Τηλεπικοινωνίες

Come back κάνει η αγορά smartphones: +8% οι πωλήσεις το 1ο τρίμηνο

smartphone-apple

Επιστρέφουν τα χαμόγελα στην παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία, μετά από πολύμηνη κατήφεια και σερί αρνητικών επιδόσεων, δείχνει να κάνει δυναμικό come back. Η εικόνα του 1ου τριμήνου του 2024 δημιουργεί  αισιοδοξία για την πορεία των πωλήσεων, με την αγορά να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για θετικό πρόσημο στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Η παγκόσμια αγορά smartphones αυξήθηκε κατά 7,8% το 1ο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC. Σε απόλυτα μεγέθη, στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους 289,4 εκατ. συσκευές, με τον κλάδο να επιστρέφει στην κανονικότητα, όσο η οικονομική αστάθεια υποχωρεί.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 289,4 εκατ. συσκευές smartphones

“Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των αποστολών, μια ισχυρή ένδειξη ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο κλάδος δεν έχει ξεφύγει εντελώς τον κίνδυνο, καθώς οι μακροοικονομικές προκλήσεις παραμένουν σε πολλές αγορές”, σχολιάζει η εταιρεία ερευνών. 

smartphones_1st_quarter_2024_1

Αναδύεται η αγορά

Άλλη ανάλυση, αυτή τη φορά της Canalys, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ανεβάζει το ποσοστό της αύξησης των πωλήσεων smartphones του τριμήνου στο 11% ποσοστιαία, με τους αναλυτές της εταιρείας να σχολιάζουν ότι “η δυναμική της καταναλωτικής ζήτησης ενισχύεται, μαζί με τις προσδοκίες για παγκόσμια μακροοικονομική ανάκαμψη”.

“Η αγορά των smartphones αναδύεται από τις αναταράξεις των τελευταίων δύο ετών, τόσο ισχυρότερη, όσο και αλλαγμένη. Συνεχίζουμε να βλέπουμε αύξηση της αξίας και των μέσων τιμών πώλησης (ASP), καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν πιο ακριβές συσκευές, γνωρίζοντας ότι θα κρατήσουν τις συσκευές τους περισσότερο”, σχολιάζει η ανάλυση της IDC.

smartphones_1st_quarter_2024_2

Μάχες κορυφής

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του 1ου τριμήνου είναι οι μάχες κορυφής, που λαμβάνουν χώρα για την κατάκτηση της πρωτιάς στην παγκόσμια αγορά smartphones. Ενώ η Apple κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στα τέλη του 2023, η Samsung επέστρεψε στην κορυφή το 1ο τρίμηνο του 2024.

Κι ενώ η μάχη για την πρώτη θέση μαίνεται, συνολικά ο ανταγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων brands εντείνεται, με τις Huawei, Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus και vivo να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι η Xiaomi επιστρέφει δυναμικά από τη μεγάλη πτώση που υπέστη τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η Transsion γίνεται σταθερή παρουσία στο Top 5 με επιθετική ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές.

smartphones_1st_quarter_2024_3

Τα μερίδια

Η Samsung - σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys - ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones το 1ο τρίμηνο του 2024 με μερίδιο 20%, λόγω του θετικού κλίματος από την εισαγωγή του Galaxy AI. Η Apple ήρθε δεύτερη με μερίδιο αγοράς 16%, αντιμετωπίζοντας αντίθετους ανέμους σε στρατηγικές - γι’ αυτήν - αγορές.

Από την πλευρά της, η Xiaomi κατέλαβε την τρίτη θέση, με μερίδιο αγοράς 14%, καθώς η ανταγωνιστική της κινητήρια δύναμη, το πρόσφατα λανσαρισμένο Redmi A3, κέρδισε τις εντυπώσεις. Η TRANSSION κατείχε την τέταρτη θέση με μερίδιο 10%, ενώ η OPPO συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα με 8%.

“Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Apple το 2024, η οποία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στο λανσάρισμα συσκευής με τεχνητή νοημοσύνη, που θα παρείχε στο brand την ευκαιρία να προωθήσει τις premium προσφορές και να αναζωπυρώσει την καινοτομία προϊόντων σε ολόκληρο το οικοσύστημά της”, αναφέρει η Canalys.

smartphones_1st_quarter_2024_4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα