5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed

Εντός Ελλάδας

Image not found
-

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed

Έναρξη 09:00 - Λήξη 17:00
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Σας ενημερώνουμε ότι το διάστημα Τετάρτη 6 - Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα  (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο “Γ.Ι. Κατσίγρα”, Νεάπολη Λάρισας) το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed. Το συνέδριο έχει θεσμοθετηθεί και  διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια, με διοργανωτές τους: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.-Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ". Τελεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας  και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO, ICOMOS, ICOM,Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ.ά.).

Η Διοργάνωση απευθύνει πρόσκληση σε όσους ασχολούνται ερευνητικά ή επιχειρηματικά με το γνωστικό αντικείμενο ή τους σκοπούς του συνέδριου (Πολιτισμός, Παιδεία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία, Νέες τεχνολογίες, έρευνα, Τουρισμός) για συμμετοχή ως εισηγητές, σύνεδροι ή εκθέτες.

Το φετινό Συνέδριο θα αναλύσει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, ο πολιτισμός - τουρισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της, τις νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων (π.χ. Europeana), την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, το ΗΒΙΜ και τα Ψηφιακά Δίδυμα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.euromed-dch.eu.

Για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κύριο Κωνσταντίνο Σκριάπα, τηλ. 6974 881 944, e-mail: euromed.greece@gmail.com.