Έρευνες - Μελέτες

Μειωμένες κατά 6,2% οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2016

laptopbuy

Αρνητικό πρόσημο εμφάνισε το 2016, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τις πωλήσεις να μειώνονται, σε διεθνές επίπεδο, κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, το 2016 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 269,7 εκατ. συσκευές έναντι 287,7 εκατ. το 2015, με την αγορά να βρίσκεται σταθερά σε πτώση από το 2012. Μάλιστα, οι πωλήσεις των 269,7 εκατ. τοποθετούν την αγορά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2007.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η παγκόσμια αγορά των PCs βρέθηκε στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημαΣε επίπεδο τελευταίου τριμήνου του έτους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποχώρησαν κατά 3,7% στα 72,6 εκατ. τεμάχια.

Σε ετήσια βάση, οι πέντε από τους έξι κορυφαίους κατασκευαστές της παγκόσμιας αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αντίθετα, σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου του 2016, οι τέσσερις από τους έξι μεγαλύτερους παίκτες της διεθνούς αγοράς των PCs πέτυχαν άνοδο των πωλήσεων. 

Πάντως, σε ετήσια βάση, οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές της αγοράς, σε παγκόσμια βάση (Lenovo, HP και Dell) κατάφεραν να διευρύνουν το - σωρευτικό - μερίδιο αγοράς τους, ελέγχοντας το 2016 - και οι τρεις μαζί - ποσοστό 54,7% των συνολικών πωλήσεων (από 51,5% που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος το 2015).

Οι αναλυτές της Gartner εξηγούν ότι η στασιμότητα στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδέεται με μία σειρά από παράγοντες, όπως η άνοδος της δημοτικότητας των λεγόμενων υβριδικών συσκευών (2-in-1s) ή των λεπτών και ελαφριών notebooks. Επιπλέον, οι καταναλωτές φαίνεται να δένονται όλο και πιο στενά με το smartphone τους, γεγονός που καθιστά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια όλο και πιο αραιά χρησιμοποιούμενη συσκευή, γεγονός που έχει οδηγήσει σε παράταση του κύκλου ζωής των PCs.  

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις PC ανά κατασκευαστή, παγκοσμίως, 4ο τρίμηνο 2016 (τεμ. σε χιλ.)

Σημ: Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν: desk-based PCs, notebook PCs & ultramobile premiums (όπως Microsoft Surface), αλλά όχι Chromebooks ή iPads. Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε προκαταρκτική μελέτη. Οι τελικές εκτιμήσεις θα υπόκεινται σε αλλαγές. Τα στατιστικά βασίζονται στις πωλήσεις μέσω καναλιών.

Πηγή: Gartner (Ιανουάριος 2017)

Οι κατασκευαστές
Τόσο σε επίπεδο έτους, όσο και στη βάση του τελευταίου τριμήνου του 2016, η Lenovo διατήρησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς. Η HP τερμάτισε τόσο το 2016, όσο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τη Dell να ακολουθεί στην τρίτη, την Asus να έπεται, με την Apple να τη διαδέχεται στην πέμπτη θέση και την Acer να κατακτά την έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. 

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις PC ανά κατασκευαστή, παγκοσμίως, 2016 (τεμ. σε χιλ.)


Σημ: Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν: desk-based PCs, notebook PCs & ultramobile premiums (όπως Microsoft Surface), αλλά όχι Chromebooks ή iPads. Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε προκαταρκτική μελέτη. Οι τελικές εκτιμήσεις θα υπόκεινται σε αλλαγές. Τα στατιστικά βασίζονται στις πωλήσεις μέσω καναλιών.

Στην ΕΜΕΑ
Στην περιοχή της EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών υπερέβησαν τα 21,9 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2016, μειωμένες κατά 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις PCs στην περιοχή, όσον αφορά τα προϊόντα για ιδιώτες καταναλωτές, ευνοήθηκαν από τις πολύ καλές πωλήσεις κατά την ημέρα του “Black Friday”, κυρίως στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και ιδιαίτερα σε προϊόντα, όπως notebooks και ultramobiles.