Κυβερνοασφάλεια

Τα deepfakes απειλούν τις εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο

deapfakes

Με το 2024 να είναι χρονιά εκλογών για σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή παραπληροφόρηση και απάτες, οι οποίες ενδέχεται να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. “Κακόβουλοι φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις της γενικευμένης χρήσης των deepfakes”, προειδοποιεί η ESET.

Η εταιρεία σημειώνει ότι σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προσέλθουν στη διάρκεια του 2024 στις κάλπες για να ψηφίσουν, καθώς σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία. Επίσης, το 2024, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανησυχίες για πιθανή παραπληροφόρηση και απάτες, οι οποίες ενδέχεται να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη

Αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο και την κατεύθυνση της γεωπολιτικής για τα επόμενα χρόνια - και όχι μόνο. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές εκφράζουν προβληματισμούς ότι τα deepfakes είναι πιθανό να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Η παραπληροφόρηση και αποπληροφόρηση κατατάχθηκαν πρόσφατα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ως ο νούμερο ένα παγκόσμιος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η έκθεση προειδοποιεί: “Το συνθετικό περιεχόμενο θα χειραγωγήσει τα άτομα, θα βλάψει τις οικονομίες και θα διασπάσει τις κοινωνίες με πολυάριθμους τρόπους κατά τα επόμενα δύο χρόνια ... Υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες κυβερνήσεις να δράσουν πολύ αργά, αντιμετωπίζοντας ένα συμβιβασμό μεταξύ της αποτροπής της παραπληροφόρησης και της προστασίας της ελευθερίας του λόγου”.

Αυξημένος κίνδυνος

Τον Ιανουάριο του 2024, ένα deepfake ηχητικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κυκλοφόρησε μέσω ρομποτικής κλήσης σε άγνωστο αριθμό ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ. Το μήνυμα καλούσε τους ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στις κάλπες και αντ' αυτού να "φυλάξουν την ψήφο τους για τις εκλογές του Νοεμβρίου".

Ο αριθμός αναγνώρισης κλήσης, που εμφανιζόταν, ήταν επίσης πλαστογραφημένος, ώστε να φαίνεται ότι το αυτοματοποιημένο μήνυμα στάλθηκε από τον προσωπικό αριθμό της Kathy Sullivan, πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας, η οποία τώρα ηγείται μιας επιτροπής για τη στήριξη της υποψηφιότητας Τζο Μπάιντεν.

“Ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος σε αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου η μετατόπιση ενός μικρού αριθμού ψηφοφόρων από τη μία πλευρά στην άλλη καθορίζει το αποτέλεσμα. Μια τέτοια στοχευμένη εκστρατεία θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά επηρεάζοντας μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους σε σημαντικές πολιτείες, που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών”, εξηγεί η εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

Ο ρόλος του ChatGPT

Οι αναλυτές της ESET επισημαίνουν ότι εργαλεία, όπως το ChatGPT και η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI), έδωσαν τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο σύνολο ατόμων να συμμετάσχουν στη δημιουργία εκστρατειών παραπληροφόρησης με τη χρήση της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι κακόβουλοι φορείς έχουν περισσότερο χρόνο να εργαστούν πάνω στα μηνύματά τους, ενισχύοντας τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουν ότι το ψεύτικο περιεχόμενό τους θα δημοσιευτεί και θα ακουστεί.

“Στο πλαίσιο των εκλογικών αναμετρήσεων, τα deepfakes θα μπορούσαν προφανώς να χρησιμοποιηθούν για να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Εξάλλου, είναι ευκολότερο να πείσεις κάποιον να μην κάνει κάτι, παρά το αντίθετο”, καταλήγει η ESET.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα