Έρευνες - Μελέτες

Οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική θα παραμείνουν στάσιμες το 2016

technology1new11

Στα επίπεδα του 2015 θα παραμείνουν, κατά το τρέχον έτος, οι δαπάνες για την Πληροφορική σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρούμενες στα $3,41 τρις, όπου ακριβώς βρέθηκε η αγορά και το 2015. Η συγκεκριμένη επίδοση, αν και μεταφράζεται σε στασιμότητα για την παγκόσμια αγορά της Πληροφορικής, είναι βελτιωμένη έναντι της αντίστοιχης του 2015, οπότε η συνολική δαπάνη είχε υποχωρήσει ποσοστιαία κατά 5,5%.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ΙΤ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015, οπότε είχε καταγράψει πτώση κατά 5,5%Οι παραπάνω εκτιμήσεις της Gartner περί διατήρησης των δαπανών για την Πληροφορική το 2016 στα επίπεδα του 2015 συνιστούν αναθεώρηση επί τα βελτίω των αρχικών προβλέψεων της εταιρείας, που έκαναν λόγο για υποχώρηση των δαπανών για το ΙΤ κατά 0,5% το τρέχον έτος.

Όπως διευκρινίζουν οι αναλυτές η αναθεωρημένη πρόβλεψη στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του έτους. Όπως εξηγούν, έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα επιφέρει αναπόφευκτα μείωση των επιχειρηματικών και καταναλωτικών προσδοκιών στη Μεγάλη Βρετανία και άνοδο των τιμών, εξελίξεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο τη βρετανική αγορά Πληροφορικής, αλλά το σύνολο του κλάδου στη Δυτική Ευρώπη και παγκοσμίως.

Εκτιμήσεις ανά τομέα
Από τους επιμέρους τομείς του ΙΤ, οι δαπάνες για Data Center Systems αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το 2016 και να ανέλθουν στα $174 δις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά την ανάλυση της Gartner, την πορεία της ανόδου οδηγεί η αύξηση των πωλήσεων Servers στην Κίνα και τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και ο νέος κύκλος ανανέωσης του επιχειρηματικού εξοπλισμού στη Βόρεια Αμερική.

Στο μεταξύ, θετικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών και για την πορεία των δαπανών Επιχειρηματικού Λογισμικού το 2016, καθώς η αγορά εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ποσοστιαία κατά 5,8% στα $332 δις. Η Βόρεια Αμερική είναι και πάλι η κυρίαρχη δύναμη πίσω από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες στην αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 3,7%, ανερχόμενες σε $898 δις, με την Ιαπωνία να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για το συγκεκριμένο τομέα με ανάπτυξη 8,9%.

Αντίθετα, οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς των Συσκευών κατά το τρέχον έτος είναι αρνητικές, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση των σχετικών δαπανών κατά 5,3% το 2016 έναντι του 2015. Το “ψαλίδισμα” των δαπανών για συσκευές συνδέεται, κυρίως, με την αδύναμη επίδοση της παγκόσμιας αγοράς των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Τέλος, αρνητικό αναμένεται να είναι το πρόσημο και σε ό,τι αφορά στον τομέα των Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών, με τις σχετικές δαπάνες να υποχωρούν κατά 1,4% το 2016 και να διαμορφώνονται στα επίπεδα του $1,380 τρις.

Εξισορρόπηση
Σήμερα, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Gartner, οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά της Πληροφορικής είναι μεν καταιγιστικές, αλλά η ολοκλήρωση των αλλαγών που φέρνουν, δεν θα είναι άμεση. Κατά τους αναλυτές, το 2016 αποτελεί την πρώτη χρονιά κατά την οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί, σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζουν να επικεντρώνονται ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Πρακτικά στην αγορά υπάρχει ένας διχασμός: οι επενδύσεις, που οδηγούν στην ψηφιακή ολοκλήρωση συνδέονται ευθέως με μια σειρά από νέες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, προς τις οποίες μετατοπίζουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον επιχειρήσεις και οργανισμοί σε βάρος παραδοσιακών τομέων του ΙΤ. Ως αποτέλεσμα, οι μεν οι δαπάνες που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογικές τάσεις της αγοράς ενισχύονται, ωστόσο, αυτό πλήττει άλλα παραδοσιακά τμήματα της αγοράς Πληροφορικής.

Προβλέψεις δαπανών για την Πληροφορική παγκοσμίως, (σε εκατ. $ΗΠΑ)

Πηγή: Gartner, Ιούλιος 2016