Δελτία Τύπου ΣΕΠΕ

Άνοιξε τις εργασίες του το digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future

def2023-sepegr

Η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους, δημιουργεί νέα δεδομένα, θέτει νέα ζητούμενα και παρέχει συνεχώς νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι απόψεις για τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με στόχο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Σπύρος Παμπουκίδης, επεσήμανε: «Στη χώρα μας είμαστε περήφανοι γιατί εν μέσω μίας μακρόχρονης  κρίσης, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας, όχι μόνο αντιμετώπισε επιτυχώς από την πρώτη στιγμή τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, αλλά ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις πρωτόγνωρες προκλήσεις». Όπως τόνισε, «σήμερα απαιτείται μια εθνική πρωτοβουλία για την αποφασιστική ενίσχυση του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης και να βρεθεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «ήρθε η ώρα να χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα». Επίσης ο κ. Παμπουκίδης σημείωσε: «προτάσσοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούμε να οδηγήσουμε την χώρα στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας».

«Επιχειρήσεις, αλλά και Κυβερνήσεις, πρέπει να επιταχύνουν τις ψηφιακές επενδύσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες πολιτών, πελατών και επιχειρήσεων. Να βελτιώσουν τη λειτουργία τους μέσω της χρήσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, εκσυγχρονίζοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της  οργανωτικής  ευελιξίας» τόνισε ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ. «Η ευθύνη για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ανήκει σε όλους. Και όλες  οι πλευρές,  οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Εμείς, ως θεσμικός φορέας είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όπως άλλωστε το έχουμε αποδείξει,  να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις  στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία των πολιτών» κατέληξε ο κ. Παμπουκίδης.

Την έναρξη των εργασιών του ετήσιου θεσμικού συνεδρίου του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε ο  Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Στέφανος Κασσελάκης.  Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κύριος Κασσελάκης τόνισε: «Το τρένο της τεχνολογικής προόδου έχει ξεκινήσει και διαρκώς επιταχύνει. Και η χώρα μας δεν πρέπει να μείνει πίσω», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «σήμερα το στοίχημα είναι να καρπωθούμε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση και αφετέρου να το κάνουμε με τρόπο δίκαιο». Όπως επεσήμανε: «Δεσμευόμαστε να δώσουμε σάρκα και οστά στην περίφημη κοινωνική δικαιοσύνη και να κάνουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες πραγματικά χρήσιμες. Ζητούμενο είναι να μην χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία και η ψηφιακή μετάβαση να είναι δίκαιη… η ψηφιακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά».

Όπως επίσης σημείωσε, σήμερα υπάρχουν χρήματα τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και μέσω του ΕΣΠΑ: «Τα χρήματα είναι πολλά και οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάνοντας λόγο για «ανισοκατανομή των κεφαλαίων που πέφτουν στην αγορά εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Ανέφερε επίσης ότι: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν έργα και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αν τα έργα δεν εκτελεσθούν άμεσα» καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη της ΕΕ για καμία παράταση, σημειώνοντας ότι «το Κράτος πρέπει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα με τον κλάδο των ΤΠΕ». Κριτική άσκησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο θέμα της διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης από την κυβέρνηση. Όπως είπε: «η ασφαλής χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διευρυμένου και επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος  έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει». Ανέφερε επίσης: «Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, το 30% των εργαζομένων στην Ελλάδα αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους από την περαιτέρω εξέλιξη των συστημάτων ΑΙ. Να εξετάσουμε μήπως τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθών;. Η ορθή χρήση του ΑΙ είναι μέρος της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη ψηφιακή μετάβαση»

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και για τις Ψηφιακές Δεξιότητες, στην ανάγκη ψηφιοποίησης του Δημοσίου και των ΜμΕ, στην ανάγκη για ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων και τόνωση των συνθηκών κυβερνοασφάλειας παντού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη παροχής κινήτρων για την αναστροφή του brain drain, στην ανάγκη για απορρόφηση των κονδυλίων με διαφάνεια, αλλά και στην τόνωση των ψηφιακών υποδομών. «Απέναντι σε όλα αυτά, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Έχουμε όμως λύσεις και στρατηγική να δώσουμε σάρκα και οστά στην ψηφιακή και κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

«Οι χώρες, που θα έχουν τις δεξιότητες είναι και εκείνες που θα ηγηθούν του ψηφιακού μέλλοντος» τόνισε από την πλευρά της η Director General, DIGITALEUROPE, Cecilia Bonefeld-Dahl. Κατά την παρέμβασή της η κυρία Bonefeld-Dahl υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση η συνδεσιμότητα, το scale-ability και οι ψηφιακές δεξιότητες: «χρειαζόμαστε τις δεξιότητες του μέλλοντος, όπως αυτές της τεχνητής νοημοσύνης, των big data analytics και της κυβερνοασφάλειας» τόνισε η ομιλήτρια. Όπως είπε η ίδια, τεράστια σημασία έχει η δυναμική της Ευρώπης να εγγυηθεί την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τονίζοντας: «Η εσωτερική αγορά θα πρέπει να σταματήσει να έχει φραγμούς όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

«Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) - Προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα»

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) εξελίσσεται παγκοσμίως σε εκείνη την τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει θετικά κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, του κράτους και των επιχειρήσεων. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη πρόκληση; Ποιες εταιρείες ασχολούνται ενεργά με το ΑΙ στην Ελλάδα; Και πως μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιουργείται για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την ευημερία της κοινωνίας; Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν  στα πάνελ της ενότητας «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) - Προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα».

Την ενότητα άνοιξε ο Partner, Consulting Leader της Deloitte Greece, κύριος Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη για την Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), δίνοντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την Επίδραση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία και τον κλάδο ΤΠΕ. «Το Gen AI μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας δυναμικά στην τόνωση του ΑΕΠ» σχολίασε ο κύριος Χριστοδούλου από το βήμα του Συνεδρίου.

Την ανάγκη για συνένωση όλων των δυνάμεων με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη εκτέλεση των ψηφιακών έργων επεσήμανε από το βήμα του Συνεδρίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για τα ψηφιακά έργα» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και τόνισε: «Στην Ευρώπη έχουμε δημιουργήσει όνομα. Από ουραγός και κακό παιδί, η Ελλάδα γίνεται πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης. Οδηγούμε πλέον τις εξελίξεις», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ως θερμοκοιτίδα τεχνολογίας είναι μια παρακαταθήκη που οφείλουμε να στηρίξουμε». Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της Ελλάδας αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη σχολιάζοντας πως πλέον «δεν υπάρχει πεδίο στο Δημόσιο που δεν θα χρειαστεί στήριξη από την τεχνητή νοημοσύνη», ενώ συμπεριέλαβε ως ενδεικτικές περιπτώσεις χρήσης του ΑΙ τους τομείς της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της δικαιοσύνης, της φορολόγησης, της κυβερνοασφάλειας, της άμυνας, των μεταφορών, της εξυπηρέτησης πολιτών και τον πολιτισμό. Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, ενώ αναφερόμενος σε έργα όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε στο Δημόσιο τις ταχύτητες που έχει ανάγκη, ενώ προανήγγειλε την έλευση νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας».

Στο πρώτο πάνελ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κύριος Γιώργος Ξηρογιάννης, υπογράμμισε ότι σήμερα το GEN AI επεκτείνεται 3 με 4 φορές πιο γρήγορα από τον νόμο Μουρ. Όπως είπε ο ίδιος, πάντως, σήμερα λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν εμβαθύνει στο ΑΙ, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη κουλτούρας, στην έλλειψη επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και στην ελλιπή κατάρτιση και εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ. «Χρειαζόμαστε διπλάσιους εισακτέους σε σχολές ΤΠΕ, χρειαζόμαστε επενδυτικά εργαλεία και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε αυτό που ζει η αγορά και προβληματιζόμαστε. Πιθανά κάποιες υπηρεσίες από αυτές που παρέχουμε να μην υπάρχουν στο μέλλον. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και πρέπει να τις πάρουμε άμεσα, ώστε να μειωθεί το ψηφιακό κενό», τόνισε ο Partner και Consulting Leader της Deloitte Greece, κύριος Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, κύριος Αλέξανδρος Μάνος ανέφερε: «Από πέρυσι που άνοιξε το GEN AI, ζούμε σε μία νέα εποχή. Μαθαίναμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν υπήρχε η αντίστοιχη υπολογιστική δύναμη. Πλέον, βλέπουμε τη διαφορά όχι μόνο στην ταχύτητα, αλλά και σε όλους τους τομείς. Στην εταιρεία μας αυτό το μοντέλο ξεκίνησε από «κάτω» προς τα «πάνω». Από τις αρχές του χρόνου προσπαθούμε να το συντονίσουμε για να δούμε τι μπορεί να προσφέρει τόσο στους πελάτες μας, όσο και σε εμάς».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της  ATCOM, κύριος Κωνσταντίνος Καμάρας εξέφρασε έναν σημαντικό προβληματισμό: «Προφανώς όλοι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του GEN ΑΙ, αλλά βλέπουμε επίσης ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα όσο χρειάζεται το απλό ΑΙ.  Ακόμα και το machine learning χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Εν τέλει, δικαιωνόμαστε σαν κλάδος, όταν λέγαμε πόσο πραγματικά πρέπει να δουλέψουμε για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου, κύριος Νίκος Μανιάτης επεσήμανε  ότι «τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ακρίβεια στα αποτελέσματα, ασφάλεια και εμπιστευτικότητα, ευθύνη και ανάπτυξη μοντέλων με διάφανο και ανοιχτό τρόπο». Όπως είπε, ως εταιρεία «έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 θα εκπαιδεύσουμε μέσω της πλατφόρμας «Skills Build» 2.000.000 νέους. Προβλέπουμε ότι το μέλλον θα είναι πολύ δυνατό».

Στο δεύτερο πάνελ της ενότητας η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, τοποθετήθηκε επί του θέματος, σημειώνοντας ότι «η ώρα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι τώρα», χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συγκυρία «μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο». Η ίδια χαρακτήρισε το κομμάτι του upskilling ως πολύ σημαντικό, ώστε να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα να αποκομίσουν κέρδη και να δημιουργήσουν υπεραξία. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα στην υιοθέτηση του ΑΙ και έχουν προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στη νέα αυτή κουλτούρα», σημείωσε η κυρία Ανδρονοπούλου, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο «AI for good», ώστε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη «για την αλλαγή προς το καλύτερο».

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδας & Κύπρου, κύριος Μιχάλης Κασιμιώτης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας πάντως ότι «οι περισσότερες εταιρείες έχουν ακόμη άγνοια και πολλές φορές τα δεδομένα, που χρειάζονται για κάθε επιχείρηση, διαφοροποιούνται». Αναφερόμενος στην HP, τόνισε ότι «αυτό που προσφέρει είναι τα μεγάλα υπερυπολογιστικά συστήματα που παρέχει σαν υπηρεσία πλέον σε συνεργασία με την AA (Alpha Alpha). Χρειαζόμαστε όμως και ένα μεγάλο data center που θα προσφέρει τις υποδομές και τα εργαλεία, προκειμένου να αναπτυχθούν εν συνεχεία τα συστήματα και οι τεχνολογίες ΑΙ».

Στη συνέχεια, ο General Manager της DELL TECHNOLOGIES, Ελλάδας, Κύπρου και  Μάλτας, κύριος Aleksandar Preradovic τόνισε ότι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για το ΑΙ είναι πολύ θετικά: «Υπάρχει ακόμα μέλλον, αλλά και η ευκαιρία να ανοίξουμε τα σύνορα. Υπάρχουν ευκαιρίες, καθώς και οι αντίστοιχες μεγάλες πολυεθνικές και οι εταιρείες consulting, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν και την παγκόσμια τεχνογνωσία».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fortinet, Ελλάδας, Κύπρου & Ουγγαρίας, κύριος Λεωνίδας Τουγιαννίδης, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις χρήσης του ΑΙ που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. «Όπου υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχουν και προκλήσεις. Στην Ελλάδα είναι πρόκληση ο κατακερματισμός του επιχειρείν, με το 90% να είμαι ΜμΕ. Αυτό το διαχρονικό ζήτημα της Ελλάδας με τη χρήση ΑΙ και τον αυτοματισμό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Τέλος, ο Business Development Manager της BYTE, κύριος Θρασύβουλος Παπαγγελής, τόνισε: «Οι προκλήσεις είναι πολλές. Αναδύεται όχι μόνο μία νέα τεχνολογία, αλλά και ένας νέος κόσμος. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες για αυτό το οποίο έρχεται και να κάνουμε reskilling". Όπως τόνισε: «η αρχή έχει γίνει. Δεν μπορούμε να το δούμε άμεσα οικονομικά, ακόμα, αλλά σύντομα θα φαίνεται και σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο χώρας και βεβαίως σε επίπεδο κλάδου».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future, μπορείτε να αναζητήσετε στο https://deforum.sepe.gr/

Χορηγοί digital economy forum 2023

Platinum: ATCOM, Byte, Deloitte, FORTINET

Gold: 01 SOLUTIONS Hellas, Active, CISCO, COSMOTE, DBC diadikasia, DELL Technologies, EPSILONNET, Google, Hewlett Packard Enterprise-Infinitum, HP με Intel–Amplus, HUAWEI, IBM, INTRACOM TELECOM, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, kydryl, Microsoft, netcompany-intrasoft, NOVA, ΠΛΑΙΣΙΟ, Profile Software, SAMSUNG, SOFTONE, SPACE Hellas, UNI SYSTEMS

Silver: Adaptit, apopsi, Digital Realty, SPARKLE

Bronze: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, collectives, iKnowHow, neuropublic, oktabit, ORACLE, OTS, SAP, vodafone

Media sponsors: MEGA, ΤΟ ΒΗΜΑ, TA NEA, in.gr, ot.gr, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, DAILY FAX, Deasy, ICTplus, infocom, interestingpeople.gr, Marketing Week, Net Fax, netweek.gr, one channel, techpress.gr

ΔΤ ΣΕΠΕ 18/12/2023 - 1 (WORD) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (PICS)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα