Έρευνες - Μελέτες

Οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν άρδην την εταιρική δομή και λειτουργία την προσεχή πενταετία

technologyfuture

Την πεποίθηση ότι οι νέες τάσεις της τεχνολογίας θα αλλάξουν ριζικά τις επιχειρήσεις την επόμενη πενταετία εκφράζει η πλειοψηφία των Γενικών Διευθυντών Στρατηγικής (Chief Strategy Officers –CSOs). Μάλιστα, πλέον η ταχύτατη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο κάποιους εξ αυτών που έχουν αμεσότερη σχέση με την τεχνολογία.  

Το 93% των Γενικών Διευθυντών Στρατηγικής εκτιμά ότι οι νέες τεχνολογίες θα μετασχηματίσουν την επιχείρησή τους τα επόμενα πέντε χρόνιαΠαρά τη βεβαιότητα της πλειοψηφίας των CSOs ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, εντούτοις ο βαθμός ετοιμότητας των επικεφαλής στρατηγικής έναντι αυτών των αλλαγών είναι ακόμη μικρός. Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, αν και η πλειοψηφία των CSOs θεωρεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναπόφευκτο, μόλις το 20% δηλώνει κατάλληλα προετοιμασμένο να ηγηθεί αυτής της αναμόρφωσης.

Τα στελέχη, πάντως, που νιώθουν έτοιμα να υποστηρίξουν την ψηφιακή εξέλιξη της επιχείρησής τους, υιοθετούν νέες στρατηγικές συμμαχίες και γίνονται πιο …εφευρετικοί όσον αφορά νέους τρόπους και μορφές συνεργασίας, με στόχο την οικοδόμηση ενός συνολικά νέου εταιρικού οικοσυστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι για το 95% των καλά προτετοιμασμένων για την ψηφιακή εποχή εταιρείων κορυφαία θέση στην αντζέντα της επόμενης πενταετίας καταλαμβάνει η σύναψη συνεργασιών, που υποστηρίζουν την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, όπως διαπιστώνει το σχετικό report της Accenture (Thriving on Disruption), δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες, που είναι πιο έτοιμες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι εκείνες που έχουν και περισσότερες πιθανότητες να συνεργαστούν με διαφημιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις καινοτομίας, με εταιρείες πέρα από τα παραδοσιακά όρια του κλάδου όπου δραστηριοποιούνται ακόμη και με τον ανταγωνισμό. 

Συνεργασίες
Με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, ο χρόνος ζωής των επιχειρήσεων γίνεται διαρκώς πιο βραχύς. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 75% των σημερινών κορυφαίων παικτών της βιομηχανίας παγκοσμίως δεν θα υπάρχει τα επόμενα δέκα χρόνια. Όπως προκύπτει από το report της Accenture, που στηρίχθηκε στις απαντήσεις 561 CSOs σε 11 χώρες του κόσμου, ελάχιστες από τις σημερινές επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη ραγδαία αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα, για τις εταιρείες που δεν είναι σήμερα έτοιμες να ακολουθήσουν πιστά το κύμα των αλλαγών, η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη συνεργασιών με “ψηφιακά ώριμες” επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι το κλειδί για τις εταιρείες που δεν είναι “digital ready” βρίσκεται στις συμμαχίες με άλλες επιχειρήσεις και στην επένδυση σε ψηφιακές πλατφόρμες, που υποστηρίζουν συνεργατικά μοντέλα λειτουργίας.

Ένα σημαντικό ποσοστό (το 88%) των CSOs, που δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν σε σχετικά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας. Το αντίστιχο ποσοστό μεταξύ των εταιρειών που δηλώνουν ακόμη ψηφιακά ανέτοιμες βρίσκεται στο 42%.