Τεχνολογία - Πληροφορική

Προσκλητήριο της Ευρώπης σε ταλέντα τρίτων χωρών

people-buniness-2

Να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για ταλέντα τρίτων χωρών επιχειρεί η Ευρώπη, η οποία χάνει διαρκώς έδαφος …ανταγωνιστικότητας, ελέω έλλειψης στελεχών με τις απαιτούμενες δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εξέδωσε αναθεώρηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια εργασίας για τους πολίτες τρίτων χωρών, την οποία τα κράτη-μέλη έχουν δύο έτη στη διάθεσή τους για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.

Η οδηγία αυτή, η οποία επικαιροποιεί την ισχύουσα οδηγία του 2011, αποσκοπεί στην προσέλκυση των δεξιοτήτων και των ταλέντων που χρειάζεται η Ε.Ε. και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση προς την Ε.Ε..

Το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ενιαία άδεια εργασίας και διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών

Η νέα οδηγία καθορίζει τη διοικητική διαδικασία για τη χορήγηση ενιαίας άδειας τόσο για το δικαίωμα εργασίας, όσο και για το δικαίωμα διαμονής στην Ε.Ε., καθώς και ένα κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες.

Η αναθεώρηση προβλέπει συντομευμένη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τρίτες χώρες, επιτρέποντας την αλλαγή εργοδότη και μια περιορισμένη περίοδο ανεργίας.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Σύμφωνα με τους νέους αναθεωρημένους κανόνες, εργαζόμενος τρίτης χώρας μπορεί να υποβάλει αίτηση από το έδαφος τρίτης χώρας ή εάν είναι κάτοχος έγκυρης άδειας διαμονής, από το έδαφος της Ε.Ε. Αν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να εκδώσει την ενιαία άδεια, η απόφαση αυτή θα χρησιμεύει τόσο ως άδεια διαμονής, όσο και ως άδεια εργασίας.

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενιαία άδεια συνοδεύεται από αυστηρότερες προθεσμίες για την απόφαση έκδοσης της άδειας. Η απόφαση θα πρέπει να εκδίδεται εντός τριών μηνών από την παραλαβή της συμπληρωμένης αίτησης.

Αν τα κράτη-μέλη επιλέξουν να ελέγξουν την κατάσταση της αγοράς εργασίας προτού αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν την ενιαία άδεια - για παράδειγμα για να εκτιμήσουν την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο προφίλ εργαζόμενου από τρίτη χώρα - αυτό θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 90 ημερών. Η προθεσμία για την έκδοση απόφασης μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να παραταθεί για 30 επιπλέον ημέρες σε περιπτώσεις πολύπλοκων αιτήσεων.

Αλλαγή εργοδότη

Μια καινοτομία της αναθεώρησης είναι ότι οι κάτοχοι ενιαίας άδειας θα είναι σε θέση να αλλάζουν εργοδότη. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να υπόκειται σε υποχρέωση κοινοποίησης προς τις αρχές και τα κράτη-μέλη μπορούν να διενεργούν έλεγχο της αγοράς εργασίας.

Τα κράτη-μέλη μπορούν, επίσης, να ορίζουν ελάχιστη χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κάτοχος ενιαίας άδειας υποχρεούται να εργαστεί για τον πρώτο εργοδότη.

Η επικαιροποίηση θεσπίζει, επίσης, κανόνες, που εφαρμόζονται σε περίπτωση που ένας κάτοχος ενιαίας άδειας καταστεί άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες επιτρέπεται να παραμένουν στο έδαφος του κράτους-μέλους, εάν η συνολική περίοδος ανεργίας δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες κατά τη διάρκεια ισχύος της ενιαίας άδειας ή τους έξι μήνες, εάν είναι κάτοχοι ενιαίας άδειας για περισσότερο από δύο χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα