Έρευνες - Μελέτες

Ουραγός η Ελλάδα στο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον κλάδο ΤΠΕ

Άλλη μια αρνητική “ψηφιακή” πρωτιά διεκδικεί η Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα της ΕΕ με τους λιγότερους -ποσοστιαία - εργαζόμενους στον τομέα του ICT στο σύνολο του εργατικού δυναμικού. Με τους απασχολούμενους στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της Τεχνολογίας να αποτελούν μόλις το 1,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Στην τελευταία θέση της ΕΕ η χώρα όσον αφορά στο ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα του ICT στο συνολικό εργατικό δυναμικόΜε αυτήν την επίδοση, η Ελλάδα μακράν απέχει όχι μόνο από τις χώρες με ισχυρό εργατικό δυναμικό στον τομέα του ICT, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, αλλά και από το μέσο Κοινοτικό όρο, που τοποθετείται στο 3,5% (σήμερα ανά την ΕΕ υπάρχουν συνολικά περί τα 8 εκατ. εργαζόμενοι στον χώρο του ICT).

Η υστέρηση της χώρας σε εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα του ICT αποτελεί ένα σαφές μειονέκτημα ανταγωνιστικότητας, αλλά και μεγάλο πλήγμα για την απασχόληση, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στο ICT στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. 

Τον πολυπληθέστερο πληθυσμό εργαζομένων στο ICT έχει το Ηνωμένο Βασίλειο (στοιχεία 2015), με 1,54 άτομα να είναι ICT specialists. Δεύτερη έρχεται η Γερμανία με 1,47 εκατ. και τρίτη η Γαλλία με 0,95. Πρακτικά τα τρία αυτά κράτη - μέλη φιλοξενούν περισσότερους από τους μισούς ICT specialists της Ευρώπης.

Αναλογικά (με βάση το μερίδιο των ICT specialists στο συνολικό εργατικό δυναμικό), την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία (με 6,5%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (6,1%), ενώ Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν αμφότερες με ποσοστό 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού να απασχολείται στο ICT.

Στην άλλη πλευρά της κατάταξης, εκτός από την Ελλάδα, που βρίσκεται στην τελευταία θέση, πολύ κακές επιδόσεις έχουν και η Ρουμανία (1,9%), η Λιθουανία (2,1%), η Κύπρος και η Λετονία (έκαστη με 2,2%), ενώ ακολουθούν Βουλγαρία και Πορτογαλία (με 2,3%), με την Ισπανία (2,4%) και την Ιταλία (2,5%) να έπονται.

ICT specialists στις χώρες – μέλη της ΕΕ, 2011 και 2015

Ανδροκρατούμενος κλάδος
Σύμφωνα με την Eurostat, απ’ όπου προέρχονται τα σχετικά στοιχεία, μεταξύ 2011 και 2015 ο πληθυσμός των ICT specialists στην Ευρώπη αυξήθηκε τόσο ως απόλυτο μέγεθος, όσο και ως ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού. Η εικόνα αυτή αφορά σχεδόν το σύνολο της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και τη Φιλανδία.

Ο κλάδος του ICT στην Ευρώπη παραμένει ανδροκρατούμενος, καθώς περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ICT specialists (το 83,9%) είναι άνδρες. Πρόκειται για άτομα με υψηλή εξειδίκευση, προσόντα και δεξιότητες, καθώς έξι στους δέκα (60,5%) είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.