Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκαν οι προσδοκίες σε Πληροφορική - Ανάπτυξη Λογισμικού τον Ιούλιο

softwareengnew

Ανοδικά κινήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, ο οποίος βελτιώθηκε τόσο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα όσο και έναντι των αντίστοιχων περσινών επιδόσεων. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 77,9 μονάδες από 60,8 τον Ιούνιο και 34,1 μονάδες έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά τον Ιούλιο τόσο σε σχέση με πέρσι όσο και έναντι του ΙουνίουΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν με το σχετικό ισοζύγιο των -15 μονάδων να κινείται στις +5 μονάδες. Άνοδος καταγράφηκε και στις στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +18 μονάδες από -30 μονάδες.

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στους δύο τομείς μεταβλήθηκαν οριακά θετικά (-5 μονάδες από -7 μονάδες ο δείκτης), με τις προβλέψεις για την απασχόληση να επιδεινώνονται ελαφρά (-3 από 0 μονάδες ο δείκτης). Οι δε αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές αμβλύνθηκαν (-13 μονάδες από -22 ο δείκτης). Τέλος, τον Ιούλιο το 26% (από 22%) των επιχειρήσεων δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με ένα 52% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικό εμπόδιο λειτουργίας και ένα 12% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης.

Στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου ανήκουν οι δύο τομείς, σημειώθηκε τον Ιούλιο ήπια βελτίωση των προσδοκιών, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικές. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώθηκε ελαφρά τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 77,7 μονάδες (από 75,7 τον Ιούνιο), κινούμενος σε ανώτερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (61,3 μονάδες). 

Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ανέκαμψε ελαφρά τον Ιούλιο, κινούμενος στις 90,9 μονάδες από 89,7 μονάδες τον Ιούνιο και 82,1 μονάδες έναν χρόνο νωρίτερα (σσ όταν είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην οικονομία και είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης).

«Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κινούμενη σε αντίθετη κατεύθυνση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχασε έδαφος και παρουσίασε μικρή επιδείνωση» αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Όπως τονίζει, ουσιαστικά και αυτόν τον μήνα, όπως και γενικότερα το τελευταίο διάστημα, δεν καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στο οικονομικό κλίμα. “Γεγονότα που δυνητικά θα ήταν σημαντικά για την πορεία του δείκτη, όπως το Brexit και άλλες εξελίξεις στο εξωτερικό, αλλά και εσωτερικά όπως οι φορολογικές υποχρεώσεις εισοδήματος, ίσως επηρεάσουν στο μέλλον, αλλά δεν έχουν προς το παρόν αισθητή επίδραση στις προσδοκίες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων” τονίζει στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας. 

Το κλίμα στην ΕΕ
Σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης, μικρή τελικά ήταν η επίδραση του Brexit στο οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο, καθώς δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Στην ουσία το οικονομικό κλίμα σε επίπεδο ΕΕ δεν μεταβλήθηκε τον Ιούλιο (+0,2).

Αντίθετα, επιδείνωση σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά μάλλον ήπια (-0,9). Στην Ευρωζώνη, καταγράφηκε μικρή ανάκαμψη του κλίματος στη Βιομηχανία (+0,4), η οποία είναι εντονότερη στο Λιανικό εμπόριο (+1) και στον τομέα των Κατασκευών (+1,9), με τις Υπηρεσίες επί της ουσίας να μην μεταβάλλονται (+0,2). Οι εξελίξεις αυτές όμως αντισταθμίστηκαν από την πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο βάρος στον δείκτη οικονομικού κλίματος, μετά από τη βιομηχανία. Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώθηκε οριακά στην Ιταλία (+0,4), ενώ υποχώρησε στη Γαλλία (-0,4) και την Ισπανία (-0,5), παραμένοντας σταθερό στη Γερμανία (+0,2) και την Ολλανδία (+0,0).