To rebound της παγκόσμιας αγοράς smartphones συνεχίζεται

Ανέπαφη παραμένει η παγκόσμια αγορά smartphones από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και μικροτσίπς, με τις πωλήσεις να τραβούν την ανιούσα και το 2ο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Η παγκόσμια αγορά smartphones αυξήθηκε κατά 13,2% το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου τρέχοντος έτους, παρά τις ανησυχίες για την προσφορά συσκευών.
Ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών οι πωλήσεις smartphones στην παγκόσμια αγορά το 2ο τρίμηνο του 2021 Σύμφωνα με την IDC, η αύξηση του 13,2% σε ετήσια βάση ξεπερνά τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 12,5% το εξεταζόμενο διάστημα. Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), οι πωλήσεις smartphones έφθασαν συνολικά τα 313,2 εκατομμύρια συσκευές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, γεγονός που αποδεικνύει περαιτέρω ότι αυτή η αγορά οδεύει προς τη σταθερή ανάπτυξη.
Οι πωλήσεις smartphones κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, πλην της Κίνας, όπου υπήρξε μείωση κατά 10% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2020. “Η αγορά των smartphones προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει τους σοβαρούς περιορισμούς στην προσφορά, εξαιτίας της έλλειψης βασικών εξαρτημάτων. Τα smartphones δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τις ελλείψεις που βιώνουν άλλοι κλάδοι, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές”, σχολιάζει η IDC
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ωστόσο οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να έχουν αυξημένες ανάγκες για κινητές συσκευές και είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν χρήματα γι’ αυτές.
Ο ρόλος του 5G
Θετικά για την πορεία της αγοράς λειτουργεί η αύξηση των πωλήσεων 5G smartphones. Η αγορά των 5G συσκευών διευρύνεται, καθώς μειώνονται οι τιμές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη οι καταναλωτές δεν αγοράζουν συσκευές ειδικά για το 5G. Αγοράζουν, επειδή χρειάζονται μια συσκευή αντικατάστασης και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα smartphone για πρώτη φορά.
Αλλαγές στην κορυφή
Και το 2ο τρίμηνο του 2021 συνεχίστηκαν οι ανακατατάξεις στην κορυφή της κατάταξης των εταιρειών, που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά smartphones. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης της αγοράς από την Xiaomi, η οποία το εξεταζόμενο διάστημα κατάφερε να εκτοπίσει την Apple στην τρίτη της κατάταξης.
Στις αγορές, όπου η Huawei και η LG είναι οι ισχυρότερες (Κίνα και ΗΠΑ, αντίστοιχα), οι εταιρείες αντιμετωπίζουν διαφορετικές πιθανότητες να αποκτήσουν αυτό το μερίδιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Motorola, η TCL και η OnePlus γνώρισαν ετήσια κέρδη πέρα από αυτά που είχαν δει τα τελευταία χρόνια λόγω της αποχώρησης της LG. Στην Κίνα, είναι οι συνηθισμένοι ύποπτοι - Xiaomi, OPPO, vivo και Apple - που συνεχίζουν να κερδίζουν από την ταχεία πτώση της Huawei.
“Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι κινεζικές μάρκες αυξάνονται ραγδαία, με την Xiaomi να σημειώνει ρεκόρ όγκου πωλήσεων αυτό το τρίμηνο και ετήσια αύξηση 86,6%. Ένα άλλο ανερχόμενο αστέρι είναι το brand realme, το οποίο σημείωσε την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη μεταξύ των 10 κορυφαίων κατασκευαστών”, τονίζει η IDC.