Έρευνες - Μελέτες

Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα θεωρεί την πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 83% των χρηστών

internet

“Εργαλείο” απόλυτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές ελευθερίες και την οικονομική ευημερία θεωρεί ο σύγχρονος άνθρωπος το Διαδίκτυο, καθώς 8 στους 10 χρήστες (83%) εκτιμούν ότι η φθηνή πρόσβαση στο Ίντερνετ θα έπρεπε να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα δύο τρίτα των χρηστών ανησυχούν περισσότερο για την online ασφάλεια σε σχέση με έναν χρόνο πρινΤαυτόχρονα, ωστόσο, με τη συνεχιζόμενη άνοδο της δημοτικότητας του Διαδικτύου διεθνώς, αυξάνονται και οι φόβοι των χρηστών για θέματα online ασφάλειας, καθώς τα 2/3 (ποσοστό 65%) δηλώνουν ότι ανησυχούν σήμερα περισσότερο για το ζήτημα αυτό σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα παραπάνω, εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία, αποκαλύπτει διεθνή μελέτη της εταιρείας ερευνών Ipsos, με τίτλο “Global Survey on Internet Security and Trust”, για λογαριασμό του Centre for International Governance Innovation (CIGI).

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι χρήστες αξιολογούν ως πολύ σοβαρό θέμα την ελευθερία του λόγου, μέσω του Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία τους και συγκεκριμένα το 57% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τον έλεγχο του Διαδικτύου από ένα κράτος ή έναν Οργανισμό, καθώς αυτό θα έγειρε σοβαρά θέματα για την ελευθερία της έκφρασης.

Στην ερώτηση τι ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες κατά τη χρήση του Διαδικτύου, οι χρήστες δηλώνουν ότι τους απασχολεί σε ποσοστό 78% το να πέσουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί σε χέρια hackers. Δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία, σε ποσοστό 77%, αποτελεί η προοπτική να παραβιαστούν τα προσωπικά τους accounts στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών, οι οποίοι θα υποκλέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα (φωτογραφίες, μηνύματα). Έτερη σοβαρή ανησυχία στους χρήστες δημιουργεί το ενδεχόμενο να παρακολουθείται η καθημερινή τους δραστηριότητα στο Διαδίκτυο και να αξιοποιείται στη συνέχεια για εμπορικούς σκοπούς (ποσοστό 74%).

Σπουδαιότητα
Τον κομβικό ρόλο που αποδίδουν οι πολίτες στο Διαδίκτυο υπογραμμίζουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 91% των χρηστών το θεωρεί απαραίτητο για την ενημέρωσή του και την άντληση επιστημονικής γνώσης. Το 87% δηλώνει ότι είναι απαραίτητο εργαλείο για λόγους χαλάρωσης και αναψυχής, ενώ το 85% σχολιάζει ότι το ίντερνετ είναι σημαντικό για το μέλλον του σε επίπεδο κοινωνικής επαφής, με το 83% να το θεωρεί βασικό εργαλείο για την ελεύθερη έκφραση και το 81% για την οικονομική ευημερία.

Η έρευνα
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 23.376 χρηστών του Διαδικτύου σε 24 χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Χονκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κένυα, Μεξικό Νιγηρία, Πακιστάν, Πολωνία, Νοτια Αφρική, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία και ΗΠΑ), το διάστημα 7 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους.



Source: CIGI-Ipsos Global Survey on Internet Security and Trust