Έρευνες - Μελέτες

Το 40% των χρηστών θέλει πρόγραμμα mobile data με απεριόριστο streaming βίντεο

mobilestreaming11

Σε παγκόσμιο καταλύτη για τα mobile data εξελίσσεται η παρακολούθηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών. Ήδη, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές (το 40%), διεθνώς, δηλώνουν ότι “ενδιαφέρονται πολύ” για προγράμματα χρήσης κινητών δεδομένων, που περιλαμβάνουν απεριόριστο χρόνο ροής (streaming) βίντεο. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος τηλεθέασης μέσω κινητών συσκευών αυξήθηκε κατά 200 και πλέον ώρες ετησίως σε σχέση με το 2012, αυξάνοντας το συνολικό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο κατά 1,5 ώρα την εβδομάδα. Η μεγάλη αυτή άνοδος της τηλεθέασης μέσω κινητού αντισταθμίζεται από την πτώση της τηλεθέασης μέσω σταθερών συσκευών κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο η επιθυμία για τηλεόραση και βίντεο παραμένει αμείωτη. 

Η παρακολούθηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών έχει αυξηθεί κατά 200 ώρες ετησίως σε σχέση με το 2012Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έβδομη έκδοση της ετήσιας έκθεσης της ConsumerLab TV & Media Report της Ericsson, η οποία αναλύει σε βάθος τη συμπεριφορά των χρηστών ως προς την παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο, εντοπίζοντας μία ιδιαίτερα σημαντική μετακίνηση προς τις κινητές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταναλωτές, όλο και περισσότερο, ζητούν απρόσκοπτη πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο και βίντεο υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητα από υπηρεσίες και συσκευές. Γενικά οι καταναλωτές, αλλά ειδικότερα η γενιά της νέας χιλιετίας (millennials), θεωρούν πολύ σημαντική τη δυνατότητα παρακολούθησης μέσω smartphone. 

Τη συνεχιζόμενη μετατόπιση των καταναλωτών προς τις κινητές υπηρεσίες υποδηλώνει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι το ποσοστό χρόνου, που αφιερώνεται στην παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο μέσω κινητών συσκευών, αυξήθηκε κατά 85% (2010-2016), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για σταθερές συσκευές μειώθηκε κατά 14% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το 20% της παρακολούθησης μέσω κινητών συσκευών είναι περιεχόμενο επί πληρωμή, με υπηρεσίες όπως Netflix, Hulu και Amazon Prime. 

Αναζήτηση περιεχομένου
Ένα σημαντικό θέμα, που προκύπτει από την έκθεση, είναι ο μικρός βαθμός ικανοποίησης των καταναλωτών, όταν προσπαθούν να βρουν κάτι να παρακολουθήσουν. Το 44% των καταναλωτών στις ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν μπορεί να βρει τίποτε να παρακολουθήσει από τις παραδοσιακές τηλεοπτικές εκπομπές καθημερινά, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36% (αύξηση κατά 22%). Αντίθετα, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αφιερώνουν 45% περισσότερο χρόνο για να επιλέξουν τι θα παρακολουθήσουν, όταν πρόκειται για υπηρεσίες Video on Demand (VOD) σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τηλεοπτικά προγράμματα.

Πάντως, το 63% των καταναλωτών υποστηρίζει ότι είναι πολύ ικανοποιημένο με την ανακάλυψη περιεχομένου στις υπηρεσίες VOD, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την παραδοσιακή γραμμική τηλεόραση είναι μόνο 51%. “Τα ευρήματα δηλώνουν ότι, αν και η διαδικασία ανακάλυψης περιεχομένου VOD απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με τη γραμμική τηλεόραση, οι καταναλωτές θεωρούν ότι η ενόχληση είναι μικρότερη, καθώς νιώθουν ότι τελικά θα έχουν την ευκαιρία να βρουν κάτι να παρακολουθήσουν τη στιγμή που θα το θελήσουν”, διαπιστώνει η έκθεση. 

On demand
Ο συνολικός χρόνος τηλεθέασης περιεχομένου κατά παραγγελία - για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, καθώς και άλλα τηλεοπτικά προγράμματα που προσφέρονται σε μορφή ροής (streaming) - έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010. Η αυξανόμενη ενασχόληση και ικανοποίηση από τις υπηρεσίες VOD φαίνεται καθαρά και από το γεγονός ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν τη συνήθεια της συνεχόμενης παρακολούθησης: το 37% παρακολουθεί χωρίς διακοπή δύο ή περισσότερα επεισόδια της ίδιας σειράς σε εβδομαδιαία βάση, ενώ πάνω από το ένα πέμπτο αναφέρει ότι το κάνει καθημερινά.

Επιπλέον ενδεικτικό είναι ότι οι δαπάνες των καταναλωτών για υπηρεσίες VOD στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά ποσοστό άνω του 60% από το 2012, από $13 σε $20 το μήνα.

Στο μεταξύ, το 40% των ερωτώμενων αναφέρει ότι παρακολουθεί “YouTube” καθημερινά, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι, το 10% των καταναλωτών, αναφέρει ότι παρακολουθεί “YouTube” πάνω από τρεις ώρες την ημέρα.