Την περαιτέρω συγκέντρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς προεξοφλεί η συμφωνία Vodafone - Wind για τη Forthnet

Ριζική αναδιάταξη του τηλεπικοινωνιακού χάρτη, με βασικό άξονα την - πολυ-αναμενόμενη - συγκέντρωση των υφιστάμενων παικτών υπό ολιγάριθμα και βιώσιμα σχήματα, προεξοφλεί η χθεσινή συμφωνία μεταξύ Vodafone και Wind για τη Forthnet.
Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η οποία σφραγίστηκε δια των υπογραφών προ εβδομάδας, αλλά γνωστοποιήθηκε επίσημα χθες, η Vodafone Ελλάδας αποκτά το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την εξαγορά μετοχών της Forthnet, που αντιστοιχούν στο 13,25% του μετοχικού της κεφαλαίου (14.584.853 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου) και βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Wind Hellas (σ. η τελευταία ελέγχει συνολικά το 33% της εισηγμένης).
Μέσω της συμφωνίας, η Vodafone, που ήδη κατέχει το 6,5% της Forthnet, απέκτησε το δικαίωμα, εντός ενός έτους από τη χθεσινή ημερομηνία, να ασκήσει την option, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 19,75% (όσο δηλαδή θα είναι και το ποσοστό της Wind εφόσον ασκηθεί όντως η option).
Όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς, Vodafone και Wind θα επιδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα - πράγμα που έχουν ξανακάνει στο παρελθόν - σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκτήσουν τη Forthnet, ενεργώντας πλέον από κοινού, ως οι δεύτεροι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην εταιρεία, μετά από τους Άραβες της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), οι οποίοι ελέγχουν ποσοστό 44%. Το ζήτημα είναι τι στάση θα κρατήσουν πλέον οι Άραβες, οι οποίοι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν δείξει καμία σπουδή να διαλευκάνουν το τοπίο πέριξ της Forthnet. Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις δεν αποκλείεται να πιεστούν τελικά να δώσουν κάποια λύση.
Οι ίδιες πηγές παρατηρούσαν πως, αν και η ΕΙΤ φαίνεται να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων για την τύχη της Forthnet και του ντόμινο που αυτή θα φέρει στα εγχώρια telecoms, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Όπως προσέθεταν με νόημα, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το μέτοχο μειοψηφίας της Forthet, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ, η στάση του οποίου μπορεί ακόμη και να αλλάξει τις ισορροπίες, καθιστώντας το “δίδυμο” Vodafone - Wind μετόχους πλειοψηφίας και ρυθμιστές των μελλοντικών εξελίξεων.
Επί του παρόντος και με δεδομένο ότι σήμερα - περισσότερο από ποτέ - όλα τα σενάρια, που θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες είναι – κυριολεκτικά - ανοιχτά, το μόνο βέβαιο είναι πως οδεύουμε σε ένα κύκλο consolidation στην αγορά, στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση των σχημάτων, που τελικά θα διαμορφωθούν.
Επίσης, το εξίσου βέβαιο είναι ότι τα σχήματα, που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή, κινητή, ίντερνετ και τηλεοπτικό περιεχόμενο), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο διογκούμενο ανταγωνισμό, ειδικά σε επίπεδο υπηρεσιών.
Εν αρχή ην η σταθερή
Αν και ο τηλεοπτικός βραχίονας της Forthnet κάθε άλλο παρά εκτός του πλάνου των κυοφορούμενων συμμαχιών βρίσκεται, το άμεσο διακύβευμα αφορά στη σταθερή τηλεφωνία. Για παράδειγμα, η χθεσινή συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τα πλάνα της Vodafone να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της hellas online, με προφανή στόχο το καλύτερο δυνατόν “πλασάρισμα” στη σταθερή τηλεφωνία.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν, Vodafone και Wind, με τη χθεσινή τους κίνηση, δείχνουν να εδραιώνουν ένα μοντέλο συνεργασίας, του οποίου οι βάσεις τέθηκαν με την κοινή εταιρεία των δύο παρόχων (με την επωνυμία Victus) στον τομέα των υποδομών δικτύου. Η κοινή εταιρεία των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δεν μπορεί παρά να λειτούργησε τελικά και ως εκκολαπτήριο, προκειμένου να ωριμάσει η ιδέα ότι αυτά που τους ενώνουν είναι τελικά περισσότερα από εκείνα που τους χωρίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι η Wind Hellas είχε αποκτήσει μέσω του χρηματιστηρίου, αλλά και δια της συμφωνίας με την Fine Life Group (μέσω της Zesmero Ltd) απέκτησε ποσοστό της τάξης του 33% στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet. Αντίστοιχα, η Vodafone Hellas, επίσης μέσω του χρηματιστηρίου, αλλά και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης "έχτισε" τη θέση της με ποσοστό 6,51%, δηλώνοντας και αυτή "παρούσα" στις εξελίξεις.
Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr
© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014