Τεχνολογία - Πληροφορική

ΕΕ-Ιαπωνία: Συσφίγγουν τις διμερείς τους σχέσεις στις ΤΠΕ

people_laptops_3

Τις διμερείς τους σχέσεις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και σε τομείς, όπως το διάστημα, η βιομηχανική πολιτική, η ενέργεια, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, συσφίγγουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε τις μέρες που προηγήθηκαν, τη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης (ΣΣΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της αφενός και της Ιαπωνίας αφετέρου.

Η απόφαση προλειαίνει το έδαφος, από την πλευρά της Ε.Ε., για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας μόλις τα μέρη ολοκληρώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες και ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την πρώτη διμερή συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας.

Το Συμβούλιο εγκρίνει τη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας

Με τη συμφωνία χαράσσεται ένα ευρύτερο πλαίσιο για ενισχυμένη πολιτική και τομεακή συνεργασία, εξασφαλίζοντας, έτσι, στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία σε σχέση με ένα σύνολο διμερών, περιφερειακών και πολυμερών ζητημάτων.

Μέσω της ΣΣΕΣ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία δεσμεύονται να ενδυναμώσουν τη βασιζόμενη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, να ενισχύσουν τη διεθνή διακυβέρνηση και να προασπιστούν κοινές αξίες και αρχές, όπως: το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ανοιχτές αγορές, το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο.

Στενότερη συνεργασία

Η συμφωνία προετοιμάζει το έδαφος για την αύξηση των διαβουλεύσεων και του συντονισμού σε πολυμερή φόρουμ. Τα μέρη δεσμεύονται να συνεργάζονται για την προάσπιση ενός πολυμερούς εμπορικού συστήματος βασισμένου σε κανόνες, με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για τη δράση για το κλίμα και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη διμερή διάσταση, η συμφωνία θα επιτρέπει στα μέρη να προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να αντιμετωπίσουν από κοινού την τρομοκρατία και τα σοβαρά διεθνή εγκλήματα και να αποτρέψουν τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Τέλος, η ΣΣΕΣ θα προβλέπει μια κοινή επιτροπή για τον συντονισμό της συνολικής εταιρικής σχέσης, η οποία θα παρέχει φόρουμ για τη συζήτηση όλων των θεμάτων, που καλύπτονται από τη συμφωνία, καθώς και διαδικασία επίλυσης διαφορών.

Θυμίζουμε ότι - στις 17 Ιουλίου 2018 - η Ε.Ε. και η Ιαπωνία υπέγραψαν τη συμφωνία στο Τόκιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του στις 12 Δεκεμβρίου 2018 και στις 5 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας από τα κράτη-μέλη.

Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία στις 29 Νοεμβρίου 2012, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕΣ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 και το περιεχόμενο της πρώτης διμερούς συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα