Νέα

Νέες πηγές εσόδων στον τομέα του ICT “βλέπει” ο ΟΤΕ

handtechnology2

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εναλλακτικών πηγών εσόδων “βλέπει” στον τομέα του ICT ο ΟΤΕ, ο οποίος δηλώνει την πρόθεση του να διεκδικήσει ενεργότερη συμμετοχή στα μεγάλα έργα Πληροφορικής της εγχώριας αγοράς. Ήδη, ο όμιλος αναπτύσσει και διαθέτει στην ελληνική, αλλά και διεθνή αγορά, ειδικές λύσεις ICT στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, του security, της ενέργειας, των data center, του cloud και του Machine 2 Machine.

Έμφαση στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, του security, της ενέργειας, των data center, του cloud και του Machine 2 MachineΣτη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ με εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας για νέες πηγές εσόδων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του ICT, επισημαίνοντας, ως μεγαλύτερο κέρδος για την εταιρεία, ότι “έχει χτίσει αδιαμφισβήτητο κύρος σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς, ως partner of choice για όσους επιζητούν αξιοπιστία, service και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας”. Ήδη δε την τελευταία διετία, όπου ο Οργανισμός έχει εισέλθει συστηματικά στον τομέα των έργων Πληροφορικής, το χαρτοφυλάκιο των έργων διευρύνεται, με το ICT να εξελίσσεται σε μια σημαντική πηγή πρόσθετων εσόδων για τον ΟΤΕ. 

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, για την παροχή υπερ-υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε ότι ο ΟΤΕ, τους έχει εντάξει στον επενδυτικό του σχεδιασμό, υλοποιώντας επενδύσεις €1,2 δις την τρέχουσα τετραετία, που θα προστεθούν στην επενδυτική ατζέντα των €2 δις, η οποία υλοποιήθηκε την προηγούμενη πενταετία. “Στην ουσία, έχουμε πάρει πάνω μας τον εθνικό στόχο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ατζέντα 2020. Αν εμείς δεν βάλουμε την ανάπτυξη των δικτύων στο επιχειρηματικό μας σχέδιο, μπορεί σαν χώρα να μην τον πετύχουμε. Και αυτό το κάνουμε, χωρίς να μας το έχει ζητήσει κανείς”, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Θυμίζουμε ότι η Ψηφιακή Ατζέντα προβλέπει ότι - έως το 2020 - το 100% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες άνω των 30Mbps, ενώ το 50% του πληθυσμού θα πρέπει να απολαμβάνει ταχύτητες 100Mbps.

Σήμερα, μέσα από τις επενδύσεις του σε νέα δίκτυα, ο ΟΤΕ έχει ανεβάσει την πληθυσμιακή κάλυψη του 4G στο 70%, με στόχο το 80% έως τα τέλη του έτους. Στο VDSL έχει εξασφαλίσει πληθυσμιακή κάλυψη 30%, θέτοντας τον πήχη στο 40% έως τα τέλη του 2015, ενώ το 4G+ παρέχεται από τους πρώτους μήνες του 2015 σε επιλεγμένες περιοχές.

Έτερος στόχος του ΟΤΕ είναι ο μετασχηματισμός του δικτύου του σε all IP, πλάνο που ξεκινά να “τρέχει” το αμέσως προσεχές διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Ανταγωνισμός με OTTs
Ο κ. Τσαμάζ αναφερόμενος στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του κατακερματισμού της, γεγονός, το οποίο, όπως είπε, στερεί από τον κλάδο σοβαρούς “πόντους” ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ε.Ε. των 510 εκατ. καταναλωτών, υπάρχουν σήμερα 200 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ενώ στις ΗΠΑ των 300 εκατ. και στην Κίνα του 1,5 δις αντιστοιχούν 4 - 5 εταιρείες Τηλεπικοινωνιών.Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσαμάζ τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης, που θα δοθεί σε θεσμικό επίπεδο μέσα από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Πολιτική και θεσμική αντιμετώπιση ζήτησε ο επικεφαλής του ΟΤΕ και για το θέμα του διογκούμενου ανταγωνισμού από τους λεγόμενους Over The Top (ΟTT) παρόχους περιεχομένου, όπως η Google ή το Netflix, που - όπως είπε - χρησιμοποιούν, χωρίς κανένα κόστος, τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες, όπως δωρεάν κλήσεις και δωρεάν sms, στερώντας τους πολύτιμα έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθύνουν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των ευρυζωνικών υποδομών.


Νέα πλάνα
Αναφερόμενος στα άμεσα πλάνα του ΟΤΕ, ο επικεφαλής του Οργανισμού αναφέρθηκε στην παροχή από το φθινόπωρο - για πρώτη φορά - συνδυαστικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά την πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα της παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι οι ήδη οι συνδρομητές του ΟΤΕ TV έχουν υπερβεί τις 375.000 με στόχο τις 400.000, έως τα τέλη του έτους. Για την τρέχουσα χρήση, το ΟΤΕ TV αναμένει έσοδα €80 εκατ., με τον πήχη για το 2016 να μπαίνει στα €100 εκατ.

Ξεχωρίζοντας κάποια πρόσφατα επιτεύγματα του Ομίλου, ο πρόεδρος του ΟΤΕ έδωσε έμφαση στη μεταστροφή της σταθερής, η οποία, μετά από σχεδόν 7 χρόνια πτώσης, σημείωσε αύξηση εσόδων το 4ο τρίμηνο του 2014. Μάλιστα, το 1ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ήταν θετικό για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια.

Αναφερόμενος στη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό, σημείωσε ότι η εθελουσία, που ανακοίνωσε η εταιρεία το Μάιο, ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή να φθάνει στα 800 άτομα και το κόστος στα €110 εκατ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει την άμεση πρόσληψη 300 ατόμων, ενώ, ήδη, έχει δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Αναφορικά με την - εδώ και ένα χρόνο - ανοιχτή υπόθεση της Nova, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι η όλη διαδικασία έχει “παγώσει”, καθώς το due diligence δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω προσκομμάτων που, όπως είπε, δημιούργησε η πλευρά της Nova.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ