Αναδυόμενες Tεχνολογίες

“Ανοιχτή” στη χρήση ΑΙ μια στις τρεις εταιρείες στην Ελλάδα

ai-people-tech

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν, επί του παρόντος, την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης οι ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, ένα ποσοστό 25% των εταιρειών στην Ελλάδα υποστηρίζει τη χρήση της και σχεδιάζει να την επεκτείνει.

Ένα άλλο ποσοστό, το 32%, δηλώνει μεν “ανοιχτό” στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ το 38% δεν έχει σχηματίσει γνώμη για τη χρήση της, με ένα μόλις 4% να μην προβλέπει τη χρήση της στο μέλλον.

Το 32% των ελληνικών εταιρειών δηλώνει μεν “ανοιχτό” στη χρήση της, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους τομείς

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η έρευνα HR Trends της Randstad, η οποία καταγράφει, μεταξύ άλλων, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. “Η εργασιακή πραγματικότητα διαμορφώνεται με σημαντικές μεταβολές, επιφέροντας την ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ταυτόχρονα με την προσαρμογή τους στην ταχεία τεχνολογική πρόοδο”, αναφέρει η έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ευρήματά της, ότι το 15% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, το 34% πιστεύει ότι θα υπάρχει μείωση, ενώ το 51% δεν προβλέπει καμία αλλαγή.

Όπως προκύπτει από την έρευνα HR Trends 2024, οι εταιρείες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων είναι ο κλάδος της τεχνολογίας (55%), του marketing και της διαφήμισης (36%), καθώς και της εξυπηρέτησης πελατών (29%).

“Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει νέους ορίζοντες στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, προσφέροντας ταυτόχρονα ουσιαστικά οφέλη και προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε επιχείρηση”, σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Που θα βλέπουν οφέλη

Η ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων και οι πιο ακριβείς προβλέψεις (69%), η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών (64%) και η υψηλότερη παραγωγικότητα (38%) αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης, στη λειτουργία της επιχείρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι εξελίξεις συνοδεύονται και από προκλήσεις, όπως η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού (53%), η εξασφάλιση της προστασίας των δεδομένων (43%) και το υψηλό κόστος υλοποίησης και λειτουργίας της (34%) τεχνητής νοημοσύνης.

Βασικές προκλήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad για το 2024, το 66% των επιχειρήσεων θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική πρόκληση στη λειτουργία τους, ενώ το 54% των εταιρειών αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση της αφοσίωσης των εργαζομένων.

Στις προκλήσεις των επιχειρήσεων προστίθεται η διατήρηση και ανάπτυξη ταλαντούχων ηγετικών στελεχών με κορυφαίες επιδόσεις (53%), καθώς και η έλλειψη ταλέντων (39%), καθιστώντας προτεραιότητα την ανάπτυξη στρατηγικών για την εύρεση, προσέλκυση και διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Η παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης αναδεικνύεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο, που πολλές εταιρείες είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν ή έχουν ήδη υιοθετήσει (63%), με σκοπό να αντιμετωπίσουν εν γένει τις προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, η βελτίωση των μισθών (59%) και η προσφορά υβριδικού ή εξ αποστάσεως μοντέλου εργασίας (31%) αντιπροσωπεύουν επιπρόσθετες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη των επιχειρήσεων να αναζητήσουν πολυδιάστατες λύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και της ικανοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα