Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Το μεγάλο κύμα του ΑΙ έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις

artificial-intelligence-1070

Ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις έρχεται το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, με την υιοθέτηση του ΑΙ να εντείνεται ραγδαία την επόμενη πενταετία. Όπως τόνισε ο Senior Partner του Implement Consulting Group, Martin Thelle, από το Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα, η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ενταθεί ραγδαία μέσα στην επόμενη πενταετία και ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί για τουλάχιστον άλλη μία δεκαετία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, από το 2040 και έπειτα, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει υιοθετηθεί σε ποσοστό άνω του 90% στις ΗΠΑ, άνω του 80% σε άλλες αναπτυγμένες αγορές και πάνω από 70% σε αναδυόμενες αγορές. “Η τεχνολογία αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα, αλλά όταν εξετάζουμε την επίδρασή της στις κοινωνίες και την οικονομία, παρατηρούμε πως όλα συμβαίνουν σταδιακά, σε αργά κύματα”, ανέφερε, τονίζοντας ότι “τα καλά νέα είναι πως έχουμε χρόνο να προσαρμοστούμε”.

Προβλέπεται πως η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ενταθεί ραγδαία μέσα στην επόμενη πενταετία

Ο ίδιος ανέφερε: “Το κύμα είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζαμε. Μία δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν παλαιότερα”,  προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τοποθετείται στο «τρίτο κύμα» και η κορύφωση θα έρθει λίγο πιο αργά απ’ ό,τι στις χώρες που ηγούνται της αλλαγής.

H Ελλάδα είναι πίσω

Μιλώντας από το ίδιο πάνελ, ο Καθηγητής Πληροφορικής του MIT στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, χαρακτήρισε ζήτημα “υπαρξιακής σημασίας” για την Ελλάδα την προσαρμογή στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης και το “άλμα” στην Α.Ι. εποχή.

“Η Ελλάδα είναι πίσω, αλλά υπάρχει η ευκαιρία διότι δεν υπάρχουν καμπυλώσεις ή τριβές. Παραδείγματος χάρη, αν οργανώσουμε σωστά τα δεδομένα του δημόσιου τομέα και τα διαθέσουμε με ένα προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο να φτιάξουμε κρίσιμες εφαρμογές, μπορεί να μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό το άλμα”, εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης, τονίζοντας πως απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό που να κατανοεί αυτήν την τεχνολογία, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς.

“Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα σύστημα Α.Ι. σε ένα νοσοκομείο, αν δεν καταλαβαίνουμε πόση ακρίβεια έχει”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Ένα άλλο σημαντικό πράγμα, που παραγνωρίζουμε, είναι ότι υπάρχει ένας τεχνο-οπτιμισμός στο πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών και ευρύτερα των ειδικών σε κάθε ένα τομέα, που θέλουμε να φτιάξουμε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης”.

Ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε ότι, στην υπάρχουσα δομή της οικονομίας μας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αύξηση του ΑΕΠ και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματά μας. Ένα τέτοιο πλεονέκτημα είναι η μεγάλη διασπορά. Χρειάζονται μεγάλα προγράμματα και εξαγωγές. Η πρόοδος είναι εκθετική κι αν σε μία εκθετική καμπύλη καθυστερήσουμε ή έχουμε μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, θα χαθεί το παιχνίδι”, σχολίασε περαιτέρω. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα