Νέα

Η ευρωπαϊκή οικονομία στο κατώφλι της “τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης”, με οδηγό το Διαδίκτυο

technology_people

Η “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση”, καθοδηγούμενη από το Διαδίκτυο και το ψηφιακό οικοσύστημα που αυτό παράγει, εξελίσσεται στο μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος φιλοδοξεί να επανακτήσει την ψηφιακή “υπεροπλία”, που είχε στο παρελθόν έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, ευελπιστώντας ότι θα “ξεκλειδώσει” το “χρυσωρυχείο των ψηφιακών ευκαιριών”, αποκαθιστώντας το ρόλο της ως παγκόσμιου τεχνολογικού ηγέτη.

Το οικοσύστημα του mobile θα συνεισφέρει €500 δις στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως το 2020 - H E.E. συμφωνεί στους βασικούς άξονες της νέας ψηφιακής στρατηγικής τηςΜέσα από την αναθεώρηση της στρατηγικής για την ενιαία ψηφιακή αγορά, η Ε.Ε. επιθυμεί να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις Τεχνολογίας, αλλά και στην ψηφιακή οικονομία γενικότερα.

Η συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάιο, ωστόσο, χθες, το Σώμα των Επιτρόπων είχε μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος. Στη διάρκεια της, προσδιόρισε τους κυριότερους τομείς, στους οποίους θα επικεντρώσει η Επιτροπή τις εργασίες της, για να δώσει το έναυσμα σε πραγματικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις.

Την έναρξη της σχετικής διαδικασίας υποδέχτηκε, με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου, η οποία προσβλέπει τα μέγιστα σε μία διευκόλυνση, μέσω των κατάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων, της προσπάθειας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για περαιτέρω διεθνοποίηση.

Το GSMA (Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) καλωσόρισε την όλη πρωτοβουλία, σχολιάζοντας ότι, ήδη, η μετάβαση προς το λεγόμενο “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” αλλάζει άρδην τα δεδομένα, με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, θεσμικά εμπόδια, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με την έλλειψη υπέρ-ταχύτατων δικτύων. Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, αποστερεί σημαντικά οφέλη τόσο από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσο και από τους πολίτες και καλούν την Επιτροπή να τρέξει τάχιστα τις σχετικές θεσμικές αλλαγές.

€ 500 δις στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ
Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη ότι το όλο οικοσύστημα του mobile, εφόσον αναπτυχθεί, θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να συνεισφέρει €500 δις στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως το 2020.  Η δε βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει σήμερα 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλών ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων.

“Πρέπει να βοηθήσουμε τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την Ε.Ε., ώστε να απεγκλωβιστούν από την εγχώρια αγορά τους”, σχολίασε χθες ο Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, κ. Andrus Ansip. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κ. Günther H. Oettinger, σημείωσε: “Η Ευρώπη δεν μπορεί να πρωτοστατεί στην ψηφιακή επανάσταση με ένα συνονθύλευμα 28 διαφορετικών κανόνων για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή αγορά, που επιτρέπει την άνθηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, την ανάπτυξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση του διαδικτύου των πραγμάτων από τη βιομηχανία”.

Αναθεώρηση
Στόχος των θεσμικών αλλαγών είναι να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα υφιστάμενα εμπόδια, από το γεωγραφικό αποκλεισμό ή τις ανεπάρκειες της διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων έως τις ασύνδετες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η χθεσινή συζήτηση προσανατολισμού έθεσε τρεις βασικούς τομείς, στους οποίους θα επικεντρωθεί η δράση της Επιτροπής: καλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την άνθηση των ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών και δημιουργία ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας με μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό.

Μείζονος σημασίας θεωρείται η διευκόλυνση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδίως για τις ΜμΕ, χάρη στην εναρμόνιση των κανόνων για τις συμβάσεις και τους καταναλωτές, καθώς και σε πιο αποτελεσματικές και λιγότερο δαπανηρές υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων. Σήμερα, μόλις το 15% των καταναλωτών πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει, με δεδομένο, για παράδειγμα, ότι συχνά τα έξοδα παράδοσης υπερβαίνουν την πραγματική τιμή του προϊόντος.

Γεωγραφικός αποκλεισμός
Η αντιμετώπιση του γεωγραφικού αποκλεισμού είναι ένα ακόμη μείζον ζήτημα, καθώς πολύ συχνά και χωρίς καμία δικαιολογία, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. ή ανακατευθύνονται σε κατάστημα της περιοχής τους, όπου οι τιμές είναι διαφορετικές.

Η απλούστευση του καθεστώτος ΦΠΑ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τόνωση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜμΕ. Το κόστος και η πολυπλοκότητα, που συνεπάγεται η ύπαρξη διαφορετικών φορολογικών διατάξεων, αποτελούν μείζον πρόβλημα για τις ΜμΕ. Οι σχετικές με το ΦΠΑ δαπάνες, που οφείλονται στις διαφορετικές απαιτήσεις, εκτιμώνται σε €80 δις.

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των δημιουργών και των συμφερόντων των χρηστών ή των καταναλωτών είναι, επίσης, κομβικό θέμα της αναθεώρησης. Χάρη στα μέτρα αυτά, αναμένεται να βελτιωθεί η πρόσβαση στα πολιτισμικά αγαθά και ως εκ τούτου, να υποστηριχθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία, ενώ συγχρόνως θα παρασχεθούν νέες ευκαιρίες στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς περιεχομένου και θα διασφαλιστεί μεγαλύτερος σεβασμός των δικαιωμάτων.

Ευνοϊκό περιβάλλον
Προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις υποδομές, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους ισχύοντες κανόνες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και μέσων επικοινωνίας, ώστε να τους προσαρμόσει στη νέα συγκυρία, ιδίως όσον αφορά τις συνήθειες των καταναλωτών (την αύξηση του αριθμού φωνητικών κλήσεων μέσω του διαδικτύου, για παράδειγμα) και την εμφάνιση νέων παραγόντων στον τομέα αυτό.

Το ραδιοφάσμα είναι ζωτικής σημασίας για το Διαδίκτυο, καθώς. εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου ραδιοφάσματος, η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική καθυστέρηση στην καθιέρωση της τεχνολογίας 4G. Η Επιτροπή θα μελετήσει την αυξανόμενη σημασία των διαδικτυακών διαύλων (μηχανών αναζήτησης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικών καταστημάτων εφαρμογών, κ.λπ.), ώστε να επιτευχθεί μια ακμάζουσα οικονομία βασιζόμενη στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται με ποιο τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω της μεγαλύτερης διαφάνειας, καθώς και να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες αυτές στη διαδικτυακή αλυσίδα αξιών και να διευκολυνθεί η ταχεία αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου.

Σήμερα, το 72% των Ευρωπαίων διαδικτυακών χρηστών έχουν επιφυλάξεις ως προς τις διαδικτυακές υπηρεσίες, επειδή φοβούνται μήπως υποχρεωθούν να αποκαλύψουν πολλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο διαδίκτυο. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για την προστασία των δεδομένων είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Ψηφιακή οικονομία και κοινωνία
Η Επιτροπή σκοπεύει να βοηθήσει όλους τους βιομηχανικούς τομείς να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και να διαχειριστούν τη μετάβαση προς ένα έξυπνο βιομηχανικό σύστημα (“Βιομηχανία 4.0”). Η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των νέων τεχνολογιών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Οι τεχνολογίες αυτές πρέπει να αναπτυχθούν ταχύτερα. Η Επιτροπή επιθυμεί, επίσης, να αξιοποιηθεί στο έπακρο η οικονομία των δεδομένων από τη βιομηχανία και την κοινωνία. Είναι τεράστιος ο αριθμός των δεδομένων που παράγονται ανά δευτερόλεπτο, από ανθρώπους ή από μηχανήματα, όπως αισθητήρες που συγκεντρώνουν κλιματικές πληροφορίες, δορυφορικές εικόνες, ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο, αρχεία συναλλαγών ή σήματα GPS. Τα μαζικά δεδομένα αποτελούν πραγματικό χρυσωρυχείο, αλλά και εγείρουν σημαντικά προβλήματα, από την ιδιοκτησία έως την προστασία των δεδομένων και τα πρότυπα. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να απεγκλωβιστεί το οικείο δυναμικό.

Το ίδιο ισχύει και για το υπολογιστικό νέφος, του οποίου η χρήση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς: το ποσοστό των ψηφιακών δεδομένων, που είναι αποθηκευμένα στο υπολογιστικό νέφος, προβλέπεται να αυξηθεί από 20% το 2013 σε 40% το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ