Τεχνολογία - Πληροφορική

Περισσότερα από 380 εκατ. χρήστες υπηρεσιών BNPL το 2024

bnpl2

Disrupt στην αγορά των πληρωμών κάνουν οι συναλλαγής BNPL (Buy Now Pay Later). Νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι - έως το 2028 - οι χρήστες υπηρεσιών BNPL θα φτάσουν τα 680 εκατ. παγκοσμίως από 330 εκατ. το 2024, καταγράφοντας μια αλματώδη αύξηση της τάξης του 107%, ενώ με ορίζοντα το 2028 εκτιμάται ότι θα γίνονται 10 δισ. συναλλαγές BNPL.

Στο μεταξύ, η αξία των σχετικών συναλλαγών θα εκτοξευθεί από τα $334 δισ. το 2024 στα $687 δισ. το 2028, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Juniper Research. Οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών εκτιμούν ότι αυτή η ανάπτυξη θα οδηγηθεί από την αύξηση της ωριμότητας της αγοράς και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, με τις τράπεζες να παίζουν σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη της σχετικά νεόκοπης αυτής αγοράς.

Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών Buy Now Pay Later θα φτάσει τα 670 εκατ. το 2028

Η ίδια μελέτη (Global Buy Now, Pay Later Market 2024-2028) υποστηρίζει ότι το disrupt, που κάνει στην αγορά το BNPL, θα ενισχυθεί από την εμπλοκή παικτών, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech). Η Juniper Research διαπιστώνει ότι, πέρα από τις εταιρείες fintech, που ηγούνται της αγοράς του BNPL για χρόνια, το 2023 σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή, καθώς στο παιχνίδι μπήκαν και οι τράπεζες.

Ανταγωνιστικό τοπίο

Το WeChat και το Grab είναι αξιοσημείωτες υπερ-εφαρμογές, που προσφέρουν BNPL στους χρήστες. Ο ηγέτης της αγοράς Klarna αναγνώρισε τις δυνατότητες των superapps, συγκεντρώνοντας τις υπηρεσίες της σε μια εφαρμογή. “Στο μέλλον, η αγορά θα δει όχι μόνο περισσότερες υπερεφαρμογές που προσφέρουν BNPL, αλλά και ενοποιημένες εμπειρίες λιανικής, προσαρμοσμένες στη ζήτηση των καταναλωτών, μεταβάλλοντας σημαντικά τα μερίδια αγοράς”, αναφέρει η εταιρεία.

Οι αναλυτές της σημειώνουν: “Καθώς το τοπίο του BNPL γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, οι πωλητές πρέπει όχι μόνο να ξεχωρίζουν, αλλά να δίνουν κίνητρα για επαναλαμβανόμενη χρήση μέσω πόντων ανταμοιβής ή αυξάνοντας τα όρια δανείων για σταθερές και έγκαιρες αποπληρωμές”.

Η έρευνα υπογραμμίζει, επίσης, ότι η όλη συζήτηση περί ρύθμισης της αγοράς του BNPL έχει οδηγήσει και σε μεγαλύτερη αποδοχή των σχετικών υπηρεσιών από τους καταναλωτές, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αντίστοιχες λύσεις. “Ως εκ τούτου, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν τα δικά τους προϊόντα BNPL, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας στις συναλλαγές BNPL. Η υιοθέτηση του BNPL από τις τράπεζες παρέχει, επίσης, εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις, με τον κίνδυνο απάτης να μετριάζεται σε σχέση με τους μη ρυθμιζόμενους προμηθευτές BNPL”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αρκετές αγορές, όπου το BNPL απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας, έχουν προτείνει ρυθμιστικές αλλαγές, με τη Δανία να είναι η πρώτη χώρα, που εφάρμοσε σχετικούς κανονισμούς.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρέχει στους καταναλωτές υπηρεσιών BNPL μεγαλύτερη προστασία, αυξάνοντας την απήχηση και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών. “Για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες γίνονται όλο και πιο ανοιχτοί στο Buy Now Pay Later, μια τάση που αναμένεται να τροφοδοτήσει με τη σειρά της τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς”, αναφέρει η μελέτη.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο υπηρεσίες Buy Now, Pay Later έναντι της χρήσης πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με έρευνα της Klarna (Shopping Pulse Report), το 53% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι θα επέλεγε υπηρεσίες BNPL για πληρωμές με άτοκες δόσεις και το 32% ότι θα προτιμούσε τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, το 60% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί χρήσιμο να μπορεί να πληρώσει ένα ακριβό προϊόν σε ισόποσες δόσεις, χωρίς πρόσθετο κόστος ή τόκους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των 16 χωρών, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 14 προτιμούν υπηρεσίες BNPL έναντι των πιστωτικών καρτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα