Τεχνολογία - Πληροφορική

Ξεκινά η χορήγηση πιστοποιητικών μέσω του mAIgov

papastergiou23

Την ακόμη ενεργότερη ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δια στόματος του Υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου, προανήγγειλε ότι από τις επόμενες ημέρες ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου περνά, πλέον, σε άλλο επίπεδο.

Έτσι, ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης (mAIgov), εκτός από τις απαντήσεις σε ερωτήσεις των πολιτών, θα είναι σε θέση, μετά από δικό τους αίτημα, να χορηγεί και πιστοποιητικά, με την αρχή να γίνεται με τη ληξιαρχική πράξη γάμου. Δηλαδή, το mAIgov δεν θα αναζητά μόνο την εντολή που θα λαμβάνει από τον πολίτη, αλλά θα την πραγματοποιεί, εφόσον έχει την συναίνεση του χρήστη.

Ακόμη περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο - 6.000 ερωτήσεις ημερησίως δέχεται το chat bot τεχνητής νοημοσύνης του myGov

Πρακτικά, όταν ο πολίτης χρειάζεται κάποιο πιστοποιητικό, θα απευθύνεται στο mAIgov, ζητώντας, για παράδειγμα, μια ληξιαρχική πράξη γάμου. Ο βοηθός θα ρωτά τον χρήστη αν συναινεί να την εκδώσει και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το πιστοποιητικό θα βρίσκεται στη θυρίδα του πολίτη.

Όπως εξήγησε  ο κ. Παπαστεργίου από το Φόρουμ των Δελφών, αυτό θα γίνεται μέχρι να καταργηθεί τελικά η έκδοση πιστοποιητικών, που είναι η επόμενη μεγάλη τομή ψηφιοποίησης στο Δημόσιο. Η κατάργηση των πιστοποιητικών θα ξεκινήσει με το πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

Η αρχή του τέλους των πιστοποιητικών

“Είμαστε στην αρχή του τέλους των πιστοποιητικών”, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι οργανισμοί του Δημοσίου από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, έτσι ώστε να αντλούν τα δεδομένα από εκεί. Στην πράξη, ο πολίτης δεν θα είναι αναγκασμένος να εκδίδει τα πιστοποιητικά, έστω και ψηφιακά, αλλά ο φορέας, που τα θέλει, να μπορεί με μια απλή ερώτηση μέσω wallet να τα αντλεί αυτόματα.

“Καταργούμε τη γραφειοκρατία, μέσω της κατάργησης των πιστοποιητικών. Μέχρι τώρα ψηφιοποιούσαμε πιστοποιητικά. Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη τομή. Να καταργήσουμε τα πιστοποιητικά. Καταργούμε και την ψηφιακή γραφειοκρατία”, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Όπως εξήγησε, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να καταργούνται πιστοποιητικά και να γίνονται διάφορες διαδικασίες στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καν την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η διασύνδεση των μητρώων και των συστημάτων του Δημοσίου, που έγινε την προηγούμενη τετραετία, κάνει εφικτή την πρόσβαση υπηρεσιών και φορέων σε συγκεκριμένα στοιχεία μόνο με την έγκριση του πολίτη, ο οποίος έχει κάνει κάποια αίτηση.

“Πλέον, υπάρχει διαλειτουργικότητα, υπάρχει διασύνδεση”, είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθετε ότι, με την κατάργηση των πιστοποιητικών, τα δεδομένα που κάποιος φορέας ζητά για συγκεκριμένη δουλειά, που ο πολίτης έχει αιτηθεί, θα δίνονται σταδιακά απευθείας, χωρίς να μεσολαβεί η δημιουργία οποιουδήποτε πιστοποιητικού είτε σε έγχαρτη μορφή, είτε σε ψηφιακή μορφή.

“Αυτό είναι, πλέον, το επόμενο μεγάλο έργο και σε αυτό θα κινηθούμε και θα δουλέψουμε το 2024”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα του συνεδρίου των Δελφών.

6.000 ερωτήσεις ημερησίως

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ικανοποιημένος με τον υφιστάμενο ρυθμό εισαγωγής καινοτομιών στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, ο “Ψηφιακός Βοηθός” δέχεται πάνω από 5.000 - 6.000 ερωτήσεις ημερησίως, από την αρχή της λειτουργίας του, από τα τέλη του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ένα άλλο πεδίο, στο οποίο η ψηφιακή καινοτομία έχει αρχίσει να αποδίδει, είναι το Κτηματολόγιο, του οποίου έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση, γίνονται ενοποιήσεις υποθηκοφυλακείων και σε ένα εύλογο διάστημα θα μπορούν ακόμα και μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται αυθημερόν. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, είναι εξαιρετικά σημαντική η βοήθεια, που μπορούν να παρέχουν συστήματα new space, από τα οποία δίνεται η ευκαιρία από ψηλά να δει κανείς τί γίνεται στο έδαφος.

“Η λύση έρχεται από ψηλά. Με το σύστημα αυτό θα έχουμε πληροφορίες με τεράστια ακρίβεια, μόλις λίγων εκατοστών, για την πολεοδομία, την παράνομη χρήση των παραλιών και για άλλα. Είναι μια τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση”, επισήμανε ενδεικτικά ο Υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα