Aναξιοκρατία και διαφθορά ευθύνονται για το Βrain Drain των γυναικών

Η αναξιοκρατία και η διαφθορά σε ποσοστό 36% και δευτερευόντως η οικονομική κρίση, σε ποσοστό 35%, ευθύνονται για τη “διαρροή” Ελληνίδων στο εξωτερικό, στα χρόνια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Για το 78% των γυναικών, που έφυγε από την Ελλάδα στα χρόνια μετά από την κρίση, οι παραπάνω τρεις λόγοι, σε συνδυασμό με τις καλύτερες προοπτικές εξέλιξης (ποσοστό 34%), αποτελούν τις βασικές αιτίες φυγής.
Για το 78% των γυναικών, που έφυγε από την Ελλάδα στα χρόνια μετά από την κρίση, ρόλο έπαιξαν οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης, που προσφέρει το διεθνές περιβάλλονΣύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ICAP, για να διερευνήσει το φαινόμενο του Βrain Drain μεταξύ των γυναικών, ως κύριοι παράγοντες, που θα συντελούσαν στην επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναδεικνύονται το κλίμα και ο τρόπος ζωής (46%). Οι οικονομικές απολαβές που θα λάβουν (41%) και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας (37%), είναι - κατά σειρά προτεραιότητας - οι επόμενες παράμετροι, που θα έπειθαν τις Ελληνίδες να επιστρέψουν στη χώρα. Οι οικογενειακοί λόγοι (36%) αποτελούν την επόμενη παράμετρο, η οποία, μάλιστα, φαίνεται να αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα για τις γυναίκες του δείγματος σε σχέση με τους άνδρες.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 586 Ελληνίδες, από 56 χώρες του κόσμου, επιχείρησε να καταγράψει το προφίλ των γυναικών, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Από τα συμπεράσματα της προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι για εργασία στο εξωτερικό μεταβαίνουν - κατά κύριο λόγο - νεότερες σε ηλικία γυναίκες, που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τις “Γυναίκες στην Κορυφή Επιχειρήσεων”, “High Heels on High Hills”, που διοργάνωσε η ICAP Group για τρίτη συνεχή χρονιά.
Υψηλόβαθμα στελέχη
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη της ICAP παρουσίασαν τα αποτελέσματα ερευνών, οι οποίες αφορούσαν υψηλόβαθμα στελέχη στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι έρευνες αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες στην εργασία τους και πως αυτά επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι γυναίκες αποδεικνύονται περισσότερο συνεργάσιμες και υποστηρικτικές προς τους άλλους, αλλά και πιο ευσυνείδητες και συνεπείς, με ενδιαφέρον να ενημερώνονται.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν και δεδομένα που σχετίζονται με τα derailers, τις συμπεριφορές που οι άνθρωποι επιδεικνύουν, όταν βρίσκονται υπό πίεση. Συνολικά, σκιαγραφήθηκε το προφίλ της γυναίκας – στελέχους, που μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να έχει πιο “δεσμευμένους” και αφοσιωμένους εργαζόμενους.
Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, τέθηκαν επί τάπητος θέματα, όπως το μείζον θέμα της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής για τις Ελληνίδες, ενώ αναλύθηκαν ζητήματα, όπως το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, καθώς και η επαγγελματική ανασφάλεια, με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες λόγω της κρίσης.