Νέα

Επιδεινώθηκε ο δείκτης προσδοκιών σε Πληροφορική - Ανάπτυξη Λογισμικού το Φεβρουάριο

softwareengnew

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού το Φεβρουάριο, διαμορφούμενος στις 66,4 μονάδες από 73,6 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, πολύ χαμηλότερα δε από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα, όταν είχε φθάσει τις 82,4 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο τομέων εξασθένησαν, με το σχετικό ισοζύγιο να φθάνει στις -4 (από +12) μονάδες, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καταγράφθηκε, επίσης, επιδείνωση (-13 από +4 μονάδες το ισοζύγιο).

Υποχώρηση τόσο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014, όσο και σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτουςΣύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα Φεβρουάριο, στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση στους δύο κλάδους, το σχετικό ισοζύγιο αυξήθηκε ελαφρά, στις -13 (από -16) μονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι προβλέψεις για την απασχόληση έχασαν έδαφος (-21 από -16 μονάδες το ισοζύγιο). Ως προς τις τιμές, 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν μείωση τους και οι υπόλοιπες σταθερότητα, ενώ τέλος, το 1⁄4 των επιχειρήσεων (από 28%) δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 43% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 20% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 8% τους λοιπούς παράγοντες, ως τα βασικά επιχειρηματικά τους προσκόμματα

Συνολικά, στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου υπάγονται οι δύο κλάδοι, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών επιδεινώθηκε και το Φεβρουάριο, για τρίτο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας στις 77 (από 81,2) μονάδες, στα ίδια, σχεδόν, επίπεδα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (79,3 μονάδες).

Συνολική εικόνα
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, το δεύτερο μήνα του νέου έτους, βελτιώθηκε συνολικά, κινούμενος στις 98,2 (από 95,3) μονάδες. Για ακόμη ένα μήνα, ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις προσδοκίες των καταναλωτών και σε αυτές των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ενώ σχεδόν σε όλους τους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς διαπιστώθηκε αποδυνάμωση των προσδοκιών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε εμφατικά. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε εντυπωσιακή βελτίωση σχεδόν 20 μονάδων, με το σχετικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εξαετίας. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, αντίστοιχη επίδοση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή αμέσως μετά από τις αντίστοιχες βουλευτικές εκλογές.

"Έτσι λοιπόν στο μετεκλογικό περιβάλλον, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Φεβρουαρίου και ενώ κατά το διάστημα εκπόνησης της έρευνας δεν ήταν σαφές ακόμα το πλαίσιο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, οι προσδοκίες των πολιτών βελτιώνονται σημαντικά, τόσο για τα οικονομικά της χώρας όσο και τα οικονομικά των νοικοκυριών", αναφέρει το Ίδρυμα.

Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή, τους προσεχείς μήνες, βελτιώθηκαν το Φεβρουάριο, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να περιορίζεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αποδυναμώνονται. Στις Υπηρεσίες, τόσο οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης ζήτησης, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, ήταν αρνητικές. Στο Λιανικό Εμπόριο, από την άλλη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώθηκαν αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους βελτιώθηκαν ελαφρά, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων να μεταβάλλονται ελαφρώς αρνητικά.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τέλος, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το επόμενο 12μηνο, βελτιώθηκαν, όπως συνέβη και με τις προθέσεις για αποταμίευση, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ