Τεχνολογία - Πληροφορική

Σε χαμηλό εξαετίας οι επενδύσεις στο fintech το 2023

fintech-1

Μια κακή χρονιά για την αγορά του fintech (financial technology) ήταν το 2023, με τις παγκόσμιες επενδύσεις στον κλάδο να διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech σημείωσαν πτώση κατά $196,6 δισ., με τις 7.515 συναλλαγές του 2022 να καταλήγουν σε 4.547 συναλλαγές, αξίας $113,7 δισ. την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τo ”Pulse of Fintech” για το 2ο εξάμηνο του 2023, την εξαμηνιαία έρευνα της KPMG, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το κλίμα των υψηλών επιτοκίων και το άγονο περιβάλλον των αποεπενδύσεων σε όλες τις περιοχές, οδήγησαν στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών fintech κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech σημείωσαν πτώση κατά $196,6 δισ.

Παρά τη συνολική πτώση που σημειώθηκε στο σύνολο του 2023, το 2ο εξάμηνο έδωσε κάποια σημάδια αισιοδοξίας, καθώς καταγράφηκε οριακή αύξηση σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο, με τις συνολικές επενδύσεις fintech να αυξάνονται από τα $55,5 δισ. το 1ο εξάμηνο στα $58,2 δισ. το 2ο εξάμηνο.

Σε επίπεδο περιοχών, σχεδόν το 70% της συνολικής χρηματοδότησης fintech κατά το 2023 προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο, με επένδυση που αγγίζει τα $78,3 δισ. και συναλλαγές που φτάνουν τις 2.136.

Συγκριτικά, οι περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συγκέντρωσαν $24,5 δισ. μέσω 1.514 συναλλαγών, ενώ οι περιοχές Ασίας-Ειρηνικού $10,8 δισ. μέσω 882 συναλλαγών.

Ποιοι τομείς ξεχώρισαν

Σε επίπεδο κλάδου, ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων fintech παγκοσμίως ($20,7 δισ.) - αν και η πτώση από τα $58 δισ. του 2022 ήταν μεγάλη. Συγκριτικά, το proptech (τεχνολογία ακινήτων) και το ESG αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ελκυστικοί τομείς για τους επενδυτές.

Οι επενδύσεις proptech ανήλθαν στο εντυπωσιακό ρεκόρ των $13,4 δισ. το 2023, ενώ οι επενδύσεις fintech, που εστιάζουν στο ESG, αυξήθηκαν από τα $1,2 δισ. στα $2,3 δισ. σε ένα χρόνο.

“Η αγορά του fintech ζορίστηκε αρκετά το 2023, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ίδια προβλήματα που επηρεάζουν το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. Αν και υπήρχαν ακόμη καλές συμφωνίες για τους επενδυτές, εκείνοι συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις - ενισχύοντας την εστίασή τους στην κερδοφορία”, αναφέρει η KPMG.

Και προσθέτει: “Ενώ ήταν μια χρονιά ύφεσης για την αγορά fintech συνολικά, ξεχώρισαν ορισμένα ιδιαίτερα φωτεινά σημεία. Το Proptech, το ESG fintech και οι επενδυτές αγκάλιασαν τις fintech που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη - γεγονός που έδωσε ώθηση ιδιαίτερα κατά το τελευταίο εξάμηνο”.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της επενδυτικής αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια του 2023, με την fintech αγορά να μην αποτελεί εξαίρεση. Οι εταιρείες fintech, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, συγκέντρωσαν επενδύσεις ύψους $12,1 δισ. το 2023.

Αν και αυτό αποτελεί σημαντική μείωση στη χρηματοδότηση σε σύγκριση με τα $28,1 δισ. του 2022, η πτώση των επενδύσεων δεν συνδέεται με μείωση του σχετικού ενδιαφέροντος. Στη διάρκεια του 2023, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και fintechs επέλεξαν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη μέσω συμμαχιών και δαπανών για προϊόντα και όχι μέσω άμεσων επενδύσεων.

Υποτονικό και το 1ο εξάμηνο του 2023

Δεδομένου των συνεχιζόμενων παγκόσμιων συγκρούσεων, του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων και της συνεχιζόμενης έλλειψης αποεπενδύσεων, οι παγκόσμιες επενδύσεις fintech αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές και το 1ο τρίμηνο του 2024. Καθώς τα επιτόκια σταθεροποιούνται και πιθανώς να αρχίσουν να μειώνονται, οι επενδύσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να κερδίσουν έδαφος.

Οι λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης και B2B θα παραμείνουν πιθανότατα εξαιρετικά θελκτικές για τους επενδυτές. Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα μπορούσε, επίσης, να αρχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν πιο σοβαρά τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα