Έρευνες - Μελέτες

Μισό δις άνθρωποι είναι συνδρομητές σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική

smartphonehand1111

Αυξανόμενη βαίνει η διείσδυση των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην περιοχής της Αφρικής, την ίδια στιγμή που μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι της αφρικανικής ηπείρου είναι πλέον συνδρομητές σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2015, στην περιοχή υπήρχαν 557 εκατ. μοναδικοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, που αντιστοιχεί στο 46% του συνολικού πληθυσμού (σσ ως μοναδικός συνδρομητής νοείται ένα άτομο που μπορεί να έχει πολλαπλές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας -κάρτες SIM). Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό report του GSMA (The Mobile Economy: Africa 2016), ο αριθμός των μοναδικών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φθάσει 725 εκατ. μέχρι το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 54% του αναμενόμενου έως τότε πληθυσμού της αφρικανικής ηπείρου.

Το οικοσύστημα του mobile εισφέρει σήμερα $ 153 δις ή το 6,7% του ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου και υποστηρίζει 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίαςΗ χρήση των κινητών τεχνολογιών και υπηρεσιών σε όλη την Αφρική προσέθεσε $ 153 δις - σε οικονομική αξία - στην περιοχή της Αφρικής το περασμένο έτος, που ισοδυναμεί με το 6,7% του ΑΕΠ. Αυτή η συνεισφορά αναμένεται να αυξηθεί σε $ 214 δις από το 2020, που αντιστοιχεί στο 7,6% του αναμενόμενου έως τότε ΑΕΠ.

Το οικοσύστημα του mobile στην Αφρική υποστήριξε επίσης 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2015 και είχε μια συμβολή $ 17 δις στον δημόσιο τομέα μόνο μέσω της γενικής φορολογίας. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που υποστηρίζονται από το οικοσύστημα του mobile προβλέπεται να ανέλθει σε 4,5 εκατ. μέχρι το 2020, ενώ οι εισφορές σε φόρους θα διαμορφωθούν σε $.20,5 δις.

Δυναμικές αγορές
Σήμερα, τρεις περιοχές της Αφρικής και συγκεκριμένα η Αίγυπτος, η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική, ευθύνονται από κοινού για το ένα τρίτο της συνολικής συνδρομητικής βάσης της ηπείρου. Η έρευνα διαπιστώνει εξάλλου την ταχύτατη μετάβαση της περιοχής σε ευρυζωνικά δίκτυα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση της διαθεσιμότητας των σχετικών υποδομών, στη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών διάθεσης των “έξυπνων” συσκευών, αλλά και τις αποκλιμάκωσης της τιμής διάθεσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και οι κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις (3G/4G) αντιπροσώπευαν μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών συνδέσεων στα τέλη του 2015, αναμένεται να αποτελούν σχεδόν τα δύο τρίτα της αγοράς μέχρι το 2020.

Έως τα μέσα του 2016, υπήρχαν 72 ενεργά δίκτυα 4G σε 32 χώρες σε όλη την Αφρική, τα μισά εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των συνδρομών σε smartphone στην Αφρική αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια και να διαμορφωθεί από 226 εκατ. το 2015 σε 720 εκατ. το 2020.