Έρευνες - Μελέτες

Κατά 400% αυξήθηκαν, σε μια διετία, τα κρούσματα απώλειας δεδομένων

lost-data

Ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η ψηφιακή απάτη, καθώς μέσα σε μία μόλις διετία αυξήθηκαν κατά 400%, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περιστατικά απώλειας δεδομένων. Όσο για το κόστος της απώλειας για επιχειρήσεις και οργανισμούς, αυτό - μόνο τους τελευταίους 12 μήνες - εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, εκτιμώμενο σε $1,7 τρις, ποσό που ισοδυναμεί με το 50%, περίπου, του γερμανικού ΑΕΠ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του αυξητικού ρυθμού στην απώλεια δεδομένων, η άνοδος του 400% μεταφράζεται σε όγκο, που ισοδυναμεί με 24 εκατομμύρια e-mails ανά εταιρεία.

Απώλεια δεδομένων και downtime κοστίζουν στις επιχειρήσεις άνω των $1,7 τρις ετησίωςΠέρα από την απώλεια δεδομένων, τα σχετικά κρούσματα οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ΙΤ (downtime). Μάλιστα, σε μια μέση επιχείρηση, η μη προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ΙΤ ξεπέρασε - τους τελευταίους 12 μήνες - σε διάρκεια τις τρεις εργάσιμες ημέρες (25 ώρες). Τα περιστατικά αυτά είχαν ως συνέπεια τη μείωση του κύκλου εργασιών (36%) και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων (34%). Μάλιστα, το 71% των οργανισμών εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν αισθάνεται απόλυτη σιγουριά για την ικανότητά του να ανακτήσει τα δεδομένα μετά από κάποιο συμβάν. 

Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ολλανδία, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ είναι οι πλέον προηγμένες χώρες, όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, με τις Ελβετία, Τουρκία και ΗΑΕ να μένουν πιο πίσω.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφουν τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της EMC, “Global Data Protection Index”, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία αναλυτών Vanson Bourne, με τη συμμετοχή 3.300 υψηλόβαθμων στελεχών IT από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 24 χώρες.

Big Data, Cloud, Mobility: Νέες δυσκολίες
Η μελέτη διαπιστώνει ότι σύγχρονες τάσεις, όπως η χρησιμοποίηση big data, hybrid cloud και φορητών συσκευών, δημιουργούν νέες δυσκολίες στην προστασία δεδομένων. Και αυτό, καθώς το 51% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο ανάκτησης δεδομένων από τις αντίστοιχες πλατφόρμες, μετά από κάποια καταστροφή και μόλις το 6% διαθέτει ένα σχέδιο και για τις τρεις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, το 62% θεωρεί ότι οι πλατφόρμες big data, mobile και hybrid cloud είναι “δύσκολο” να προστατευθούν. Με το 30% όλων των βασικών data να βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάποιου είδους cloud storage, μια ενδεχόμενη καταστροφή θα μπορούσε να σημαίνει ουσιαστικές απώλειες για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πολλές επιχειρήσεις απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές ΙΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προστασίας των δεδομένων τους.  Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει η έρευνα, η στρατηγική των επιμέρους μεμονωμένων λύσεων (siloed approach) σε επίπεδο data protection αυξάνει τους κινδύνους. Έτσι, οι επιχειρήσεις, που δεν υλοποίησαν μια ενιαία στρατηγική για τη διαθεσιμότητα του ΙΤ, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν κρίσιμα δεδομένα, σε σχέση με εκείνες που το έκαναν.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τρεις ή περισσότερους προμηθευτές για την προστασία των δεδομένων τους, έχασαν τρεις φορές περισσότερα data σε σχέση με εκείνους, που διαμόρφωσαν μια ενιαία στρατηγική data protection γύρω από τις λύσεις ενός προμηθευτή. Εξάλλου, οι εταιρείες με τρεις ή περισσότερους προμηθευτές τείνουν να δαπανούν για υποδομές data protection, κατά μέσο όρο, $3 εκατ. περισσότερα από εκείνες που συνεργάζονται με ένα μόνο προμηθευτή.

Πίνακας ωρίμανσης
Οι επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, βαθμολογήθηκαν, με βάση τις απαντήσεις τους για το επίπεδο προστασίας των δεδομένων τους (data protection maturity), σε τέσσερις κατηγορίες.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων (87%) κατατάσσεται στις δύο χαμηλότερες θέσεις του δείκτη προστασίας (data protection maturity). Συνολικά, το 13% βρίσκεται πάνω από τη σχετική καμπύλη, με το 11% αυτών να αξιολογούνται ως “Adopters” και το 2% ως “Leaders”.

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, που βρίσκονται πάνω από την καμπύλη (30%) και τα ΗΑΕ τον μικρότερο (0%).

Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους, έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες (24%) να βρίσκονται πάνω από την καμπύλη, σε σύγκριση με τις μικρότερες επιχειρήσεις των 250 - 449 υπαλλήλων (12%). Οι αμερικανικές και οι ολλανδικές επιχειρήσεις είναι οι πιο προηγμένες από όσες δεν ανήκουν στο τόξο Ασίας/Ειρηνικού και Ιαπωνίας (με 20% και 21% αντίστοιχα).

[INFOGRAPHIC]