Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκε, για έκτο συνεχή μήνα, το κλίμα σε Πληροφορική και Λογισμικό

softwareengnew

Ανοδικά, σε αντίθεση, μάλιστα, με τους υπόλοιπους δείκτες του τομέα των Υπηρεσιών, κινήθηκε το Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορική και της Ανάπτυξης Λογισμικού στην Ελλάδα. Το κλίμα στους δύο τομείς βελτιώθηκε για έκτο συνεχή μήνα, με το δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού να διαμορφώνεται στις 79,9 μονάδες (από 75,6 τον Ιανουάριο). Μάλιστα, ο δείκτης ήταν ενισχυμένος και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οπότε κινούνταν στα επίπεδα των 66,4 μονάδων.

Ανοδικά κινήθηκε και το Φεβρουάριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και την Ανάπτυξη ΛογισμικούΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Φεβρουάριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισµικού είναι ελαφρά βελτιωμένες, µε το σχετικό ισοζύγιο να κινείται στις +13 (από +8) μονάδες, εξέλιξη ανάλογη µε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση. Βελτίωση καταγράφηκε και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, µε το σχετικό ισοζύγιο των -8 μονάδων να ισοσκελίζεται.

Στις δε προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, ο σχετικός δείκτης των -8 μονάδων κινήθηκε θετικά το Φεβρουάριο στις +4 μονάδες, ενώ οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές διευρύνθηκαν ελαφρά (-22 μονάδες από -17 ο δείκτης).

Τέλος, το ¼ των επιχειρήσεων σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δήλωνε το Φεβρουάριο, απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 37% των ερωτηθέντων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 24% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 8% τους λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Πτωτικά οι Υπηρεσίες
Η συνολική εικόνα του τομέα των Υπηρεσιών, όπου υπάγονται Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, ήταν, πάντως, αρνητική τον Φεβρουάριο, καθώς σημειώθηκε σηµαντική επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και δυσµενέστερες οι προβλέψεις για τη ζήτηση. Μάλιστα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επιδεινώθηκε ραγδαία τον Φεβρουάριο φθάνοντας στις 63,2 μονάδες (από 77,7 έναν μήνα νωρίτερα), κινούµενος σε χαµηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (77 μονάδες). Στις επιµέρους µεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση διευρύνθηκαν, ενώ και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε.

Συνολικό κλίμα
Η γενική εικόνα του Δείκτη Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε το Φεβρουάριο, διορθώνοντας την αύξηση που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο. Έτσι, πλέον, διαμορφώνεται στις 89 μονάδες (από 91,6 τον Ιανουάριο), επίδοση που είναι, επίσης, πολύ χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (98,8 μονάδες). Η πτώση του δείκτη είναι, κυρίως, αποτέλεσµα των αισθητά µειωµένων προσδοκιών στις Υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εµπιστοσύνης, η οποία, πλέον, διαµορφώνεται στο δυσµενέστερο επίπεδό της από το Σεπτέµβριο του 2013. Αντίθετα, σε Βιοµηχανία, Λιανικό εµπόριο και Κατασκευές σημείωσαν µικρή βελτίωση.

“Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρµογή των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ειδικά ως προς τους καταναλωτές λογικά αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά πλέον και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως παράγοντας που επηρεάζει δυσµενώς και τις προσδοκίες για το οικονοµικό περιβάλλον”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Επιδείνωση και στην ΕΕ
Το οικονοµικό κλίµα επιδεινώθηκε περαιτέρω το Φεβρουάριο, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να χάνει αντίστοιχα 1,5 και 1,3 μονάδες και να διαµορφώνεται στις 105,2 και τις 103,8 µονάδες, πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη είναι αποτέλεσµα της επιδείνωσης των προσδοκιών σε όλους τους τοµείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και της δυσµενέστερης καταναλωτικής εµπιστοσύνης. Σε επίπεδο χωρών, το κλίµα χειροτερεύει σε όλες τις µεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, ήτοι στη Γαλλία (-0,5), την Ολλανδία (-2), την Ισπανία (-0,5), την Ιταλία (-1,4) και την Γερµανία (-0,6).

Στην Ε.Ε., η ανάλογη επιδείνωση στο οικονοµικό κλίµα µε αυτήν της Ευρωζώνης, εκπορεύεται, κυρίως, από την έντονα αρνητική µεταβολή στην καταναλωτική εµπιστοσύνη (-2,4), τη Βιοµηχανία (-1,6) και τις Υπηρεσίες (-0,6). Αντίθετα µε την Ευρωζώνη, στις Κατασκευές καταγράφεται µικρή πτώση (-0,7), ενώ στο Λιανικό εµπόριο σταθερότητα.

Στο επίπεδο των µεγαλύτερων χωρών, οι προσδοκίες παρέµειναν αµετάβλητες στην Πολωνία, αλλά εξασθένησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1,6).