Τεχνολογία - Πληροφορική

Στα 82 εκατ. μετρικούς τόνους τα ηλεκτρονικά σκουπίδια το 2030

smartphones-recycle

Με εκθετική ταχύτητα αυξάνονται τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παράγει ο πλανήτης, με το λεγόμενο e-waste να διογκώνεται, όσο αυξάνεται η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Το 2022, ο κόσμος παρήγαγε 62 εκατ. μετρικούς τόνους ψηφιακών σκουπιδιών ή κατά μέσο όρο 7,8 κιλά ανά κάτοικο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Ηλεκτρονικών Αποβλήτων των Ηνωμένων Εθνών (Global E-waste Monitor).

Τα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα το 2022 αυξήθηκαν κατά 82%, σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την έκθεση και - αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός - θα αυξηθούν κατά 32% και θα φτάσουν τους 82 εκατ. μετρικούς τόνους το 2030.

Το e-waste αυξήθηκε το 2022 κατά 82% και - αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός - θα αυξηθούν κατά 32% στα 82 εκατ. μ.τ. το 2030

Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερο από το ένα τέταρτο των ηλεκτρονικών αποβλήτων (22,3%) που παρήχθησαν το 2022, δηλαδή 13,8 δισεκατομμύρια κιλά, τεκμηριώθηκε ότι συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν. Από το 2010, η αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει ξεπεράσει την αύξηση της επίσημης συλλογής και ανακύκλωσης κατά σχεδόν πέντε φορές, όπως υπολογίζει η έκθεση.

e-waste1

Τι ανακυκλώνουμε

Το 2010, ο κόσμος παρήγαγε 34 δισεκατομμύρια κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων και η ποσότητα αυτή αυξάνεται ετησίως κατά μέσο όρο 2,3 δισεκατομμύρια κιλά ετησίως. Το τεκμηριωμένο επίσημο ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης έχει επίσης αυξηθεί, αυξάνοντας από 8 δισεκατομμύρια κιλά το 2010 σε μέσο ποσοστό 0,5 δισεκατομμυρίων κιλών ετησίως.

Τα μικρά ηλεκτρονικά gadget, όπως τα παιχνίδια, οι ηλεκτρικές σκούπες και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, περίπου στο 12%, παρά το γεγονός ότι αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όλων των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, σύμφωνα με την έκθεση.

e-waste2

Κλιματικό πρόβλημα

Εκτός από περιβαλλοντικό πρόβλημα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι επίσης και κλιματικό πρόβλημα. Οι ηλεκτρονικές συσκευές απαιτούν πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων σπάνιων γαιών, που εξάγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία με μια διαδικασία υψηλής έντασης ενέργειας, που τροφοδοτείται, κυρίως, από ορυκτά καύσιμα.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται και οι άνθρωποι πείθονται να αντικαθιστούν συσκευές πιο συχνά, ο αντίκτυπος στο κλίμα αυξάνεται. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανακύκλωση μετάλλων από τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αντί για την εξόρυξη νέων πρώτων υλών, απέφυγε περίπου 52 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών για την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2022.

Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι “εάν οι χώρες ήταν σε θέση να αυξήσουν τα ποσοστά συλλογής και ανακύκλωσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων στο 60% έως το 2030, τα οφέλη -συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία - θα υπερέβαιναν το κόστος κατά περισσότερο από 38 δισεκατομμύρια δολάρια”.

e-waste3

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα