Έρευνες - Μελέτες

4 στους 10 Έλληνες καταλήγουν με κατεστραμμένο smartphone

brokensmartphone

Οι λιγότερο προσεκτικοί Ευρωπαίοι όσον αφορά τις συσκευές smartphones, που χρησιμοποιούν, αποδεικνύονται οι Έλληνες. Οι κάτοχοι “έξυπνων” κινητών στην Ελλάδα, από κοινού με τους κάτοικους των χωρών του μεσογειακού Νότου, αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα τους smartphones, σε ποσοστό περίπου 40% των κατόχων την τελευταία διετία.

Οι πιο "ζημιάρηδες" της Ευρώπης οι κάτοχοι “έξυπνων” κινητών στην Ελλάδα Τα στοιχεία αποκαλύπτει πανευρωπαϊκή έρευνα της Square Trade, εταιρεία παροχής συμβολαίων προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια πελάτες διεθνώς. Η πανευρωπαϊκή έρευνα, που διεξήγαγε επί δύο χρόνια η Square Trade, κατατάσσει στο βάθρο των πιο "ζημιάρηδων" τους Έλληνες (ποσοστό 40%), με τους Ιταλούς να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής (39,8%) και τους Ισπανούς να ακολουθούν (ποσοστό 38,9%). Στην ίδια κατάταξη, επόμενη είναι η Νορβηγία (με ποσοστό 37,8%), η Μεγάλη Βρετανία (με 37,2%) και η Ιρλανδία (με 37%).

Στον αντίποδα, οι πιο προσεκτικοί ανάμεσα στις 18 ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, αναδεικνύονται οι Βέλγοι και οι Πολωνοί, με ποσοστά κάτω του 25% των κατόχων smartphones να έχει χρειαστεί να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν την “έξυπνη” συσκευή τους.  

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, εξάλλου, ότι περίπου ένας στους τρεις παθόντες περίμενε τουλάχιστον επί 7 ημέρες, προκειμένου να επισκευαστεί η συσκευή του.

Πέραν των ζημιών, η μελέτη αναδεικνύει άλλη μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση, που αφορά τους χρήστες smartphones, καθώς διαπιστώνεται ένα ποσοστό 53% περιστατικών πρόσκρουσης ανθρώπων πάνω σε άλλους, λόγω απόσπασης της προσοχής τους από τη χρήση του smartphone.

Αφηρημένοι
Οι συντάκτες της έρευνας παρατηρούν ότι, σε γενικές γραμμές, οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου είναι λιγότερο προσεκτικοί, μεταξύ των κατόχων κινητών τηλεφώνων. “Αν και το ποσοστό των smartphones που έχουν υποστεί βλάβες, ποικίλλει από χώρα σε χώρα, είναι σαφές ότι τελικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που έχουν βιώσει ζημιές στο τηλέφωνό τους με κάποιο τρόπο”, σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Square Trade στην Ευρώπη, κ. Kevin Gillan. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το να μιλά και να βαδίζει κανείς είναι μεν ασφαλές, αλλά είναι πιθανό τα - ολοένα και εξυπνότερα - τηλέφωνα μας, να μας βάζουν σε κίνδυνο, αποσπώντας την προσοχή και τη ματιά μας από το δρόμο.

“Όλοι θα θέλαμε να παραμένουμε διαρκώς "συνδεδεμένοι", αλλά υπάρχουν και στιγμές που θα χρειαστεί να "κατεβάσουμε διακόπτες", όπως για παράδειγμα όταν περπατάμε στο δρόμο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όσο πιο έξυπνα γίνονται τα κινητά, τόσο πιο συχνά γίνονται τα ατυχήματα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έρευνα
Η Square Trade διεξήγαγε την online έρευνα, συλλέγοντας πληροφορίες από χιλιάδες χρήστες smartphones σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να καταγράψει περισσότερα σχετικά με την επικράτηση των  smartphones, των ατυχημάτων, που συνδέονται με αυτά, αλλά και των συναφών δαπανών. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον  Αύγουστο του 2014, με την υποστήριξη της Qualtrics και της ResearchNow.