Τεχνολογία - Πληροφορική

Η παγκόσμια βιομηχανία ανακαλύπτει τα ψηφιακά δίδυμα

digital-twin

Στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο του Industry 4.0, τα ψηφιακά δίδυμα (digital twins) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών και ανοίγοντας τον δρόμο για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η πρόοδος προαναγγέλλει μια σημαντική στροφή προς το Industry 5.0, δίνοντας έμφαση σε μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Έρευνα της IDC υπογραμμίζει την ευρεία υιοθέτηση και αναγνώριση της τεχνολογίας των digital twins σε διάφορους τομείς, επεκτείνοντας την εμβέλειά της πολύ πέρα από τις παραδοσιακές, βαριές βιομηχανίες. Μια ολοκληρωμένη έρευνα, που διεξήχθη από την IDC, αποκαλύπτει αξιοσημείωτη εξοικείωση με τα ψηφιακά δίδυμα στους πόρους και τις κατασκευές (52%) και τη μεταποίηση (40%), αλλά και στις επαγγελματικές υπηρεσίες (40%), τις μεταφορές και τα logistics (37%), την ενέργεια (37%) και τον τομέα των χρηματοοικονομικών (36%).

Τα digital twins μεταμορφώνουν όλους τους κλάδους της βιομηχανίας

Τα ψηφιακά δίδυμα χρησιμεύουν ως προηγμένη εικονική αναπαράσταση φυσικών περιουσιακών στοιχείων, διαδικασιών ή συστημάτων, προσφέροντας μια ματιά σε πραγματικό χρόνο στις λειτουργίες τους. Αυτά τα δυναμικά μοντέλα αντικατοπτρίζουν τον κύκλο ζωής των φυσικών ομολόγων τους, παρέχοντας μια ακριβή, συγχρονισμένη άποψη, που υπερβαίνει μια απλή στατική αναπαράσταση.

“Στο σημερινό τοπίο της βιομηχανίας, τα ψηφιακά δίδυμα αναδεικνύονται ως απαραίτητα εργαλεία για τη χάραξη του δρόμου προς την επιτυχία. Από την προώθηση της “έξυπνης” συνεργασίας έως τη δοκιμή και την πρόβλεψη της επιτυχίας πρωτοποριακών ιδεών, τα ψηφιακά δίδυμα είναι το κλειδί για την απελευθέρωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων”, εξηγεί σε ειδική μελέτη της η IDC.

Ο αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος των ψηφιακών διδύμων αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά, με την IDC να προβλέπει ότι, έως το 2027, το 35% των εταιρειών της G2000 θα χρησιμοποιούν εργαλεία οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα διαθέτουν δυνατότητες ψηφιακών δίδυμων, με στόχο την ενίσχυση της ανταπόκρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά 15%.

Επιπλέον, μέχρι το 2029, αναμένεται ότι το 80% των ασφαλιστικών εταιρειών αυτοκινήτων, που θα αξιοποιήσουν την ψηφιακή δίδυμη τεχνολογία για την επεξεργασία των αξιώσεων, θα επικεντρωθούν στην ανακούφιση ατυχημάτων, μειώνοντας πιθανώς τα έξοδα προσαρμογής των ζημιών και τις απώλειες λόγω απάτης κατά 40%.

“Καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες περιπτώσεις χρήσης και τα ψηφιακά δίδυμα έργα αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και εμβέλεια, οι οργανισμοί πρέπει να καθορίσουν την πορεία τους με στρατηγική σαφήνεια για ένα μέλλον απεριόριστων δυνατοτήτων. Η μετάβαση σε διασυνδεδεμένα οικοσυστήματα απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη ψηφιακής δίδυμης στρατηγικής, που εκτείνεται από μεμονωμένες οντότητες έως ολόκληρο το οικοσύστημα”, αναφέρει η IDC.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα