Τεχνολογία - Πληροφορική

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Επιστροφή σε ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πτώσης

laptop-finger-3

Την επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από μια διετία πτωτικού σερί, σηματοδότησε για την παγκόσμια αγορά υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με το IDC Tracker, στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους, οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης και σε προ-πανδημίας όγκους πωλήσεων.

Μετά από δύο χρόνια πτώσης, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών επέστρεψε σε ανάπτυξη με 59,8 εκατ. αποστολές, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker).

Η ανάπτυξη επιτεύχθηκε, σε μεγάλο βαθμό, λόγω των περσινών κακών επιδόσεων της αγοράς, καθώς την αντίστοιχη περσινή περίοδο η αγορά είχε μειωθεί κατά 28,7%, το οποίο συνιστά το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία των υπολογιστών.

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, οι αποστολές υπολογιστών έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν στις περισσότερες περιοχές, οδηγώντας σε ανάπτυξη στην Αμερική, καθώς και στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA). Ωστόσο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα επηρέασαν άμεσα την παγκόσμια αγορά υπολογιστών. 

Πάντως, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής επιτραπέζιων υπολογιστών, η ασθενής ζήτηση στην Κίνα οδήγησε σε ένα ακόμη τρίμηνο μείωσης των παγκόσμιων αποστολών επιτραπέζιων υπολογιστών, οι οποίες, ήδη, αντιμετώπισαν πίεση από τους φορητούς υπολογιστές, ως οι προτιμώμενες υπολογιστικές συσκευές.

Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί

“Παρά τις επιδόσεις της Κίνας, η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, καθώς οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης έφτασαν στα ράφια και καθώς οι αγοραστές συσκευών για επαγγελματική χρήση αρχίζουν να ανανεώνουν τους υπολογιστές, που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, αναφέρει ο Jitesh Ubrani, Διευθυντής Έρευνας στο Worldwide Mobile Device Trackers της IDC. 

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές, μαζί με την ανάπτυξη των αποστολών, οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται, επίσης, να φέρουν υψηλότερες τιμές, παρέχοντας περαιτέρω ευκαιρίες στους κατασκευαστές υπολογιστών και εξαρτημάτων.

Οι κατασκευαστές

Μεταξύ των κορυφαίων πέντε κατασκευαστών της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Lenovo κατείχε, για άλλη μια φορά, την πρώτη θέση και ξεπέρασε - σε μεγάλο βαθμό - τις επιδόσεις της συνολικής αγοράς, ενώ ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε και η Apple. Μετά τη Lenovo, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της αγοράς, η HP κατέκτησε τη δεύτερη, με την Dell να τερματίζει τρίτη, την Apple να ακολουθεί στην τέταρτη θέση και την Acer να συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα.

Έπεται συνέχεια

“Αν και μέτρια, αυτή η ανάπτυξη υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης υπολογιστών σε όλα τα τμήματα, με τις αγορές να επιταχύνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενες από την ανανέωση των Windows 11 και τους υπολογιστές με δυνατότητα AI”, σχολιάζει σε δικό της report η Canalys.

Σύμφωνα με την Canalys, η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2024 προοιωνίζεται για μια ισχυρή πορεία της αγοράς υπολογιστών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. “Η ευκαιρία της ανανέωσης, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις, αρχίζει να έρχεται στο προσκήνιο. Η αγορά πρόκειται να εξελιχθεί σε ισχύ τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι πελάτες δίνουν προτεραιότητα στις αναβαθμίσεις, προετοιμάζοντας μια μεγάλης κλίμακας μετάβαση στα Windows 11”, σχολιάζει η εταιρεία. 

Όπως εξηγεί, η ευρύτερη εισαγωγή υπολογιστών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης το 2ο εξάμηνο του έτους θα δώσει, επίσης, ώθηση στην αγορά, παρέχοντας την απαραίτητη καινοτομία στους χρήστες, που διέκοψαν τις αγορές νέων υπολογιστών κατά τη διάρκεια της ύφεσης μετά την πανδημία.

Η Canalys προβλέπει ότι σχεδόν 50 εκατ. υπολογιστές, που θα αποσταλούν το 2024, θα υποστηρίζουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα