Έρευνες - Μελέτες

Υπερδιπλασιασμό εσόδων αναμένει η αγορά τρισδιάστατης εκτύπωσης

3dprinternew

Εξαιρετική δυναμική επιδεικνύει η νεόκοπη, αλλά εξαιρετικά πολλά υποσχόμενη, αγορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing), τα έσοδα της οποίας αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2020. Για το 2020, η αγορά αναμένει, σε παγκόσμιο επίπεδο, έσοδα της τάξης των $35,4 δις, από $15,9 δις που προβλέπεται για το τρέχον έτος. Οι επιδόσεις αυτές επιφυλάσσουν για τη διεθνή αγορά του 3D Printing  μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 24,1% για τη χρονική περίοδο έως το 2020.

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς του 3D Printing θα υπερβούν τα $35 δις το 2020Οι παραπάνω εκτιμήσεις που αποδίδουν στην τρισδιάστατη εκτύπωση ένα ελπιδοφόρο μέλλον ανήκουν στην International Data Corporation (IDC) και περιλαμβάνονται σε σχετικό report (Worldwide Semiannual 3D Printing Spending Guide).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης και τα σχετικά με αυτούς εξαρτήματα, θα αποτελούν το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς 3D Printing έως το 2020, με το software και τις σχετικές υπηρεσίες να γνωρίζουν, επίσης, μεγάλη άνοδο στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Οι αναλυτές της IDC εκτιμούν στη σχετική αναφορά ότι ο τομέας, που θα παράγει τα περισσότερα έσοδα στον τομέα του 3D Ρrinting για το 2016, θα είναι αυτός της σχεδίασης αυτοκινήτων (περισσότερα από $4 δις) και της αεροναυπηγικής - άμυνας (σχεδόν $2,4 δις), ενώ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης προβλέπονται και για τον κλάδο της εκτύπωσης οδοντιατρικών εξαρτημάτων. “Η IDC αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά 3D εκτύπωσης θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξη της, κατά τα επόμενα χρόνια. Την περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς θα τροφοδοτήσει η ανάγκη να μειωθούν οι χρόνοι του κύκλου παραγωγής και το κόστος κατασκευής”, τονίζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Ο τομέας των βιομηχανικών κατασκευών, της υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματικές υπηρεσίες θα παραμείνουν οι βασικότεροι πυλώνες της μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου της τρισδιάστατης εκτύπωσης, από πλευράς εσόδων.

Το μέλλον
Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Canalys, η υφιστάμενη κινητικότητα στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα ενταθεί στη διάρκεια των επομένων ετών, με τους αναλυτές της εταιρείας να προβλέπουν δραματικές αλλαγές στο χώρο του 3D Printing. Αυτός ο κύκλος των αλλαγών αναμένεται να οδηγήσει τον κλάδο σε ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα, με πολλούς από τους υφιστάμενους παίκτες της αγοράς να μην έχουν σημαντικές προοπτικές επιβίωσης. “Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλούς μεγάλους προμηθευτές της αγοράς των 3D εκτυπωτών. Πολλοί έδωσαν μάχη για να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης τους, γεγονός που τους ανάγκασε να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση του κόστους. Κάποιοι, μάλιστα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα ολόκληρο τμήμα του κλάδου”, αναφέρει η Canalys. Ερμηνεύει δε αυτές τις εξελίξεις ως μια ευκαιρία για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, ειδικά στο χαμηλό της τμήμα, οι οποίοι αναμένεται να καλύψουν το κενό με νέα φθηνότερα προϊόντα 3D εκτύπωσης. Αλλά και στο high end τμήμα της αγοράς της τρισδιάστατης εκτύπωσης αναμένεται νέα κινητικότητα σε επίπεδο κατασκευαστών.