Τεχνολογία - Πληροφορική

Θα ξεπεράσουν τα $5 τρισ. οι δαπάνες για την Πληροφορική το 2024

software-engineering

Στις ράγες για νέα - και μάλιστα σημαντική - αύξηση κινείται η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής. Οι δαπάνες για ΙΤ αναμένεται να ξεπεράσουν το 2024 τα $5 τρισ., αυξανόμενες κατά 8%.

Η πρόβλεψη ανήκει στην εταιρεία ερευνών Gartner και είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω από την αντίστοιχη που είχε δώσει η εταιρεία στις αρχές Ιανουαρίου και έκανε λόγο για αύξηση των σχετικών δαπανών κατά 6,8% το 2024. Μάλιστα, οι αναλυτές της Gartner βάζουν τον πήχη της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής στα $8 τρισ. πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Η Gartner προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής θα αυξηθούν κατά 8% το 2024

Από τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς Πληροφορικής, οι δαπάνες για υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 9,7% και να ξεπεράσουν το $1,52 τρισ., εκτίμηση που καθιστά τον συγκεκριμένο τομέα την πιο μεγάλη κατηγορία του ΙΤ, σύμφωνα με την Gartner. “Οι επιχειρήσεις μένουν γρήγορα πίσω από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για επενδύσεις σε συμβουλευτικές δαπάνες. Βρισκόμαστε σε ένα έτος καμπής για αυτήν την τάση”, επισημαίνει η εταιρεία.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες για συστήματα κέντρων δεδομένων αναμένεται να σημειώσουν αξιοσημείωτη άνοδο το τρέχον έτος έναντι του 2023 (10%), σε μεγάλο βαθμό λόγω του σχεδιασμού για γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI).

it_spending_2024_

Νέος ιστορικός κύκλος

“Βλέπουμε έναν ιστορικό κύκλο να ανοίγει για το GenAI. Το 2023, οι επιχειρήσεις διερευνούσαν το GenAI, ενώ το 2024 πολλοί εξ αυτών, ήδη, σχεδιάζουν την τελική ενεργοποίησή του από το 2025. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι πάροχοι τεχνολογίας πρέπει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε αυτόν τον κύκλο”, αναφέρει η εταιρεία ερευνών.

Υπάρχουν, επίσης, δαπάνες από παρόχους υπηρεσιών σε αγορές, που υποστηρίζουν έργα GenAI μεγάλης κλίμακας, όπως διακομιστές και ημιαγωγοί. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2024 οι διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των συνολικών δαπανών διακομιστών υπερκλιμάκωσης.

Σε άνοδο οι συσκευές

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί φέτος και ο τομέας των συσκευών, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής των κινητών τηλεφώνων μειώνεται και πλέον καταναλωτές και επιχειρήσεις αντικαθιστούν νωρίτερα τα smartphones τους.

Αυτή η αλλαγή ανεβάζει τις δαπάνες για συσκευές, με την αγορά να φτάνει τα $688 δισ. κατά τη διάρκεια του 2024, από τα χαμηλά δαπανών του 2023 των $664 δισ., που αντιπροσωπεύει ρυθμό ανάπτυξης 3,6%. Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων GenAI σε premium και βασικά τηλέφωνα συντηρεί, περισσότερο απ’ ό,τι οδηγεί, αυτήν την αλλαγή, σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner.

Να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία πρόβλεψης δαπανών πληροφορικής της Gartner βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανάλυση των πωλήσεων από περισσότερους από χίλιους προμηθευτές σε ολόκληρο το φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα