communications Network, Content and Technology (CONNECT). Στην Ε.Ε. εργάζεται από το 1991, σε διάφορες θέσεις ευθύνης, όπως Διευθύντρια στη Μονάδα Διοίκησης και Οικονομικών, όπου ήταν υπεύθυνη για όλα τα νομικά, κανονιστικά και συμβασιακά ζητήματα που σχετίζονταν με Ερευνητικά Προγράμματα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ερευνητικό Κέντρο της Επιτροπής (Joint Research Centre) και τη Γενική Διεύθυνση της Κοινωνίας της Πληροφορίας της Επιτροπής (INFSO). Στο παρελθόν, έχει εργαστεί στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη της Αφρικής, στην Inter - American Development Bank στην Ουάσινγκτον, στην Κυβέρνηση του Καναδά και σε ιδιωτικές νομικές εταιρείες. Κατέχει πτυχία Bachelor of Science, Bachelor of Laws και Master of Public Administration και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.
Ο Mario Laurenti, Director, Unit on Public Administration Projects, IT Systems Division, Consip Spa, Italy. Με βασική ευθύνη τις Δημόσιες Ηλεκτρονικές Προμήθειες (eProcurement) για όλη την Κεντρική Κυβέρνηση της Ιταλίας, την ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα, η εταιρεία Consip - που ανήκει εξολοκλήρου στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - συνοδεύει την κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια, στο πλαίσιο του “Εθνικού Προγράμματος Εξορθολογισμού των Δημοσίων Δαπανών για Αγαθά και Υπηρεσίες”. Στην παρουσίασή του, θα περιγράψει εν συντομία τα κυριότερα έργα Πληροφορικής που έχει υλοποιήσει προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση η Consip, ενώ θα αναφερθεί και στα έργα που έπονται. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει, επίσης, στην υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών (eprocurement), στο πλαίσιο του “Εθνικού Προγράμματος Εξορθολογισμού των Δημοσίων Δαπανών για Αγαθά και Υπηρεσίες”, που έχει ήδη ψηφιοποιήσει πλήρως την διαδικασία Δημοσίων Προμηθειών, καθώς και τη σχέση μεταξύ αγοραστών του Δημοσίου και των ιδιωτικών εταιρειών.
Ο Bernard Le Masson, Ειδικός στον Οργανωτικό και Διοικητικό Μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα. Ως Managing Director του Τομέα Στρατηγικής και Μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα και Δημόσιας Υγείας στην εταιρεία Accenture Management Consulting, έχει ηγηθεί μιας σειράς σημαντικών έργων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που αφορά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα της Γαλλίας. Έχει επίσης εργαστεί σε μεγάλα συμβουλευτικά έργα για τον ανασχεδιασμό του προϋπολογισμού για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, για τη συγχώνευση του Ο.Α.Ε.Δ., τον μετασχηματισμό στο χώρο των Πανεπιστημίων και του Δήμου Παρισίων, καθώς και έργων σε άλλες χώρες.
To συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza (Φραγκοκκλησιάς 3α & Γρανικού, 151 25 Μαρούσι), αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλόβαθμα στελέχη και decision makers από όλες τις μονάδες οργανισμών του Δημοσίου Τομέα, καθώς και στελέχη από την αγορά Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Περιγραφή & Πρόγραμμα Συνεδρίου σε μορφή .pdf
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους τρόπους συμμετοχής, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, στη διεύθυνση: www.egovforum.gr.