Δελτία Τύπου ΣΕΠΕ

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις ο Πράσινος μετασχηματισμός & η βιωσιμότητα αλλά και οι Υποδομές με τα FTTH και τα Data Centers, που αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά, οι επόμενες θεματικές του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future

def2023-sepegr

Η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται, πλέον, ψηλά στην ατζέντα του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Στα δεδομένα και τα ζητούμενα του νέου στοιχήματος που έχουν αναλάβει οι εταιρείες, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα στον πράσινο μετασχηματισμό τους, αλλά και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται επικεντρώθηκε το πάνελ της θεματικής «Πράσινος μετασχηματισμός & sustainability - τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις» του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future.

Στο πάνελ της δεύτερης ενότητας σχετικά με τον Πράσινο μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα, παίρνοντας το λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κύριος Γιάννος Κοντόπουλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στη σύνδεση των κριτηρίων ESG με την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, αλλά και με την προσέλκυση της ψήφου εμπιστοσύνης των επενδυτών. Επικαλέστηκε δε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν 9 στις 10 εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν στα κριτήρια ESG τους επόμενους 12 μήνες.  «Ο ανταγωνισμός τρέχει, οπότε η συμμόρφωση με το ESG αποτελεί το βασικότερο πρώτο βήμα για τις ΜμΕ, που έχουν τη θέληση να πάνε μπροστά» τόνισε ο κ. Κοντόπουλος.

Στις πρωτοβουλίες της Cisco να στηρίξει την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco Ελλάδας, Βαλκανίων, Κύπρου & Μάλτας, κύριος Αντώνης Τσιμπούκης. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι για τον πράσινο μετασχηματισμό. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση» τόνισε κατά την παρέμβασή του στο ίδιο πάνελ ο κ. Τσιμπούκης, ενώ επεσήμανε τη σημασία της λήψης μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα data centers.  «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είναι ελεγχόμενη, γιατί είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα» είπε αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να παίξει το ΑΙ στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η Government Affairs & Public Policy της Google, κυρία Ευγενία Μπόζου χαρακτήρισε την πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της σημερινής εποχής, ενώ αναφέρθηκε στα εργαλεία που προσφέρει η Google με στόχο να συνδράμει τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση. «Είναι σημαντικό να δίνουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα και τη σωστή πληροφόρηση, ώστε όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, να έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία που χρειάζονται, για να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση». «Ένα 10-15% των εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να μειωθεί με τη χρήση ΑΙ» ανέφερε η κυρία Μπόζου, επικαλούμενη μελέτη της Google και της BCG, για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον πράσινο μετασχηματισμό.

Τις θέσεις του για την ίδια θεματική παρουσίασε και ο Chief Technology and Business Change Officer της Κωτσόβολος-Dixons South East Europe, κύριος Ιωάννης Παπίδης, απαριθμώντας τα εργαλεία που διαθέτει η αλυσίδα στον τελικό καταναλωτή για ένα 'έξυπνο' και πράσινο μέλλον. «Πέρα από το να διαθέτουμε στους καταναλωτές τα κατάλληλα εργαλεία για την πράσινη μετάβαση, έχει μεγάλη σημασία να λειτουργούμε ως ένα καλό εταιρικό παράδειγμα» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα "React" και στις «πράσινες» ενέργειες, που τρέχει η εταιρεία». Ο κ. Παπίδης τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες σήμερα είναι να βρουν το κατάλληλο βηματισμό, ώστε να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στη στρατηγική τους.

Τέλος, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Business Development Director, Active Computer Systems, κύριος Πέτρος Παυλίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης, της επίλυσης των συστημικών θεμάτων και της κατάρτιση για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε μέσα από σύνθετα έργα Πληροφορικής, να επιτύχουν την ψηφιακή τους μετάβαση. «Υλοποιούμε σύνθετα έργα πληροφορικής με αντίκτυπο στους πολίτες και στο ευρύτερο κοινό. Δράσεις στον πράσινο μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη με οφέλη για όλους και κυρίως για την κοινωνία, όπως άρδευση σε δημοτικά πάρκα και συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών κτιρίων» σημείωσε.

«Υποδομές - FTTH, Data Centers αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά»

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την μετατροπή της σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την ΝΑ Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε data centers αλλά και σε υποβρύχια καλώδια είναι μεγάλες και σημαντικές, αναβαθμίζοντας τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό οι πάροχοι επενδύουν σε υποδομές FTTH, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαλκοποίησης της χώρας. Η ταχεία ολοκλήρωση των επενδύσεων σε υποδομές, ώστε να δούμε πιο γρήγορα τα σχετικά οφέλη, είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της συγκεκριμένης θεματικής.

«Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία σε κάθε πτυχή του Δημόσιου τομέα. Και αυτό το κάνουμε εγγυώμενοι την απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων» ανάφερε κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Μιλώντας στη συγκεκριμένη ενότητα, ο κύριος Κυρανάκης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αισθάνονται οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες ότι οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα data center, είναι απόλυτα ασφαλή. «Να μην διακυβευτεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Έλληνα πολίτη και κυβέρνησης, γιατί η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη» τόνισε σημειώνοντας: «Τώρα είναι η στιγμή να δομήσουμε καλύτερα τις βάσεις δεδομένων. Εάν δε φτιάξουμε τώρα μία σωστή δομή, κανείς δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα δεδομένα και επομένως θα χαθεί μία σημαντική ευκαιρία» τόνισε ο κ. Κυρανάκης, αναφερόμενος στα data centers. «Πρέπει η διαχείριση και η διακίνηση των δεδομένων να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και ασφάλεια, ώστε να μην διακυβεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση. Ελπίζουμε επίσης ο πολιτικός κόσμος να αντιληφθεί ότι αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν πολιτικό πρόσημο, προκειμένου να καινοτομήσουμε διεθνώς, όπως κάναμε στη χρήση ΑΙ στην εξυπηρέτηση πολιτών, με το myAIgov, όπου ήμασταν η πρώτη χώρα που το πέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακολούθησε η ομιλία του Βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυρίου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας υστερούν ακόμη έναντι των ευρωπαϊκών, δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας στην αγορά και επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων. «Δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε στα λιμνάζοντα επενδυτικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ» σχολίασε, ενώ τόνισε ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, με σημαντικά οφέλη, από τις θέσεις εργασίας έως την επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και τις τιμές ακινήτων, προσφέροντας νέο εισόδημα και νέες οικονομικές δραστηριότητες. «Δική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία και η διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις στον κλάδο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αποκεντρωμένες δομές για την ασφαλή λειτουργία των data centers, με σταθερό φορολογικό πλαίσιο για επανεπένδυση κερδών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε: «Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις παθογένειες που αντιμετωπίζετε και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με στόχο την ψηφιακή πρόοδο και ευμάρεια της κοινωνίας».

Στο πάνελ που ακολούθησε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ, κύριος Γιάννης Κωνσταντινίδης, σχολίασε πως, αν και η Ελλάδα απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ψηφιακό επίπεδο, εντούτοις ο βηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον αρκετά καλός και επιταχύνεται διαρκώς. «Πιστεύουμε ότι το ψηφιακό χάσμα θα βαίνει διαρκώς μειούμενο. Θα κλείσουμε με κάλυψη 1,330 γραμμές, που μεταφράζεται σε κάλυψη 36% κάλυψη στις υπερταχείες συνδέσεις, επίδοση που υπολείπεται μεν, αλλά είναι κοντά -όπως είπε- στον μέσο όρο. Ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για ετήσιο κατασκευαστικό ρεκόρ, που πέτυχε ο όμιλος το 2023, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βλέπει με σχετική ασφάλεια τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας για το 2030.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του Chief Technology Officer της Nova, κυρίου Μανώλη Γρηγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις τηλεπικοινωνίες βασικό πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και υποδομών 5G, σχολιάζοντας ότι το 25% αυτής της επένδυσης έχει ήδη προχωρήσει. «Το 2024 θα είναι χρονιά σταθμός, θα προσεγγίσουμε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά με οπτική ίνα στο σπίτι» ανέφερε ο ίδιος, ενώ έκανε γνωστό ότι η Nova ολοκληρώνει το 2024 τις δοκιμές, ώστε να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες standalone δικτύου 5G, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η εταιρεία είναι αρκετά δραστήρια στα έργα ΤΠΕ, συνδράμοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Από την πλευρά του ο Head of Data Center Facilities, South Balkan Region, Digital Power της Huawei, κύριος Θεόδωρος Θεοδωρής, ανέφερε: «Οδεύουμε στον σωστό δρόμο. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα επιτύχουμε τους στόχους μας». Αναφερόμενος στα data centers, ανέφερε: «Πριν από 12 χρόνια είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχουν 8-10 μεγάλοι παίκτες στο Silicon Valley. Δεν είχαμε όμως υπολογίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Χρειαζόμαστε τα data centers να είναι κοντά μας». Αναφορικά με το ενεργειακό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων τόνισε: «μία λύση θα μπορούσε να είναι οι πάροχοι data centers να υιοθετούν ένα ηλιακό πάρκο ή ένα αιολικό πάρκο και να επενδύουν σε πράσινα έργα. Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει να προβλέπονται οι σωστές ενεργειακές ρυθμίσεις, που θα εξοικονομήσουν ενέργεια και καταναλώσεις».

Τέλος, ο Marketing Director, Wireless Network Systems της Intracom Telecom, κύριος Ιωάννης Τενίδης, κατά την τοποθέτησή του στο ίδιο πάνελ, αναφέρθηκε στον ρυθμό ψηφιοποίησης των ελληνικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι σήμερα το 20% των εγχώριων επιχειρήσεων έχει εισάγει ψηφιακά εργαλεία στη διεπαφή του με τον πολίτη, ενώ ένα ποσοστό εξ αυτών το κάνει και σε διασυνοριακό επίπεδο. Σχολιάζοντας το θέμα των επενδύσεων στη συνδεσιμότητα, ο ίδιος τόνισε: «Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα. Πρέπει να φτάσουμε σε συνδεσιμότητα Gigabit στα ελληνικά νοικοκυριά όσο το δυνατόν πιο άμεσα».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future, μπορείτε να αναζητήσετε στο https://deforum.sepe.gr/

Χορηγοί digital economy forum 2023

Platinum: ATCOM, Byte, Deloitte, FORTINET

Gold: 01 SOLUTIONS Hellas, Active, CISCO, COSMOTE, DBC diadikasia, DELL Technologies, EPSILONNET, Google, Hewlett Packard Enterprise-Infinitum, HP με Intel–Amplus, HUAWEI, IBM, INTRACOM TELECOM, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, kydryl, Microsoft, netcompany-intrasoft, NOVA, ΠΛΑΙΣΙΟ, Profile Software, SAMSUNG, SOFTONE, SPACE Hellas, UNI SYSTEMS