Έρευνες - Μελέτες

Οι καινοτόμες επιχειρήσεις δημιουργούν ταχύτερα νέες θέσεις εργασίας

kainotom1new1

Πιο κινητικές από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποδεικνύονται οι καινοτόμες εταιρείες. Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες, που δημιούργησαν ένα νέο προϊόν, υπηρεσία ή εμπορικό σήμα την τελευταία χρονιά, αυξάνουν το προσωπικό τους ταχύτερα από τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες.

Περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες (59%) εκτιμούν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό τους μέσα στο 2016Μάλιστα, όσο περισσότερο καινοτομεί μια εταιρεία τόσο περισσότερες προσλήψεις κάνει και μάλιστα, με ταχύτερο ρυθμό. Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα της ΕΥ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας (Global Job Creation Survey 2016).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που καινοτομούν συγκεντρώνουν 95% περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν σε αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού σε σχέση με το υπόλοιπο δείγμα, ενώ ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού τους (18%) είναι διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Συνολικά, περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες (59%) από 12 σημαντικές αγορές εκτιμούν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό τους μέσα στο 2016, ποσοστό αισθητά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο 47% του 2015. Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρηματιών που σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις φέτος, είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών (corporates) (28%).  

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αναμενόμενες μεταβολές στο εργατικό δυναμικό για το 2016, οι επιχειρηματίες αναμένουν να αυξηθεί το συνολικό εργατικό δυναμικό τους κατά 9,3%, ενώ εκτιμούν ότι το 12% των νέων προσλήψεων θα αφορά νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Αγορές -κλειδιά”
Στο μεταξύ, Ινδία και Βραζιλία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, με βάση το ποσοστό των επιχειρηματιών που προσδοκούν να αυξήσουν τις προσλήψεις. Ακολουθούν Γαλλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Στον αντίποδα, οι επιχειρηματίες Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Ιαπωνία και υποσαχάρια Αφρική καταγράφουν τις χαμηλότερες προσδοκίες ως προς την πιθανότητα αύξησης του εργατικού δυναμικού τους, κατά το επόμενο έτος.

Θέμα εμπιστοσύνης
Κινητήρια δύναμη των προσλήψεων αποτελεί η ενισχυμένη εμπιστοσύνη ως προς την πορεία των τοπικών αγορών (67%), αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας (72%). Ωστόσο, σημειώνονται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις ανά χώρα και περιοχή. Αυξημένη εμπιστοσύνη στην τοπική και τη διεθνή οικονομία καταγράφεται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη τόσο στην τοπική, όσο και τη διεθνή οικονομία, έχει μειωθεί στην Κίνα, την Ινδία, την υποσαχάρια Αφρική, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.   

Ο δραστικός μετασχηματισμός των αγορών και η καινοτομία αποδίδουν καρπούς για τους επιχειρηματίες και την απασχόληση.

Μετασχηματισμός
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες που κατεξοχήν μετασχημάτισαν τις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιούνται, είναι κατά 58% πιο πιθανό να προβλέπουν μία αύξηση του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων το 2016, σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους. Το ποσοστό αύξησης 18% που προβλέπουν για το απασχολούμενο προσωπικό τους, είναι διπλάσιο από το μέσο ποσοστό παγκοσμίως.